Ζούμε στην Εποχή της Κατάθλιψης

Γράφει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι –εκτός από όλα τα άλλα- ζούμε και στην Εποχή της Κατάθλιψης. Αυτοί που υποφέρουν από κατάθλιψη μπορεί να μην το ξέρουν και απλώς να νομίζουν ότι …δεν έχουν κέφια ή όλα τους πάνε στραβά, συνεπώς δεν έχουν καλή διάθεση.
 
Άλλοι το ξέρουν αλλά αρνούνται να το παραδεχτούν, ντρέπονται να το ομολογήσουν, δεν συμβουλεύονται κάποιον ειδικό, δεν πάνε καν στον οικογενειακό τους γιατρό για να το συζητήσουν. Και το βρίσκω πολύ φυσικό, σε μια κοινωνία ανεκπαίδευτη στην ιδιαιτερότητα μέσα στην οποία πολλοί, πάρα πολλοί, που θα ήταν – σε μεγάλο ποσοστό- έτοιμοι να χαρακτηρίσουν κάποιον που πάσχει από κατάθλιψη περίπου «σαλεμένο» και δεν θα διστάσουν να κουνήσουν το κεφάλι υποτιμητικά ή και κοροιδευτικά, όπως βλέπουμε στις παλιές ταινίες του κινηματογράφου.
Είμαστε μια κοινωνία που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη διαφορετικότητα , που σε πάρα πολλές περιπτώσεις δεν μπορεί να κατανοήσει ούτε καν την αναπηρία. Ποιος θα τολμούσε να παραδεχτεί ότι φοβάται πώς πάσχει από κατάθλιψη; Κι όμως. Είναι ΄πολλοί αυτοί που πάσχουν και δεν το λένε.
Μου έκανε ευχάριστη εντύπωση μια ανάρτηση στην iatropedia . gr όπου κατατίθεται τολμηρά και με επιστημονική γνώση η συμπεριφορά ανθρώπων που « ευτελίζουν, συχνά ακούσια, την κατάθλιψη ενός άλλου ατόμου, κάνοντας κάποιο σχόλιο ή μιλώντας στους ίδιους με εκφράσεις και λέξεις κοινότυπες, οι οποίες, ωστόσο, όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά μπορεί να επιδεινώσουν την ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς».
Κι ας δούμε τις πιο απλές εκφράσεις που – σύμφωνα με τους ειδικούς- δεν πρέπει να λέμε σε άτομα με κατάθλιψη, εφ όσον φυσικά το ξέρουμε ή το φανταζόμαστε:
- Ποιο είναι το πρόβλημα σου τελικά;
- Θα σταματήσεις την συνεχή γκρίνια;
- Πιστεύεις ότι κάποιος νοιάζεται;
- Δεν έχεις κουραστεί να μιλάς για τα δικά σου προβλήματα όλη την ώρα;
- Είναι όλα στο μυαλό σου.
- Νόμιζα πως ήσουν ισχυρός χαρακτήρας από αυτό.
- Κανείς δεν είπε ποτέ ότι η ζωή είναι δίκαιη.
- Γίνε πιο σκληρός. Δεν θα σε απασχολεί τόσο πολύ όλο αυτό.
- Βρες τη δύναμη και βγες από όλο αυτό.
- Γιατί δεν μπορείς απλά να μεγαλώσεις;
- Σταμάτα να λυπάσαι τον εαυτό σου.
- Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι σε χειρότερη κατάσταση από εσένα.
- Έχεις τόσα ωραία και καλά πράγματα στη ζωή σου, γιατί δεν είσαι ευτυχισμένος;
- Το να είναι κανείς ευτυχισμένος είναι ουσιαστικά επιλογή του.
- Νομίζεις ότι εσύ έχεις προβλήματα…
Τα διορθώνουμε όλα αν αποφύγουμε να τα λέμε αυτά τα πράγματα; Όχι βέβαια. Αλλά τουλάχιστον, δεν συμβάλλουμε αρνητικά με το να κάνουμε τον έξυπνο λέγοντας σε κάποιον πάσχοντα αμπελοφιλοσοφίες. Για σκεφτείτε το!


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια