Το ΝΑΤΟ έτοιμο για πόλεμο με τη Ρωσία - Τι λέει ο νέος διοικητής ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ έχει ένα νέο SACEUR, του οποίου στόχος είναι να ενισχυθεί η αμυντική δύναμη μετά από μειώσεις των ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια επιθετική Ρωσία και η συμπεριφορά της προκαλεί τους διεθνείς κανόνες», δήλωσε ο Αμερικανός Στρατηγός Curtis Scaparrotti νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι δυνάμεις της συμμαχίας πρέπει να είναι "έτοιμες να πολεμήσουν εαν η αποτροπή αποτύχει.”

O Scaparrotti έγινε ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια τελετής στις 4 Μαΐου στο στρατιωτικό αρχηγείο του ΝΑΤΟ κοντά στο Μονς, στο νότιο Βέλγιο. Ο διορισμός του γίνεται μια στιγμή που η συμμαχία θεωρει τη Μόσχα απειλή για τη σταθερότητα μετα τις ενεργειες της στην Ουκρανία.

O νέος SACEUR είχει δηλώσει οτι θα πιέσει την Ουάσιγκτον να μεταφέρει μια τρίτη μόνιμη ταξιαρχία στρατευμάτων των ΗΠΑ στην Ευρώπη για να ενισχύσει τις δύο ταξιαρχίες που εχουν αναπτυχθεί στη Γερμανία και στην Ιταλία. Κάθε πρόσθετη μόνιμη ανάπτυξη στρατευμάτων θα αντιστρέψει τις μειώσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών. Τα τελευταία 4 χρόνια η Ουάσιγκτον απενεργοποίησε δύο ταξιαρχίες στην Ευρώπη λόγω των πιέσεων στον προϋπολογισμό και νέες απειλές στη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Σήμερα, το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ μόνιμα στην Ευρώπη ειναι στους 65.000, ενώ κατα την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ο αριθμός ηταν στους 300.000.

Χθες ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ανακοίνωσε οτι η Ρωσία ειναι έτοιμη να αναπτύξει δυο μονάδες στα δυτικά και μία στο νότια για να αντισταθμίσει την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Radio Liberty

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια