Αδύναμος ο Oμπάμα υποχωρεί μπροστά στη ρωσική στρατιωτική μηχανή: "Ορκίζομαι να μην μετατραπεί ο πόλεμος στη Συρία σε σύγκρουση ΗΠΑ - Ρωσίας"

Του Βασίλη Καπούλα

Πλήρη αδυναμία δήλωσε ουσιαστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σχετικά με τις ρωσικές στρατιωτικές δράσεις στην Συρία απορρίπτοντας τους σκληροπυρηνικούς του Πενταγώνου του λέγοντας πως "ορκίζομαι να μην μετατραπεί ο πόλεμος στη Συρία σε μια σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας μέσω "αντιπροσώπων", δεν είναι μια αναμέτρηση μεταξύ μας αυτή, είναι ένας πόλεμος Ρωσίας, Ιράν, Ασάντ"!
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες και τα συμφέροντα Ισραήλ και Τουρκίας στην περιοχή και δεν θα αντιδράσει ακόμη και σε περαιτέρω ρωσική στρατιωτική δράση στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπράκ Ομπάμα, απορρίπτει τις ρωσικές στρατιωτικές δράσεις στη Συρία λέγοντας πως συνιστούν ήττα ενώ υποστηρίζει ότι η Μόσχα δεν ενισχύει την θέση της στην περιοχή.

"Ορκίζομαι να μην μετατραπεί ο πόλεμος σε μια σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας μέσω "αντιπροσώπων" λέει χαρακτηριστικά.

Σε συνέντευξη τύπου του Λευκού Οίκου, ο Μ.Ομπάμα παρακάλεσε σχεδόν να συνταχθούν όλοι, σύμμαχοι και μη, με την τωρινή στρατηγική του, αυτή της ενίσχυσης των "μετριοπαθών" ισλαμιστών που αντιμάχονται τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ αλλά απέφυγε να απαντήσεις σε επίμονες ερωτήσεις αν οι ΗΠΑ θα τους προστάτευαν αν δεχτούν ρωσική επίθεση.

"Δεν είναι έξυπνη στρατηγική κίνηση από την πλευρά της Ρωσίας" είπε ο Μ.Ομπάμα αναφερόμενος στην κίνηση του Β.Πούτιν να διπλασιάσει την υποστήριξη του προς τον Μ.Άσαντ και να στείλει μαχητικά, αντιαεροπορικά, άρματα μάχης κτλ ενώ τόνισε πως ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν υπερεκτιμά και υπερβάλλει.

"Ενισχύει μόνο το ISIL και αυτό δεν είναι καλό για οποιονδήποτε" είπε ο Ομπάμα. Ελπίζω ο Β.Πούτιν να καταλάβει ότι η συμμαχία της Ρωσίας με το Ιράν για να διατηρήσουν τον Μ.Άσαντ στην εξουσία θα τους κολλήσει σε ένα τέλμα και δεν θα δουλέψει. Θα κολλήσουν και δεν θα μπορούν να κάνουν διαφορετικά μετά".

"Ο Β.Πούτιν, μπήκε βαθύτερα σε μια σύγκρουση που δεν μπορεί να λυθεί μόνο με στρατιωτική ισχύς και η προσέγγιση του είναι λάθος ενώ δεν ξεχωρίζει τους αντάρτες ανάμεσα σε αυτούς που δεν θέλουν τον Άσαντ και σε αυτούς που είναι τρομοκράτες".

"Από την μεριά τους, όλοι είναι τρομοκράτες και αυτή είναι μια συνταγή καταστροφής" είπε ο Ομπάμα ενώ συνέχισε λέγοντας πως "ο Β.Πούτιν λειτουργεί κάτω από πολιτική αδυναμία και προσπαθεί να ενισχύσει το εσωτερικό του μέτωπο στη Ρωσία τη στιγμή που η ρωσική οικονομία παλεύει να συνέλθει".

"Είναι σε απομόνωση στην διεθνή κοινότητα, η Ρωσία δεν είναι ισχυρή, οι δράσεις του Β.Πούτιν είναι επιτυχημένες  μόνο όσο ενισχύουν τη θέση του μέσα στη Ρωσία"...

Αδύναμος ο Μ.Ομπάμα, μένει να δούμε και τις αντιδράσεις από τα "γεράκια" της Ουάσινγκτον...




* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια