Στη σύγκρουση με λάθος όχημα...


Γράφει η Κατερίνα Τζωρτζινάκη

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι «χαρτοπαίκτες» είναι αυτοί του Σεζάν. Το 2012 το έργο του Γάλλου ζωγράφου πωλήθηκε έναντι 250 εκατ. δολαρίων στο εμιράτο του Κατάρ.
Υπάρχουν, όμως, άλλοι τέσσερις πίνακες, που συμπληρώνουν τη σειρά με τους μεγαλοπρεπείς χαρτοπαίκτες. Δεν είναι μεθυσμένοι τζογαδόροι.

Αφήνονται στη διασκέδασή τους αφοσιωμένοι και νηφάλιοι. Το θέμα ήταν αντισυμβατικό για την εποχή και καινούργιο για τον Σεζάν, που είχε εκμυστηρευτεί: «Αγαπάω πάνω απ’ όλα τα πρόσωπα των ανθρώπων που γερνούν χωρίς να ξεχνάνε τις παλιές συνήθειες».
Κοντεύουμε να γεράσουμε κι εμείς μαζί με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, αλλά είναι ακριβώς αυτό το γάντζωμά του στις παλιές συνήθειες, που δεν επιτρέπει αγάπες κι αυταπάτες.
Καθώς αδειάζει το φλασκί του χρόνου, αυτός που ξέρει τη γλώσσα των απειλητικών διλημμάτων, τα φορτώνει σ’ ένα παλιό κάρο, και το κατρακυλάει στον Τύπο. Το μαζεύει μετά ο μετρ της διάψευσης, αλλά η δουλειά έχει γίνει. Δεν είναι η πρώτη φορά και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία που παίζει ατάραχος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενώ έχει πολλάκις στείλει μηνύματα στο ακροατήριό του, εσωτερικό και εξωτερικό, πως μια ενδεχόμενη ελληνική αποτυχία τον ενοχλεί όσο τους χαρτοπαίκτες η τσόχα.
Κουρδίζει τα βιολιά, με τις παρεμβάσεις του και τις κρίσεις αμφιβολίας. Κάνει, δεξιοτεχνικά, ό,τι του επιτρέπει η ισχύς. «Βλέπουμε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα παιχνίδι του δειλού» (σ.σ.: το παιχνίδι στο οποίο οι δύο παίκτες τρέχουν ο ένας προς τον άλλο με ταχύτητα και χάνει όποιος δειλιάσει πρώτος πριν από τη σύγκρουση) υποστηρίζει ο Jacob Funk Kirkegaard, του Peterson Institute for International Economics. «Το πρόβλημα είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας τρέχει με σκούτερ και ο Σόιμπλε με θωρακισμένη BMW».
Το πρόβλημα, έχω την αίσθηση, ότι είναι πολύ μεγαλύτερο από το παράλληλο νόμισμα, με το οποίο φλερτάρει ο Σόιμπλε. Είναι τα παράλληλα τραπέζια, που έχουν στρωθεί, για τους ακριβοπληρωμένους «χαρτοπαίκτες». Δεν έχουν, όμως, ούτε το γούστο ούτε την ποιότητα ενός Σεζάν όσοι αναμασάν.

naftemporiki.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια