Αντιπρόεδρος ΕΚΤ: "Kλείνει η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών" - Διαψεύδονται οι εγχώριες και ξένες "Κασσάνδρες"


Ο νούμερο δύο αμέσως μετά το Μάριο Ντράγκι ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίτορ Κονστάντσιο δήλωσε βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ευρωζώνης και Ελλάδας, προσθέτοντας και αυτός μια ακόμα "διάψευση" στα σενάρια περί Grexit που διακινούν μιντιακά κέντρα προσκείμενα στις γερμανικές επιδιώξεις.

Μετά το πέρας ομιλίας του σε συνέδριο στις Βρυξέλλες και ενώ ερωτήθηκε από δημοσιογράφους για το πως σχολιάζει τη δημιουργία μίας νέας ομάδας διαπραγμάτευσης από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, ο κ. Κονστάντσιο υποστήριξε ότι «δεν έχω ενημερωθεί για την αναδιάρθρωση της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης. Δεν θα σχολιάσω κάτι γι' αυτό το θέμα. Αλλά είμαι βέβαιος ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα».
Αμέσως παρατηρήθηκε αποκλιμάκωση των ελληνικών ομολόγων.
Σε πτωτική τροχιά και μάλιστα με «επιθετικό» ρυθμό κινούνται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι η όλη πορεία μπορεί να αποδοθεί και στην αισιοδοξία των επενδυτών ότι τελικώς θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.
Πιο συγκεκριμένα η απόδοση του 2ετους ομολόγου διαμορφώνεται στο 23,5%, έχοντας υποχωρήσει κατά 1,45 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ του 5ετούς αγγίζει το 16,6% με ημερήσια πτώση 1,76 ποσοστιαίες μονάδες. Υποχώρηση 1,82 ποσοστιαίων μονάδων για την απόδοση του 10ετούς στο 11,8%, ενώ κατά 1,34 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα κινείται η απόδοση του 15ετούς στο 10,6%.
«Λάθη» στην διαπραγμάτευση παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών (αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις) Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Βουλή ενώ δεν παρέλειψε να ξαναθυμίσει την ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ΝΔ που είχε ζητήσει μόλις δύο μήνες παράταση με σκοπό η νέα κυβέρνηση να βρεθεί υπό πίεση και προ τετελεσμένων γεγονότων.
«Όταν διαπραγματεύεσαι κάνεις και λάθη. Όταν δεν διαπραγματεύεστε δεν κάνετε λάθη» είπε ο κ. Τσακαλώτος για να προσθέσει: «Εμείς μαθαίνουμε από τα λάθη μας και γι’ αυτό λέμε την αλήθεια στο λαό. Γι’ αυτό κάνουμε συνεχώς βελτιώσεις για τον συντονισμό και την βελτίωση της διαπραγμάτευσης».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε επίσης πως η προηγούμενη κυβέρνηση ζήτησε μόλις δύο μήνες παράταση του μνημονίου, αντί 6 μηνών που της πρότειναν οι εταίροι «για να στραγγαλίσει την επόμενη κυβέρνηση, δηλαδή να στραγγαλίσει την Δημοκρατία, δεν πρόκειται για λάθος. Γιατί είσαστε στην ίδια μεριά».
Οπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό την προεδρία Τσίπρα που πραγματοποιήθηκε χθες συγκροτείται πλέον πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης υπό την ευθύνη του υπουργού Γ. Βαρουφάκη, με τον συντονισμό της να ανατίθεται στον Ευκλ. Τσακαλώτο. 
Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τον Γ.Βαρουφάκη το Μαξίμου τον στηρίζει θεωρώντας ότι «έχει γίνει στόχος μεθοδευμένων δημοσιευμάτων του διεθνούς τύπου». Αναφέρθηκε δε κατά την σύσκεψη ότι ο υπουργός Οικονομικών «κινείται πάντα στο πλαίσιο των συλλογικών αποφάσεων και των επιτελικών οργάνων της κυβέρνησης. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα συνεχίσει να εργάζεται για μια βιώσιμη λύση». 
Συγκεκριμένα αποφασίστηκε ότι:
- Δημιουργείται ειδική ομάδα συντονισμού, υπό τον γ.γ. της κυβέρνησης
Σπύρο Σαγιά για την καλύτερη υπoστήριξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.
- Συγκροτείται σχεδίο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας που θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα συμφωνία του Ιουνίου. Η συγκρότηση ανατίθεται στο γ.γ. Δημοσιονομικού Σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, Ν. Θεοχαράκη.
- Την ευθύνη των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group αναλαμβάνει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Γ. Χουλιαράκης.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπεύθυνος του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.), Γ. Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλ. Τσακαλώτος.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια