Η χώρα και η κυβέρνηση στην κόψη του ξυραφιού


Σε μια από τις κρισιμότερες εβδομάδες μπαίνει η χώρα αλλά και η κυβέρνηση με ασφυκτικές πιέσεις από το εξωτερικό, τα οικονομικά προβλήματα να είναι τεράστια αλλά και νομοσχέδια για την αντιμετώπιση της κρίσης να προωθούνται άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί έντονος προβληματισμός καθώς τα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό δεν είναι καθόλου καλά με τον Β. Σόιμπλε κατά κύριο λόγο, αλλά και πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους να επισείουν τον κίνδυνο πιστωτικού γεγονότος σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν καλύψει τις οφειλές προς ΔΝΤ και ΕΕ. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Β. Σόιμπλε ότι θα αποτελέσει ουσιαστικά βήμα χρεοκοπίας η μη έγκαιρη αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ. Ενώ το ίδιο μήνυμα στέλνουν και από την Ουάσιγκτον οι υπεύθυνοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Φέτος η Ελλάδα, αποκλεισμένη από τις αγορές, αντιμετωπίζει υποχρεώσεις 35 δισ. ευρώ για τοκοχρεολύσια και αναχρηματοδότηση εντόκων γραμματίων, ενώ εντείνονται τα σενάρια για τρίτο πακέτο στήριξης, έως και 30 δισ. ευρώ έως το καλοκαίρι.
Ο Μάρτιος που μπήκε θα είναι πολύ δύσκολος μήνας καθώς:
Στις 6 Μαρτίου θα πρέπει να πληρωθούν 298,7 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ
- Στις 13 Μαρτίου ακόμη 336 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ
- Στις 16 Μαρτίου 560 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ
- Στις 20 Μαρτίου επιπλέον 336 εκατ. ευρώ επίσης στο ΔΝΤ

- 79 εκατ. ευρώ για ομόλογα εκτός PSI
- 800 εκατ. ευρώ για τόκους
- 200 εκατ. ευρώ για άλλες υποχρεώσεις Και σε όλα αυτά δεν υπολογίζονται οι δαπάνες για μισθούς, συντάξεις και κοινωνική πολιτική, τη στιγμή που η «μαύρη τρύπα» στα έσοδα διευρύνεται και λείπουν κάθε μήνα από τα ταμεία περί το 1 δις ευρώ.
Στις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται η Ελλάδα έρχεται και η άρνηση των Θεσμών να αποδεχθούν ορισμένα από τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, όπως π.χ. η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα με τις 100 δόσεις, ζήτημα που ο Τ. Βίζερ χαρακτήρισε «ατυχή επιλογή». Οι δανειστές απαιτούν ισοδύναμα μέτρα για κάθε νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση η οποία εντός της εβδομάδας θα προωθήσει τις ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις, την επανασύσταση της ΕΡΤ αλλά και τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με την παροχή κουπονιών για δωρεάν τρόφιμα και ρεύμα σε χιλιάδες οικογένειες. Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς με αξία που δεν θα υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.
Οι σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές βρίσκονται σε τεντωμένο σκοινί παρά την προ δεκαημέρου συμφωνία στις Βρυξέλλες. Το κλίμα επιδεινώθηκε και από την αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τους ομολόγους του στην Ισπανία και την Πορτογαλία αλλά και με τις συνεχείς συνεντεύξεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε. Ο τελευταίος αφενός μίλησε για πιστωτικό γεγονός αν δεν πληρωθούν τα ομόλογα που λήγουν και αφετέρου έστειλε σκληρό μήνυμα στην Ελλάδα: «Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι αυτά στα οποία έχουν δεσμευτεί, και αν δεν τα τηρήσουν, θα υποστούν τις συνέπειες», προειδοποίησε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών. «Αν η ελληνική κυβέρνηση ζητούσε τη συμβουλή μου θα της έλεγα: "Συμπεριφερθείτε κατά τέτοιον τρόπο ώστε να κερδίσετε όσο το δυνατόν περισσότερο την εμπιστοσύνη, γιατί χρειάζεστε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, των τραπεζών και... και... και..."» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται ορισμένες φορές η Αθήνα με αφήνει άφωνο, γιατί αυτός ο τρόπος συμπεριφοράς, κατά τη δική μου άποψη, δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά συμφέροντα».
Σε όλα αυτά ο Γ. Βαρουφάκης απαντά ότι θα χυθεί αίμα αρκεί να πληρωθούν τα ομόλογα του ΔΝΤ που είναι σε πρώτη προτεραιότητα, όμως παραδέχεται ότι υπάρχει πρόβλημα με τις πληρωμές προς την ΕΚΤ και ζητά συζήτηση για διευθέτηση του χρέους ενώ θέλει να πληρωθούν και τα περίπου 2 δις ευρώ που δεν είναι δανεικά αλλά κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα ελληνικά ομόλογα που έχει δεσμευτεί ότι θα επιστραφούν.
Κι ενώ η κατάσταση σε οικονομικό επίπεδο δεν είναι καθόλου καλή, και μέχρι το Eurogroup της 9ης Μαρτίου θα κριθούν πολλά, την κυβέρνηση βαραίνει και η εσωκομματική αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ η οποία αναδείχθηκε κατά τη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Οι ηχηρές διαφοροποιήσεις και έντονες κριτικές κατά της κυβέρνησης και κυρίως κατά του Γ. Βαρουφάκη για τη συμφωνία και τις δεσμεύεις, αναδείχθηκαν ξεκάθαρα το Σαββατοκύριακο. Όπως και η επίδειξη δύναμης που έκανε η Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη που κατέβασε δικό της υποψήφιο για γραμματέα αλλά και καταθέτοντας τροπολογία κατά της συμφωνίας των Βρυξελλών η οποία ωστόσο καταψηφίστηκε. Είναι άγνωστο, όμως, τι θα κάνουν οι βουλευτές της σε περίπτωση που έρθουν στη Βουλή σκληρά μέτρα ή αν η χώρα οδηγηθεί σε νέο πρόγραμμα στα τέλη της Ανοιξης, με ένα ποσό πάνω από 30 δις αλλά και με δεσμεύσεις που θα προκαλέσουν σοβαρή ρήξη στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια