Τζιχαντιστής του Ισλαμικού Κράτους ο δράστης της επίθεσης στον Καναδά;

Η καναδική αστυνομία προχωρά σε έρευνα προς ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ο οποίος κατά τις πληροφορίες ονομάζεται Μισέλ Ζέχα-Μπιμπό (32 ετών) και φέρεται ως βασικός ύποπτος για τους πυροβολισμούς στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο του Καναδά και το θανάσιμο τραυματισμό ενός στρατιώτη στο Μνημείο των Πεσόντων, στο κέντρο της Οτάβα, όπως ανέφερε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας - Μια φωτογραφία ενός άνδρα, που φέρεται ως δράστης της επίθεσης, αναρτήθηκε στο διαδίκτυ.
 
Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν ενημερωθεί ότι ο δράστης, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών, είναι ένας Καναδός πολίτης ο οποίος έχει ασπαστεί το Ισλάμ πριν από λίγο καιρό, αναφέρει η Daily Mail.

Ο ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους διευκρίνισε μάλιστα ότι ο ύποπτος κατάγεται από την περιοχή του Κεμπέκ.

Αν και δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση, πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο η επίθεση να συνδέεται με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, τη στιγμή που οι σχετικές φήμες που κυκλοφορούν μέσω διαδικτύου πληθαίνουν.
Η αστυνομία στην Οτάβα του Καναδά ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης 22/10/2014 (τοπική ώρα) ότι έχει αρθεί ο αποκλεισμός ασφαλείας στον πυρήνα του κέντρου της καναδικής πρωτεύουσας, που επιβλήθηκε μετά από την διπλή τρομοκρατική επίθεση στην Καναδική Βουλή.
«Η εν εξελίξει έρευνα της αστυνομίας στον πυρήνα του κέντρου της πόλης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει πλέον απειλή για τη δημόσια ασφάλεια στην περιοχή» ανέφερε η ανακοίνωση της αστυνομίας. «Ωστόσο, η αστυνομική επιχείρηση συνεχίζεται στο κτίριο του κοινοβουλίου και ως εκ τούτου συνεχίζει να είναι αποκλεισμένο για το κοινό» συμπληρώνει η ανακοίνωση της αστυνομίας.
Νωρίτερα στο κέντρο της πρωτεύουσας του Καναδά, βαριά οπλισμένοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας απέκλεισαν την περιοχή γύρω από το Κοινοβούλιο και προειδοποίησαν τους πολίτες να παραμείνουν μέσα στα γραφεία ή τις κατοικίες τους και να μείνουν μακριά από τα παράθυρα. Στην περιοχή αναπτύχθηκαν ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας.
Το κέντρο της πόλης αποκλείστηκε εντελώς λίγο μετά τις 10:00 το πρωί (17:00 ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης (22/10/2014), όταν τουλάχιστον ένας άνδρας που σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες κρατούσε ένα κυνηγετικό τουφέκι, πυροβόλησε έναν στρατιώτη, τον 24χρονο Τζέισον Κιρίλο, φρουρό του Μνημείου των Πεσόντων. 
Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφερε ότι ο στρατιώτης που δέχτηκε τους πυροβολισμούς τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ οι τραυματιοφορείς που έσπευσαν στο σημείο με ασθενοφόρα του έκαναν καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση. Ο τραυματισμένος στρατιώτης απομακρύνθηκε τελικά με ασθενοφόρο, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα το νοσοκομείο της Οτάβα - όπου νοσηλεύονταν δύο ακόμη τραυματίες (ανάμεσά τους ένας φρουρός στα κοντινά κτίρια του κοινοβουλίου) σε σταθερή κατάσταση - ενημέρωσε πως ο άτυχος στρατιώτης υπέκυψε στα τραύματά του.

Όπως ανέφεραν μαρτυρίες, οι δράστες (;) πυροβόλησαν αρχικά τον στρατιώτη και κατόπιν, υπό την απειλή όπλου, άρπαξαν ένα κρατικό αυτοκίνητο με σκοπό να προσεγγίσουν με αυτό τις πύλες του κοινοβουλίου. Σημειώνεται ότι στον περίβολο του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου επιτρέπονται μόνο τα περιπολικά και τα αυτοκίνητα που διαθέτουν άδεια.
Αμέσως μετά οι ένοπλοι όρμησαν μέσα στο κεντρικό κτίριο, όπου συνεδρίαζαν οι βουλευτές και οι γερουσιαστές, καθώς η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να εισηγηθεί ένα νέο αντιτρομοκρατικό νόμο εντός της ημέρας.Ακούστηκε μια ισχυρή έκρηξη, ενώ ακολούθησαν σφοδρά πυρά από τους αστυνομικούς, όπως δείχνει ένα βίντεο που τράβηξε με το κινητό τηλέφωνό του δημοσιογράφος της εφημερίδας Globe & Mail μέσα από το κτίριο.
Τα ΜΜΕ της χώρας χαρακτηρίζουν «ήρωα για την αυτοθυσία του» τον λοχία Κέβιν Βίκερς (πρώην μέλος της αστυνομίας), ο οποίος πιστεύεται ότι σκότωσε τον ένοπλο άνδρα μέσα στο Κοινοβούλιο, ενώ οι βουλευτές που έζησαν τον τρόμο τονίζουν ότι «μας κράτησε ασφαλείς». Ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποίησε το όπλο του…
«Ο Καναδάς δεν θα φοβηθεί», υπογράμμισε ο Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ, σε διάγγελμα που απηύθυνε προς τους πολίτες της χώρας.
«Ας μην υπάρχει καμία παρανόηση. Εμείς δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε. Ο Καναδάς δεν θα πρέπει να φοβηθεί», είπε ο Χάρπερ και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας θα κάνουν ότι χρειάζεται για να αντιμετωπίσουν τις απειλές εναντίον της χώρας.
«Αυτό θα μας οδηγήσει να ενισχύσουμε την αποφασιστικότητά μας και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας -και των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας μας- για να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εντοπισμό των δραστών και την αντιμετώπιση των απειλών ώστε να διατηρηθεί η ασφάλεια στο εσωτερικό του Καναδά», σημείωσε.

Από την πλευρά της, η προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής προσέφερε τη βοήθεια των αμερικανικών Αρχών στον Καναδά, ενώ ο εκπρόσωπος της προεδρίας των ΗΠΑ, Τζος Έρνεστ, ανέφερε πως ο Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ. Πρόσθεσε επίσης ότι οι Αμερικανοί σκέφτονται και προσεύχονται για τον καναδικό λαό, τονίζοντας ότι η σχέση ΗΠΑ-Καναδά είναι στενή και ισχυρή. Παράλληλα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Έρνεστ σημείωσε πως πολλοί αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης ήλθαν σε επαφή με Καναδούς ομολόγους, καθιστώντας σαφές πως η Ουάσινγκτον δεν είναι ακόμα σε θέση να εκτιμήσει εάν οι επιθέσεις αυτές είναι μια τρομοκρατική ενέργεια.
Μιλώντας πάντως στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα χαρακτήρισε την επίθεση «τραγωδία», επισημαίνοντας ότι «ενίσχυσε την ανάγκη για επαγρύπνηση». Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους τόνισε επίσης ότι είναι σημαντικό για τον Καναδά και τις ΗΠΑ να συντονίζουν τις ενέργειές τους όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με τρομοκρατικές δραστηριότητες.

newsbomb.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια