Άτρωτη καρδιά με αμνιακό υγρό!


Μια απρόσμενη μέθοδο για την αποκατάσταση της καρδιάς έπειτα από χειρουργική επέμβαση ερευνούν επιστήμονες στις ΗΠΑ, αναζητώντας τη λύση στο αμνιακό υγρό! Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα μελετούν τον τρόπο με τον οποίο ο αμνιακός ιστός με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που παρουσιάζει μπορεί να συμβάλει στην ανάρρωση των ασθενών που έχουν χειρουργηθεί στην καρδιά.

Η μελέτη πραγματοποιείται από την ερευνητική ομάδα του δρος Zain Khalpey, ο οποίος εδώ και έναν χρόνο χρησιμοποιεί ιστό από τον ανθρώπινο πλακούντα προκειμένου να βοηθήσει τους ασθενείς που χειρουργούνται κι έχουν ανάγκη από τις αντιφλεγμονώδεις και τις επουλωτικές ιδιότητές του.

Μάλιστα, ήταν ο πρώτος στον κόσμο που χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη μέθοδο, η οποία -όπως είπε- μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο μετεγχειρητικών επιπλοκών, όπως είναι η κολπική μαρμαρυγή και οι ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού, που συνήθως ξεκινούν σε διάστημα τριών με έξι ημερών μετά την επέμβαση και προκαλούν μετεγχειρητική φλεγμονή. Προκειμένου να μειωθεί η φλεγμονή, ο δρ Khalpey εφαρμόζει στο σημείο της καρδιάς όπου γίνεται η επέμβαση μια αμνιακή μεμβράνη από το εσωτερικό στρώμα του πλακούντα, που παρέχει στο έμβρυο αίμα και θρεπτικά συστατικά και είναι πλούσια σε αντιφλεγμονώδεις πρωτεΐνες.

Οπως εξήγησε, με τον τρόπο αυτό σχηματίζεται ένα αντιφλεγμονώδες στρώμα πάνω στην καρδιά, το οποίο τελικά την ηρεμεί. Η αμνιακή μεμβράνη είναι βιοδιασπώμενη και διαλύεται στον οργανισμό όταν γίνει καλά η καρδιά, η οποία προστατεύεται παράλληλα από τις πληγές. Το γεγονός αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν χρόνια καρδιολογικά προβλήματα και ίσως χρειαστεί να υποβληθούν σε νέα επέμβαση στο μέλλον. Σύμφωνα με τις πρώτες κλινικές δοκιμές, η μέθοδος αυτή μειώνει τον κίνδυνο μετεγχειρητικής κολπικής μαρμαρυγής τουλάχιστον στο 10%, γι' αυτό και αναμένεται να ξεκινήσει μια νέα κλινική δοκιμή, που θα έχει διάρκεια δύο ετών και θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή ασθενών που θα έχουν υποβληθεί σε επέμβαση μπαϊπάς στη στεφανιαία αρτηρία.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη
Εφημερίδα Δημοκρατία
 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια