«Πολυτέλεια» ο οδοντίατρος στην Ελλάδα


Η οικονομική κρίση δεν «χτύπησε» μόνο την τσέπη των πολιτών της χώρας, αλλά έπληξε και τη στοματική υγιεινή τους. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποίησε η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ) και παρουσιάστηκαν χθες σε συνέντευξη Τύπου, οι Ελληνες έχασαν το χαμόγελό τους, καθώς η συντριπτική πλειονότητα παρουσιάζει προβλήματα τερηδόνας και περιοδοντίτιδας.

Την ίδια ώρα, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας αδυνατούν να προσθέσουν τα δόντια που τους λείπουν γιατί δεν έχουν χρήματα για τον οδοντίατρο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 11 περιοχές της χώρας, από τον Εβρο έως τα Χανιά, σε 6.794 άτομα, ηλικίας από πέντε έως 75 ετών. Από τα ευρήματα προκύπτει ότι τρία στα πέντε παιδιά ηλικίας 5 ετών έχουν τερηδόνα, επτά στα 10 παιδιά 12 ετών έχουν επίσης τερηδόνα, ενώ το 84% των 15χρονων έχει σοβαρά  προβλήματα στοματικής υγιεινής.

Η κατάσταση είναι δραματική στους ενήλικες, καθώς το 99,3% των ατόμων ηλικίας 35-44 ετών και το 99,9% των ατόμων ηλικίας 65-74 ετών έχουν τερηδόνα, ενώ το 38,2% των μεσηλίκων και το 42,9% των υπερηλίκων έχουν ανάγκη προσθετικής αποκατάστασης (δεν έχουν όλα τα δόντια). Σύμφωνα με την ΕΟΟ,  650-700 οδοντίατροι (85%) που υπηρετούσαν στα Πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ παρέμειναν στο σύστημα και τώρα εργάζονται στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), αλλά δεν επαρκούν.

Εφημερίδα Δημοκρατία

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια