Η αβέβαιη «κούρσα» των πέντε μηνών


Γράφει ο Παναγιώτης Παναγιώτου
Είναι σαφές ότι ο κ. Σαμαράς επιχειρεί μια προσπάθεια «χαλάρωσης» των μνημονιακών πολιτικών, με παράλληλη ενίσχυση διαφόρων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. Το πρόβλημα που έχει είναι ότι τα «εργαλεία» που διαθέτει, στο πλαίσιο των «δεσμεύσεων» της περιόδου από την οποία θέλει να βγάλει τη χώρα, είναι «περιορισμένα».
Και το «πλαίσιο εκτιμήσεων» που κάνει δεν συμπίπτει προς το παρόν απόλυτα με το αντίστοιχο των εταίρων-δανειστών μας.
Αυτή την αντίφαση θα προσπαθήσει να «λειάνει» στη σημαντική συνάντησή του με την κ. Μέρκελ. Το αποτέλεσμά της θα έχει σημαντικές επιπτώσεις ως προς τις εξελίξεις και τον «πολιτικό δρόμο» που θα ακολουθήσει το προσεχές διάστημα...
Το άλλο πρόβλημα της κυβέρνησης, μετά τον ΕΝΦΙΑ και τις κακές δημοσκοπήσεις, είναι τα φαινόμενα σύγχυσης και έλλειψης ψυχραιμίας, που την οδηγούν σε συμπεριφορές και πρωτοβουλίες που προδίδουν πανικό. Από την απαγόρευση της μετάδοσης της ομιλίας του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη μέχρι τα «κόλπα» που προαναγγέλλονται σε σχέση με τον εκλογικό νόμο σε εντελώς ακατάλληλη πολιτικά συγκυρία.
Η συνολική εντύπωση που προκύπτει είναι «εικόνα» πολιτικής κόπωσης και ασάφειας προσανατολισμών.
Από την άλλη μεριά ο κ. Τσίπρας, με ορίζοντα την εκλογική κάλπη -κατά την εκτίμησή του- στις αρχές του 2015, επιχειρεί μια ραγδαία στροφή πολιτικού ρεαλισμού, με στόχο μια ευρεία πολιτική πλειοψηφία. Ενισχύει συνεχώς την ευρωπαϊκή του εικόνα, δημιουργεί «γέφυρες» με χώρους όπως λ.χ. η Εκκλησία, οι ένστολοι κ.λπ., που έχουν παραδοσιακή «δυσπιστία» προς την Αριστερά, και επιχειρεί σταδιακά να συγκροτήσει ένα «εξορθολογισμένο» πρόγραμμα διακυβέρνησης.
Το πρόβλημά του είναι οι ισχυρές «αριστερές» εσωκομματικές αντιρρήσεις, τα κατάλοιπα «παραδοσιακού δογματισμού» -ακόμα κι αν δεν τα πιστεύει-, που συνυπάρχουν στις προγραμματικές θέσεις του, οι αντικειμενικές δυσκολίες του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος που θα βρει μπροστά του και ο φόβος του «ρίσκου» που εμπεριέχει η «αλλαγή» που επαγγέλλεται.
Στην «αβέβαιη κούρσα» των επόμενων πέντε μηνών θα «επικρατήσει» όποιος καταφέρει να μειώσει περισσότερο και με πειστικό τρόπο τα αδύνατα σημεία του...

Έθνος


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια