Ο ουκρανικός στρατός έκανε χρήση βομβών λευκού φωσφόρου κατά αμάχων

Η Ρωσία διαθέτει αποδείξεις ότι οι Ουκρανοί έκαναν χρήση βομβών λευκού φωσφόρου σε κατοικημένες περιοχές στα ανατολικά της χώρας, δήλωσε χθες, Παρασκευή, ο επικεφαλής του ρωσικού Γενικού Επιτελείου στρατηγός Βίκτορ Ποζνίκιρ στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-24.

«Σήμερα έχουμε στα χέρια μας αξιόπιστες αποδείξεις ότι πυρομαχικά λευκού φωσφόρου έχουν χρησιμοποιηθεί στις περιοχές που ανέφερα καθώς επίσης και σε κατοικημένες περιοχές της Ουκρανίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος στρατηγός και διευκρίνισε ότι η επιβεβαίωση είναι αποτέλεσμα των χαρακτηριστικών ιχνών που αφήνει η χρήση φωσφορικών πυρομαχικών. «Αυτά (τα ίχνη) είναι η μεγάλης ταχύτητας πτώση, η οποία καίει μεγάλη έκταση και μοιάζει σαν βροχή σπινθήρων, οι οποίοι, με τη σειρά τους, προκαλούν μεγάλες πυρκαγιές στις περιοχές όπου πέφτουν και δημιουργούν υψηλή θερμοκρασία καύσης». Όπως είπε ο Ποζνίκιρ, ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποίησε βόμβες λευκού φωσφόρου στην ανατολική Ουκρανία τουλάχιστον έξι φορές.

Πού έκανε χρήση βομβών λευκού φωσφόρου ο ουκρανικός στρατός

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει μελετήσει προσεκτικά τις υπάρχουσες πληροφορίες σχετικά με μεγάλο αριθμό φωσφορικών βομβών και βομβών διασποράς που έχουν χρησιμοποιηθεί από τον ουκρανικό στρατό εναντίον των αμάχων» πρόσθεσε ο Ποζνίκιρ, αναφέροντας ότι σε γνώση του υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχουν περιέλθει πληροφορίες ότι ο ουκρανικός στρατός έκανε χρήση βομβών λευκού φωσφόρου κατά τον βομβαρδισμό του Σλαβιάνσκ στις 12 Ιουνίου, η ουκρανική αεροπορία χρησιμοποίησε φωσφορικές βόμβες και βόμβες διασποράς στο χωριό Σεμελίβκα στις 24 Ιουνίου, στον βομβαρδισμό του Σεμενίβκα στις 29 Ιουνίου, στον βομβαρδισμό του Λισιχάνσκ στις 7 Ιουλίου. Επίσης βόμβες λευκού φωσφόρου χρησιμοποιήθηκαν από τις ουκρανικές δυνάμεις και εναντίον του Ντονιέτσκ, στις 23 Ιουλίου.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής χειρουργός των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας Νικολάι Εφιμένκο, η χρήση βομβών λευκού φωσφόρου μπορεί να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες βλάβες στους πολίτες, ενώ επιπλέον έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η δηλητηρίαση από λευκό φώσφορο μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο.

Άγνωστη τοξική ουσία, αιτία θανάτου και στην τραγωδία της Οδησσού

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, αξιωματούχοι της Μόσχας είχαν δηλώσει ότι ενδέχεται να καταθέσουν υπόμνημα στον Οργανισμό για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων (OPCW) για την πιθανή χρήση χημικών όπλων στην ανατολική Ουκρανία. Η ουκρανική Υπηρεσία Ασφαλείας έχει επιβεβαιώσει ότι βρέθηκε άγνωστη ουσία στο κατεστραμμένο από πυρκαγιά κτίριο στην Οδησσό, μετά την τραγωδία της 2ας του περασμένου Μαΐου. Ωστόσο οι αξιωματούχοι του Κιέβου επιμένουν ότι τα περισσότερα θύματα πέθαναν εξαιτίας των αναθυμιάσεων ή επειδή πήδηξαν από τα παράθυρα του φλεγόμενου κτιρίου, αν και τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ως αιτία θανάτου πολλών θυμάτων τοξική χημική ουσία.

Τον περασμένο Ιούνιο, εκπρόσωποι των αυτονομιστών της νοτιοανατολικής Ουκρανίας είχαν δηλώσει ότι αγνώστων στοιχείων χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από τον ουκρανικό στρατό κατά την επίθεση στο χωριό Σεμεβίνκα, κοντά στο Σλαβιάνσκ. Οι τοπικοί ηγέτες υποστήριξαν ότι οι πολίτες παρουσίαζαν συμπτώματα δηλητηρίασης με χλώριο και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΡΩΣΙΑ


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια