Κίνα - Τουρκία σχεδιάζουν πυρηνικό σταθμό στην Ανατολική Θράκη

Τα σχέδια για τον σταθμό θα φέρουν νέα ένταση με τις ΗΠΑ – Αμερικανικές κυρώσεις σε τουρκικές εταιρείες για βοήθεια στη Ρωσία


Κοντά σε συμφωνία για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην επαρχία Κιρκλαρελί στην Ανατολική Θράκη βρίσκονται η Τουρκία και η Κίνα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ επικαλούμενα σχετικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ. Η εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει νέα ένταση στις σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ, με δεδομένο ότι μόλις χθες επιβλήθηκαν ποινές σε πέντε τουρκικές επιχειρήσεις και έναν Τούρκο υπήκοο, με την κατηγορία ότι βοηθούν τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις βοηθώντας τη στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας κι ενώ εκκρεμεί ακόμη η απόφαση για τα F-16, την οποία η κυβέρνηση Μπάιντεν συνδέει με το οριστικό πράσινο φως για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα, μαίνεται η κόντρα της Τουρκίας με το Ευρωκοινοβούλιο μετά την έκθεση του σώματος, που μεταξύ άλλων αναφέρει πως αν η τουρκική κυβέρνηση δεν αλλάξει δραστικά την πορεία της, η διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», οι συνομιλίες της Αγκυρας με την Κίνα προκειμένου να κατασκευαστεί ο τρίτος πυρηνικός σταθμός στη χώρα στην Ανατολική Θράκη έχουν σημειώσει πρόοδο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις με τη Ρωσία για έτερο πυρηνικό σταθμό. «Εχουμε φτάσει σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο στις συζητήσεις μας με την Κίνα, πρέπει να τις οριστικοποιήσουμε μέσα στους επόμενους λίγους μήνες», είπε χθες ο υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ. Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης επισκέφθηκαν την Ανατολική Θράκη και είδαν τις τοποθεσίες όπου σχεδιάζεται η κατασκευή», γράφει ο Τούρκος δημοσιογράφος Ράγκιπ Σοϊλού στον ιστοχώρο Middle East Eye.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η τουρκική πλευρά, στην Ανατολική Θράκη βρέθηκαν πρόσφατα για να επιθεωρήσουν την περιοχή κορυφαίοι αξιωματούχοι της κινεζικής National Energy Administration και της κινεζικής State Power Investment Corporation.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια