Ο Χαρδαλιάς, τα ρίσκα και τα μηνύματα Μητσοτάκη


Όλα δείχνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την απόφαση η Νέα Δημοκρατία να υποστηρίξει τον Νίκο Χαρδαλιά για υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής. Προφανώς, ο Γιώργος Πατούλης δεν έχασε το χρίσμα λόγω του γνωστού ζεϊμπέκικου. Δε λειτουργεί έτσι ο πρωθυπουργός. Υπάρχουν άλλες βαθύτερες αιτίες που τον οδήγησαν σε αυτή τη ριψοκίνδυνη απόφαση. Δε θα ήταν ικανοποιημένος τόσο από το έργο του περιφερειάρχη όσο και από το εν γένει προφίλ του. 

Γιατί είναι ριψοκίνδυνη αυτή η απόφαση; Γιατί ο Γ. Πατούλης έχει έναν ισχυρό μηχανισμό, είναι αποδεκτός από ένα σημαντικό τμήμα της Νέας Δημοκρατίας και όλες οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις έδειχναν έναν εκλογικό περίπατο. Ουδείς αμφισβητούσε τη νίκη του, όπως και τη νίκη του Απόστολου Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία. 

Συνεπώς, η Νέα Δημοκρατία κινδυνεύει να μπει σε περιπέτειες σε μια τόσο κρίσιμη, από πλευράς ουσίας και συμβολισμού, περιφέρεια. Υποθέτω πως ο Γ. Πατούλης δε θα αποσύρει την υποψηφιότητά του. Βέβαια, αν «πειστεί» να το κάνει, τα ρίσκα περιορίζονται σημαντικά, αλλά κάτι τέτοιο εκτιμώ πως ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας έχει, αν και πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις τα αντίδωρα είναι δελεαστικά. Δε νομίζω όμως πως ο πρωθυπουργός λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο. 

Τι μήνυμα θέλει να στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Πως δύο μόλις μήνες μετά τον εκλογικό του θρίαμβο παραμένει ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Αναλαμβάνει τα ρίσκα του και δεν υπολογίζει την περίπτωση απώλειας της περιφέρειας Αττικής, αν και μια νίκη τού υποστηριζόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ υποψηφίου δε θα είναι ό,τι το καλύτερο για την κυβέρνηση και από ουσιαστική πλευρά και από πλευράς εντυπώσεων. Θα είναι ένα δώρο στο νέο ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, όποια ή όποιος και αν είναι. 

Αν τελικά ο πρωθυπουργός καταλήξει στη στήριξη Ν. Χαρδαλιά θα στείλει το μήνυμα προς όλους τους συνεργάτες του - υπουργούς και συμβούλους του - πως θα πρέπει, σε όλα τα επίπεδα, να παραμένουν απολύτως συντονισμένοι και σύμφωνοι με τα στάνταρ που αυτός έχει θέσει. Και αυτά τα στάνταρτ αφορούν πρωτίστως το προφίλ που θέλει να προσδώσει στη Νέα Δημοκρατία και τον τρόπο που διαχειρίζονται αυτοί την εξουσία. Θέλει να τους δώσει να καταλάβουν πως η δεύτερη τετραετία θα είναι μια δική του τετραετία, χωρίς εκπτώσεις, καθώς σε αυτά τα δύο στάνταρ ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ιδιαίτερη σημασία από τότε που εξελέγη αρχηγός της παράταξης. 

Ο Ν. Χαρδαλιάς αναμφίβολα έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να γίνει ένας καλός περιφερειάρχης και σε αυτό ποντάρει ο πρωθυπουργός. Είναι δραστήριος, εργατικός, με έξωθεν καλή μαρτυρία και ως εκ τούτου είναι συμπαθής, με υψηλό επίπεδο αποδοχής, από τη βάση της παράταξης και όχι μόνο. Θα τα καταφέρει απέναντι στον Γ. Πατούλη και τον μηχανισμό του; Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας σε τι οργανωτική κατάσταση βρίσκεται μετά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις; Θα έχει την ικανότητα να προσφέρει την απαιτούμενη υποστήριξη στον νέο υποψήφιο; 

Τα ρίσκα του πρωθυπουργού είναι σημαντικά, αλλά ακόμα πιο σημαντικά είναι τα μηνύματα που θέλει να στείλει. Πάντως, για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται πως τολμά να λάβει δύσκολες αποφάσεις και θέλει να διαμορφώνει αυτός τα γεγονότα. Δε σέρνεται από αυτά.

Σάκης Μουμτζής

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια