Η χώρα δικαιούται καλύτερη αντιπολίτευση


Του Άγη Βερούτη

Οι κανονικοί άνθρωποι μαθαίνουν από τα λάθη τους και οι έξυπνοι άνθρωποι μαθαίνουν από τα λάθη των άλλων. Δεν θέλω να πω ποιοι άνθρωποι δεν μαθαίνουν ούτε καν από τα δικά τους λάθη.

Και καθώς η δεύτερη απανωτή προεκλογική περίοδος με ενισχυμένη πλέον αναλογική είναι σε πλήρη ανάπτυξη, τίποτε δεν μοιάζει να έμαθε ο κ. Ανδρουλάκης από τα λάθη του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ. Λάθη που οδήγησαν τον ΣΥΡΙΖΑ σε απώλεια 40% των ψήφων που έλαβε το 2019, τα οποία σε μεγάλο βαθμό δεν έχει ακόμα διορθώσει και άρα εμφανίζεται μια συγκυριακή ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ να τα εκμεταλλευτεί για την αύξηση των ποσοστών του.

Η ελληνική κοινωνία μέσα από τη δεκαετή κρίση που ακολούθησε τη χρεοκοπία του δημοσίου, πέρασε από τρεις φάσεις, ως αυτές ήταν προδιαγεγραμμένες στα μνημόνια:
1. Περικοπές Κόστους, 2. Εκτόξευση Φορολογίας 3. Μεταρρυθμίσεις.

Ενώ οι φάσεις αυτές εν πολλοίς αλληλοκαλύπτονται, είναι ξεκάθαρο στον καθένα ότι οι κυβερνήσεις Παπανδρέου/Παπαδήμου/Σαμαρά έκαναν κυρίως περικοπές σε δημόσιους μισθούς και επενδύσεις, οι 2 κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκαναν αύξηση της φορολόγησης, και η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκανε κυρίως μεταρρυθμίσεις, αναστρέφοντας μερικώς, αναλόγως των αποτελεσμάτων τους, τις περικοπές και την υπερφορολόγηση όπου ήταν εφικτό.

Πέρα από τη ρητορική εχθροπάθειας των συνθημάτων της Αριστεράς, μια κοινωνία όπως η ελληνική όπου έφτασε να μετράει 58% του ΑΕΠ σε φορολόγηση και πάσης φύσεως πληρωμές προς το κράτος, όταν ακούει κάποιον να μιλάει για αυξήσεις φόρων σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον, όπου κοντά 60% κράτος και 40% παραγωγική οικονομία, παθαίνει κρίσεις πανικού!

Ποιος δεν έχει κάποιο φίλο ή γνωστό, μεσίτη ή μηχανικό, ο οποίος με εισόδημα στην κλίμακα του 45% φορολόγησης δεν κλήθηκε να πληρώσει 45% φόρο συν άλλο 45% προκαταβολή, συν 27% εισφορές Κατρούγκαλου κάποια από τις αποφράδες ημέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καταλήγοντας να παραδώσει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του και να βάλει λουκέτο;

Αυτά την ίδια στιγμή που η τότε κυβέρνηση κόπτονταν "να βάλουν τους καναλάρχες να πληρώσουν” με αντισυνταγματικούς διαγωνισμούς αδειών εκπομπής, με ξένα βοσκοτόπια στη Ζάκυνθο για εγγυήσεις δανείων από την Άττικα Μπανκ και εκκλήσεις στον εθνικό εφοπλιστή να "δανείσει €20 εκατομμύρια στον Καλογρίτσα” για να φτιάξει νέο κανάλι!

Τα αντανακλαστικά του εκλογικού σώματος της χώρας αποδεικνύονται υπέρ της αυτοσυντήρησης, όταν ακούει τους πρωτοκλασάτους της Αξιωματικής αντιπολίτευσης να ευαγγελίζονται επιστροφή στο τοξικό περιβάλλον της υπερφορολόγησης και επιδείνωση, όταν μάλιστα ήδη έχει επέλθει απορρόφηση του 60% του ΑΕΠ από τον κρατικό μηχανισμό!

Αυτή την αδυναμία αντίληψης των τριών φάσεων της μνημονιακής αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Οικονομίας μοιάζει να μην την καταλαβαίνουν όχι μόνο οι μανδαρίνοι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε οι επίδοξοι-χαλίφηδες-στη-θέση-του-χαλίφη του ΠΑΣΟΚ.

Εκτός από τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως Αξιωματική αντιπολίτευση στις επερχόμενες εκλογές, ο κ. Ανδρουλάκης μοιάζει να θέλει να κληρονομήσει και τις αδιέξοδες πλέον δημοσιονομικές πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και τη ρητορική του, υιοθετώντας τη στοχοποίηση των τελευταίων ρανίδων παραγωγικής οικονομίας που παραμένουν υγιείς μετά από τη δεκαετή οικονομική κρίση που διαδέχθηκε η διετής υγειονομική κρίση της πανδημίας.

Σαν τίποτα να μην κατάλαβαν ούτε από το πώς λειτούργησαν τα 3 μνημόνια, σαν τίποτα να μην κατάλαβαν από τους λόγους που ο Έλληνας ψηφοφόρος έδιωξε τον ΣΥΡΙΖΑ από την κεντρική πολιτική σκηνή, σαν τίποτα να μην κατάλαβαν από το ύφος του αστικού κόμματος που ΑΠΑΙΤΕΙ ο ελληνικός λαός να είναι το ΠΑΣΟΚ.

Δυστυχώς, η ΣΥΡΙΖΟποίηση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που βλέπουμε στις οθόνες μας να διαδραματίζεται μπροστά στα μάτια μας, με ανευθυνοϋπεύθυνα φυντάνια-καρδι του #metoo να επιτίθενται στην παραγωγική οικονομία, όση έμεινε όρθια ακόμη, για να το παίξει αναδιανομέας, μόνο καταστροφικές συνέπειες μπορεί να έχει για το ΠΑΣΟΚ. Ευτυχώς, βέβαια που τα ακούμε πριν την κάλπη της 25 Ιουνίου, οπότε οι ψηφοφόροι θα λάβουν τα μέτρα τους!

Το δυστυχές είναι ότι παρά το γεγονός πως ένας νέος άνθρωπος όπως ο κ. Ανδρουλάκης, έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει το νέο πολιτικό αφήγημα μιας μοντέρνας σοσιαλδημοκρατικής παράταξης στον 21ο αιώνα, εκείνος επιλέγει να υιοθετήσει τις ιδεοληπτικές δοξασίες του πολιτικού αντιπάλου από τον οποίον πρέπει να διαφοροποιηθεί για να αποκτήσει λόγο ύπαρξης το κόμμα του, και παρωχημένη ρητορική της δεκαετίας του ‘80 που εξετέλεσε τους σκοπούς της και πιθανόν ευθύνεται για τη χρεοκοπία του 2010!

Είναι άδικο μετά τα όσα έχει περάσει αυτή η χώρα στα προηγούμενα 15 χρόνια, να μην στεριώνει μια αξιωματική αντιπολίτευση ισάξια της οποιασδήποτε εκλεγμένης κυβέρνησης, που θα πιέσει, θα εξωθήσει, και θα εξαναγκάσει την κυβέρνηση Μητσοτάκη να δώσει τον καλύτερο εαυτό της για να αποδείξει ότι είναι καλύτερη από τους άλλους.

Δυστυχώς, η πολιτική ανέχεια της αντιπολίτευσης μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος για τη χώρα από όσο φαντάζονται όσοι επιχαίρουν με τις απανωτές απόπειρες πολιτικής αυτοχειρίας από το ΣΥΡΙΖΑ και προσφάτως το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Η χώρα αξίζει και δικαιούται καλύτερη αντιπολίτευση, και ελπίζω άμεσα να διορθωθεί αυτή η κακοφωνία.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια