Νέος καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία 7,7 Ρίχτερ: Κατέρρευσαν κτίρια - Εικόνες χάους, πάνω από 1.200 οι νεκροί


Η σεισμική δόνηση 7,8 βαθμών, που έπληξε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την Τουρκία και τη Συρία , στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους και εκτεταμένες υλικές καταστροφές, σύμφωνα με τους μέχρι τώρα απολογισμούς, που δεν σταματούν να επιδεινώνονται με μεγάλη ταχύτητα.

Εν τω μεταξύ, νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 7,7 Ρίχτερ τάραξε την κεντρική Τουρκία στις 12:24 (ώρα Ελλάδος). Το επίκεντρο εντοπίζεται 13 χλμ νοτίως της πόλης Ελμπιστάν.

Ο σεισμός έγινε αισθητός σε ένα μεγάλο γεωγραφικό τόξο, ενώ υπάρχουν αναφορές για πλήγματα ακόμα και στην πρωτεύουσα της Συρίας, Δαμασκό.


Η νέα αυτή ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε περίπου 100 χιλιόμετρα βορείως του πρωινού σεισμού.

Ακολούθησε -12 λεπτά αργότερα- ισχυρός μετασεισμός εντάσεως 6 Ρίχτερ. 

Αυξάνονται τα θύματα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών από τον σεισμό στην Τουρκία έχει ανέβει σε 912, ενώ ο απολογισμός των τραυματιών ανέρχεται σε 5.383.

Τόνισε μάλιστα ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταστροφή στη χώρα από το 1939.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών της χώρας (AFAD) έκανε λόγο για περίπου 1.800 κτίρια που έχουν καταρρεύσει, εγείροντας φόβους πως ο απολογισμός θα γίνει ακόμα πιο βαρύς.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσο θα αυξηθεί ο απολογισμός των θανάτων καθώς προχωρούν οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης», είπε ο Ερντογάν.

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, περισσότεροι από 326 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Συρία, ενώ 1.040 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων. Οι δυνάμεις του στρατού συνδράμουν τις προσπάθειες διάσωσης.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια