Εγγύτερα στη Μόσχα ο πόλεμος – Στο προσκήνιο τα κενά της ρωσικής αεράμυνας


Τα κενά της ρωσικής αεράμυνας απασχόλησαν χθες την έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας, μία ημέρα μετά τις επιθέσεις ουκρανικών drones εναντίον σταθμευμένων βομβαρδιστικών αεροσκαφών σε δύο ρωσικές στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις σε απόσταση λίγων εκατοντάδων χιλιομέτρων από τη Μόσχα. Οι επιθέσεις χαρακτηρίστηκαν από Βρετανό στρατιωτικό αναλυτή ως «οι πιο σημαντικές, στρατηγικής φύσης, αστοχίες της ρωσικής αεράμυνας από την αρχή του πολέμου».

Εν τω μεταξύ, χθες, εκδηλώθηκε νέα επίθεση με ουκρανικό drone εναντίον δεξαμενής με καύσιμα αεροσκαφών στην επαρχία Κουρσκ, σε μικρότερης σημασίας εγκαταστάσεις, πιο κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Από την επίθεση αυτή δεν αναφέρθηκαν θύματα ή τραυματισμοί, ενώ αντιθέτως στις δύο επιθέσεις της Δευτέρας στις αεροπορικές βάσεις Ενγκελς και Τζαγκίλεβο σκοτώθηκαν τρεις Ρώσοι αεροπόροι και τραυματίστηκαν τέσσερις, ενώ υπέστησαν ζημιές βομβαρδιστικά τύπου Tu-95 και Τu-22.

Ανώτατος Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι επιθέσεις αυτές εξαπολύθηκαν από drones που είχαν φθάσει από την Ουκρανία στα βάθη της Ρωσίας χωρίς να ανιχνευθούν, ενώ τουλάχιστον σε μία από τις δύο περιπτώσεις υπήρχαν πράκτορες στο έδαφος, που κατηύθυναν την τελική επίθεση. Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, στην αεροπορική βάση Ενγκελς στεγάζεται σύστημα αεράμυνας S-400, ενώ από εκεί απογειώνονται βομβαρδιστικά που εξαπολύουν επιθέσεις εις βάρος των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών.

Η αίσθηση πως η Ουκρανία εξαπέλυσε ένα έστω και περιορισμένο πλήγμα εναντίον ενός τέτοιου στόχου ίσως λειτουργεί ως θετικό αντιστάθμισμα στην ευρύτατη καταστροφή που συνεχίζουν να σπέρνουν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί των ουκρανικών υποδομών. Χθες, μία από τις πιο κρύες ημέρες του χρόνου, κάτοικοι σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας παρέμεναν χωρίς ρεύμα και νερό, εξαιτίας των ρωσικών βομβαρδισμών. Σύμφωνα με τον Ουκρανό αναλυτή Σερχί Ζγκούρετς, οι αεροπορικές βάσεις που χτυπήθηκαν τη Δευτέρα είναι οι μόνες στις οποίες γίνεται πλήρης συντήρηση των βομβαρδιστικών που χρησιμοποιούνται για τις επιθέσεις κατά της Ουκρανίας. «Είναι πολύ νωρίς ακόμη, αλλά μπορούμε να πούμε ότι η ικανότητα των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας να πλήττουν στόχους βαθιά στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει μεγάλη συμβολική και πραγματική σημασία», τόνισε. Στο ρωσόφωνο Τwitter κυκλοφορούσαν σχόλια, σύμφωνα με τα οποία αφού η Ουκρανία ήταν σε θέση να χτυπήσει 500 χιλιόμετρα μακριά από το έδαφός της, είναι πιθανό ότι τα drones δεν σταματούν εκεί, αλλά μπορούν να φθάσουν μέχρι τη Μόσχα. Οι Ουκρανοί φέρεται ότι χρησιμοποιούν παλιά σοβιετικά drones, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν βόμβες φορτίου έως 85 κιλών σε απόσταση πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων. Πολλοί από τους συμμάχους της Ουκρανίας αρνούνται να παράσχουν βοήθεια με τη μορφή όπλων που χρησιμοποιούνται για επίθεση στα βάθη της Ρωσίας, αλλά αυτό δεν έχει εμποδίσει τους Ουκρανούς να κατασκευάσουν ή να μετασκευάσουν αυτά που ήδη διαθέτουν.

Στόχος η πυρηνική τριάδα

Ρώσοι σχολιαστές χαρακτήρισαν τις επιθέσεις της Δευτέρας ως σημείο καμπής, εξαιτίας του γεγονότος ότι ουσιαστικά στόχευσαν το ρωσικό πυρηνικό οπλοστάσιο. «Δεν μιλάμε για μια επίθεση εναντίον απλών αεροπλάνων, αλλά εναντίον της ρωσικής πυρηνικής τριάδας», σημείωσε ο Ρώσος δημοσιογράφος Αντρέι Σιντόρτσικ στη ρωσική τηλεόραση. «Αν δεν τραβήξουμε εκεί μια κόκκινη γραμμή, θα έχουμε και άλλες». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστήριξε ότι «θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα», χαρακτηρίζοντας τα πλήγματα ως «επικίνδυνο παράγοντα». Πάντως, Ρωσία και Ουκρανία δεν ανταλλάσσουν μόνο αεροπορικά πλήγματα – χθες αντήλλαξαν και αιχμαλώτους. Εξήντα Ρώσοι αιχμάλωτοι επέστρεψαν από την Ουκρανία στη Ρωσία, ενώ ίδιος αριθμός Ουκρανών αιχμαλώτων επέστρεψε στο τμήμα της Ουκρανίας που ελέγχεται από τις κυβερνητικές δυνάμεις. Τέλος, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε χθες στρατιώτες στην πρώτη γραμμή, στην πόλη Μπακμούτ, τιμώντας έμπρακτα την ημέρα των ενόπλων δυνάμεων.

GUARDIAN, SPIEGEL, REUTERS

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια