Αλέξη, χάνουμε...


Του Κώστα Στούπα

Κοινός παρονομαστής όλων των δημοσκοπήσεων παραμένει  η διαπίστωσης πως ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να σημειώνει απώλειες, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αποκομίζει ευδιάκριτα οφέλη από αυτή τη φθορά.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν την κυβέρνηση να απέχει από την επίτευξη αυτοδυναμίας, ενώ το τρίτο κόμμα, μετά την εκτόξευση του περασμένου Φθινοπώρου λόγω των εσωκομματικών εξελίξεων, σταδιακά διορθώνει τα κέρδη του...

Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως στην τελική ευθεία για τις εκλογές τα διλήμματα που θα τεθούν και η πόλωση που θα προκύψει θα εξασφαλίσουν την επίτευξη αυτοδυναμίας.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι οι δημοσκοπήσεις πάντα τους υποτιμούν και πως στην κάλπη θα υπάρξουν θετικές εκπλήξεις για αυτούς...

Τούτο ενδεχομένως να έχει βάση.

Το ερώτημα όμως είναι το εξής. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση απωλέσει 4-5% από το ποσοστό που έλαβε στις τελευταίες εκλογές, μπορεί να μην σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση αλλά όλοι θα θεωρήσουν το αποτέλεσμα φυσιολογικό, λόγω της κυβερνητικής φθοράς.

Αν η αξιωματική αντιπολίτευση δεν καταφέρει να αθροίσει το ποσοστό των τελευταίων εκλογών, θα συνεχίσει με την ίδια ηγεσία και την ίδια στρατηγική για άλλη μια τετραετία...

Κινητικότητα

Μια άλλη παρατήρηση είναι η αυξημένη κινητικότητα που υπάρχει στα μικρά κόμματα ιδίως δεξιότερα της κυβέρνησης. Είναι προφανές πως στην κυβέρνηση υπολογίζουν πως το δίλημμα ακυβερνησία ή κυβέρνηση συνεργασίας με "κορμό" τον ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει αφαίμαξη στα μικρά κόμματα που κινούνται δεξιότερά της.

Τα αδύνατα σημεία

Τα "επιτεύγματα" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τη διαχείριση του  μεταναστευτικού, τα ελληνοτουρκικά και η "Συμφωνία των Πρεσπών" προκαλούν εύλογες ανησυχίες σε μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας...

Από την άλλη πλευρά οι επιδοματικές πολιτικές και το θολό τοπίο σχετικά με την  εμπλοκή της κυβέρνησης στα ζητήματα των υποκλοπών προβληματίζουν μια μερίδα κεντρώων που στήριξαν την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Η προοπτική όμως να ξαναμπεί στο παιγνίδι ο κ. Τσίπρας με την πτέρυγα του Άκη Τσοχατζόπουλου και του Μένιου Κουτσόγιωργα που έχει συσπειρώσει τους προκαλεί πολιτικό "ρίγος" τόσο δεξιά της Ν.Δ. όσο και αριστερά της...

Ο κ. Τσίπρας παραμένει το ισχυρό χαρτί αλλά και το αδύναμο σημείο το ΣΥΡΙΖΑ. Παραμένει ισχυρό χαρτί γιατί είναι αυτός που διατηρεί το 20-25% της παράταξης  συσπειρωμένο αλλά και αυτός που θεωρείται "τοξικός" και αφερέγγυος από ομάδες του πληθυσμού δεξιότερα και αριστερότερα του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι κεντρώοι και κεντροαριστεροί θυμούνται, την υπερφορολόγηση, τα capital control και τα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα και οι αριστεροί το "άδειασμα" που τους έκανε με την "κωλοτούμπα" το καλοκαίρι του 2015.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα του 2019 είχε αλλάξει πρόεδρο, πρόσωπο και ηγετική ομάδα, θα μπορούσε να εντοπίσει τα αίτια της ήττας, να τα αποδώσει στα λάθη της παρελθούσας ηγεσίας και να προσπαθήσει να επαναπροσεγγίσει ψηφοφόρους που κινούνται δεξιότερα και αριστερότερα.

Από το 2009 και μετά η Νέα Δημοκρατία έχει πάει σε εκλογές με τέσσερις διαφορετικούς προέδρους με τους οποίους υπέστη δυο-τρεις ήττες και δύο νίκες. Το ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει τέσσερις προέδρους. Η εμμονή στο ίδιο πρόσωπο μπορεί να μην εμποδίζει μια σέχτα του 3-4% αλλά δεν αποτελεί πλεονέκτημα για ένα κόμμα εξουσίας όπως ο ΣΥΡΙΖΑ...

Η περιφέρεια...

Και ενώ οι πολιτικοί αναλυτές και τα μέσα ενημέρωσης εστιάζουν την προσοχή τους στις εθνικής εμβέλειας δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν σε γενικές γραμμές τις ίδιες τάσεις και προβληματισμούς, ελάχιστοι παρακολουθούν τις τοπικές έρευνες που γίνονται στις περιφέρειες της χώρας...

Σε μια έρευνα της εταιρείας Data C για την περιφέρεια Δυτικής  Ελλάδας (Αχαΐα – Αιτωλοακαρνανία – Ηλεία) που διεξήχθη προς τα τέλη Νοεμβρίου, η οποία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα  "Πελοπόννησος" και το pelop.gr, παρατηρούνται ενδιαφέρουσες μετατοπίσεις.

"Σύμφωνα με την έρευνα έξι κόμματα περνούν το 3% και ένα ακόμα (το ΜΕΡΑ 25) το πλησιάζει.

Η Ν.Δ., επί των εγκύρων, εάν γίνονταν σήμερα εκλογές, θα ελάμβανε (ανάλογα με τον τρόπο στάθμισης των αποτελεσμάτων) σύμφωνα με τη δημοσκόπηση από 32,6% μέχρι 35,7%, ποσοστό μικρότερο από αυτό που έλαβε το 2019 κατά 0,5 μέχρι 4,5% περίπου.

Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ, θα ελάμβανε από 29,3% μέχρι 30,6%, ποσοστό μικρότερο από αυτό που έλαβε το 2019 κατά 7% περίπου...

Αντίστοιχα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, θα ελάμβανε από 11,2% μέχρι 13%, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που έλαβε το 2019 από 0,3% μέχρι 2,3%.

Το ΚΚΕ περίπου 6%, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που έλαβε το 2019 κατά 1% περίπου.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ από 3,9 έως 8%, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που έλαβε το 2019 από 1,2% έως 68%.

Το κόμμα ΜΕΡΑ 25 περίπου 2,5%, ποσοστό με το οποίο δύσκολα θα έμπαινε στη Βουλή διότι στις εκλογές του 2019 στην ΠΔΕ έλαβε ποσοστό κοντά στον εθνικό μέσο όρο.

Το κόμμα "Έλληνες"  καταγράφει ποσοστό 4,3% που είναι πολύ κοντά σε αυτό που είχε η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.

Μπορεί να η Ν.Δ. να είναι δύσκολο να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση αλλά δεν είναι αυτή που θα έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα την επομένη των εκλογών...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια