Η ματαίωση της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στην Τρίπολη της Λιβύης και η επόμενη ημέρα
Σε διπλωματικό επεισόδιο αντί για προσέγγιση κατέληξε το σκέλος της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Λιβύη που είχε ως σταθμό την Τρίπολη, όπου εδρεύει η προσωρινή κυβέρνηση υπό τον Αμπντουλχαμίντ Ντμπέιμπα. Η διπλωματική ένταση που προέκυψε χθες βρίσκεται, πάντως, σε αναντιστοιχία με την ατμόσφαιρα η οποία είχε καλλιεργηθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα, κυρίως μετά τη συνομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, στον οποίο είχε εκδηλώσει την ετοιμότητά του για συνομιλίες με τη Λιβύη, αλλά και τη δημόσια τοποθέτησή του επ’ αυτού.
Υπενθυμίζεται, ακόμα, ότι ακολουθήθηκε συγκρατημένη στάση και στην οριοθέτηση των περιοχών νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, στις οποίες η κοινοπραξία Exxon/Mobil πραγματοποιεί αυτή την περίοδο έρευνες. Ενώ υπενθυμίζεται ότι είχαν υπάρξει και διαφορετικές προσεγγίσεις και σχετικά με το αν θα πρέπει ο Ελληνας πρέσβης να αναλάβει τελικά καθήκοντα στην Τρίπολη υπό τις τρέχουσες συνθήκες.
Η επιστροφή του Ελληνα πρέσβη στην Τρίπολη αναμενόταν να συζητηθεί και στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον πρόεδρο Μοχάμεντ αλ Μένφι και ως εκ τούτου αναμένεται να φανεί πώς θα προχωρήσει αυτή η υπόθεση το επόμενο χρονικό διάστημα.
Πάντως, χθες, ο κ. Δένδιας από τη Βεγγάζη όπου βρέθηκε υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παραμένει έτοιμη για διάλογο με την κυβέρνηση της Λιβύης που θα προκύψει από τις εκλογές, στις οποίες είναι υποχρεωμένη να οδηγήσει τη χώρα η σημερινή προσωρινή διοίκηση της Τρίπολης, η οποία και κωλυσιεργεί.
Η τοποθέτηση Δένδια βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με όσα εκπέμπονται και από το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο και γνώριζε και ενέκρινε κάθε λεπτομέρεια της χθεσινής επίσκεψης του υπουργού στη Λιβύη.
Εκείνο που αναδείχθηκε πέρα και πάνω απ’ όλα στο χθεσινό επεισόδιο στο αεροδρόμιο της Τρίπολης είναι η ουσιαστική διάσταση ενός διπλωματικού σχίσματος το οποίο βαθαίνει ολοένα και περισσότερο, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της προσωρινής κυβέρνησης της χώρας να συνεχίσει να κινείται αγόμενη από τα κελεύσματα της Αγκυρας.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δένδιας επρόκειτο, έπειτα από πολλές παρασκηνιακές διεργασίες στο διπλωματικό επίπεδο, να πραγματοποιήσει στάση στην Τρίπολη, να συναντηθεί με τον κ. Μένφι και στη συνέχεια να μεταβεί στη Βεγγάζη και στο Τομπρούκ.
Νωρίς το πρωί και ενώ το κυβερνητικό αεροσκάφος τροχοδρομούσε στο αεροδρόμιο της Τρίπολης ενημερώθηκε ότι δεν θα τον υποδεχθεί εκπρόσωπος του προέδρου Μένφι, αλλά η υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της Τρίπολης Νάτζλα ελ Μανγκούς, η οποία υπέγραψε με τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου το πρόσφατο, νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Αμέσως ο κ. Δένδιας γνωστοποίησε ότι δεν δύναται να νομιμοποιήσει με την παρουσία του μια κυβέρνηση προσωρινή που διάκειται –με πράξεις– εχθρικά έναντι της Ελλάδος. Αποφασίστηκε η άμεση απογείωση και μετάβαση στη Βεγγάζη, μάλιστα με μια παράκαμψη μέσω του εναέριου χώρου της Μάλτας, καθώς η Τρίπολη δεν ενέκρινε το σχέδιο πτήσης προς τα ανατολικά της Λιβύης.
Ο έλεγχος και η απόλυτη επιρροή της Τουρκίας πάνω στην κυβέρνηση της Τρίπολης φάνηκαν από το γεγονός ότι οι πρώτες αντιδράσεις δημοσιοποιήθηκαν στο «Αναντολού». Ο κ. Δένδιας προσγειώθηκε πάντως κανονικά στη Βεγγάζη, όπου συναντήθηκε με τον στρατάρχη Χαφτάρ, και αργότερα στο Τομπρούκ, όπου συνομίλησε με τον πρόεδρο της Βουλής Αγκίλα Σάλεχ.
0 Σχόλια