Ετοιμάζουν πραξικόπημα


Στις εκλογές το δίλημμα θα είναι Κυριάκος Μητσοτάκης ή Αλέξης Τσίπρας. Ούτε ΝΔ ούτε ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κάτι άλλο. Και επειδή η εικόνα του Κυριάκου είναι αυτήν τη στιγμή πολύ ισχυρή, θα επιχειρήσουν να την αμαυρώσουν. Να την μουτζουρώσουν, να κάνουν πολλούς ψηφοφόρους να αμφιβάλλουν. Τουλάχιστον για την πρώτη Κυριακή. Επειδή αυτός είναι ο στόχος τους. Να μην φτάσουμε στη δεύτερη Κυριακή…

Όποιος πιστεύει ότι ο «εχθρός» κρύβεται μόνο στα απέναντι χαρακώματα, δεν έχει μελετήσει την ιστορία των πολέμων. Αλλιώς θα ήξεραν ότι τα κάστρα πέφτουν συνήθως εκ των έσω. Και σήμερα υπάρχουν ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα με αναφορές και στο κόμμα της ΝΔ που θα ήθελαν να δουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ηττημένο και ταπεινωμένο. Στη μάχη των επόμενων εκλογών υπάρχουν κάποιοι λίγοι πρωτοκλασάτοι που δεν θα παρακαλούν για τη νίκη του κόμματός τους, αλλά για τη δική τους ευκαιρία να γίνουν Χαλίφηδες στη θέση του Χαλίφη. Κι αυτή είναι αυτήν τη στιγμή η μεγάλη αδυναμία της ΝΔ: Δεν θα είναι όλοι μαζί στην ίδια μάχη, καθώς δεν έχουν όλοι τις ίδιες επιδιώξεις.

Θα είναι δύσκολο να αποκαθηλώσουν την εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη και να σβήσουν έτσι απλά τις μηχανές της καλύτερης κυβέρνησης των τελευταίων δεκαετιών. Και γι αυτό οι πιθανότητες επιτυχίας ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι περιορισμένες. Αλλά στο τέλος θα έχει μείνει μια πικρή γεύση, όπως έμεινε και το 2015. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που τα επιχειρηματικά συμφέροντα έχουν άποψη που θέλουν να επιβάλλουν.

Αυτήν τη φορά τα συμφέροντα έχουν έναν απροσδόκητο σύμμαχο: Την απλή αναλογική. Αρκεί να μην φτάσουμε στη δεύτερη Κυριακή. Και γι αυτό τον λόγο θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να ρίξουν τον Κυριάκο. Ή στην χειρότερη των περιπτώσεων να τον εξαναγκάσουν σε μια Πύρρειο νίκη. Σε ένα τέτοιο ποσοστό που θα επιτρέψει στα φερέφωνά τους να ζητήσουν αλλαγή ηγεσίας. Στην πραγματικότητα μιλάμε για ένα πολιτικό πραξικόπημα, που όμοιό του δεν έχει οργανωθεί άλλη φορά. Ίσως επειδή και τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι επίσης τόσα όσα δεν έχει ξαναδεί αυτή η χώρα στο παρελθόν…

Η μάχη των εκλογών θα κερδηθεί ή θα χαθεί την πρώτη Κυριακή. Με την ψήφο των πολιτών θα σταλούν στο περιθώριο όλα τα σενάρια ανατροπής και ανωμαλίας. Και μαζί με αυτά και τα σχέδια ορισμένων ολιγαρχών που θέλουν να ελέγξουν την χώρα και να επιβάλλουν τους δικούς τους όρους στο πολιτικό σύστημα.

Θανάσης Μαυρίδης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια