Ο πυρηνικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Ζαπορίζια, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πολέμου στην Ουκρανία έχασε και πάλι την εξωτερική του ισχύ, γνωστοποίησαν επιθεωρητές του ΟΗΕ χθες Σάββατο, ενισχύοντας τους φόβους για καταστροφή. Την ίδια ώρα, η Μόσχα κράτησε κλειστό τον κύριο αγωγό μέσω του οποίου στέλνει φυσικό αέριο προς τη Γερμανία, με σκοπό να επιφέρει πλήγμα στις οικονομίες των «φίλων» του Κιέβου στη Δύση.
Στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Ευρώπη, κόπηκε και η τελευταία εναπομείνασα κύρια εξωτερική γραμμή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, αν και μια εφεδρική συνέχισε να λειτουργεί ηλεκτρική ενέργεια, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).
Μόνο ένας από τους έξι αντιδραστήρες του σταθμού παρέμεινε σε λειτουργία, τονίζει ο Οργανισμός σε ανακοίνωσή του. Το εργοστάσιο, που καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα λίγο μετά την εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου, έχει γίνει το επίκεντρο της σύγκρουσης, με κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη για βομβαρδισμούς στην περιοχή.
Βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα σε Μόσχα και Δύση
Η αντιπαράθεση σχετικά με τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου εντάθηκε την περασμένη εβδομάδα, καθώς η Μόσχα δεσμεύτηκε να κρατήσει κλειστό τον κύριο αγωγό φυσικού αερίου της προς τη Γερμανία και οι χώρες της G7 ανακοίνωσαν ανώτατο όριο τιμών στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου.
Η ενεργειακή διαμάχη είναι αποτέλεσμα της εξάμηνης εισβολής του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας το βαθύ ρήγμα μεταξύ της Μόσχας και των δυτικών εθνών, καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να προετοιμαστεί για τους κρύους μήνες που έρχονται.
«Η Ρωσία προετοιμάζει αποφασιστικό ενεργειακό πλήγμα σε όλους τους Ευρωπαίους για τον χειμώνα», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι στη νυχτερινή του ομιλία το Σάββατο, επικαλούμενος το συνεχές κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1.
Ο Ζελένσκι απέδωσε σε ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Ζαπορίζια την αποκοπή του σταθμού από το εθνικό δίκτυο και τις διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη την Ουκρανία, με γεννήτριες έκτακτης ανάγκης να εκτελούν ζωτικές διαδικασίες ψύξης. Η Μόσχα επικαλέστηκε τις κυρώσεις από τη Δύση και τεχνικά ζητήματα για τις διακοπές ενέργειας, ενώ ευρωπαϊκές χώρες κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι εργαλειοποιεί τις προμήθειες ως μέρος της στρατιωτικής της εισβολής.
Ανησυχία για τα πυρηνικά
Το Κίεβο και η Μόσχα ανταλλάσσουν κατηγορίες για επιθέσεις στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί από ουκρανικό προσωπικό. Αποστολή του ΔΟΑΕ περιόδευσε την Πέμπτη, ενώ εμπειρογνώμονες παρέμειναν εκεί εν αναμονή της δημοσίευσης έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών τις επόμενες ημέρες.
Ένας αντιδραστήρας εξακολουθεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια «για ψύξη και άλλες βασικές λειτουργίες ασφάλειας στο εργοτάξιο, καθώς και για νοικοκυριά, εργοστάσια και άλλους μέσω του δικτύου», ανέφερε ο ΔΟΑΕ το Σάββατο.
Το εργοστάσιο σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι ο πέμπτος αντιδραστήρας απενεργοποιήθηκε «ως αποτέλεσμα συνεχών βομβαρδισμών από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής» και ότι δεν υπήρχε «επαρκής χωρητικότητα από την τελευταία εφεδρική γραμμή για να λειτουργήσει δύο αντιδραστήρες».
Η επιδείνωση των συνθηκών εν μέσω των βομβαρδισμών έχει προκαλέσει φόβους για επερχόμενη καταστροφή από διαρροή ραδιενέργειας, η οποία, σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό, θα προκαλούσε μεγάλη ανθρωπιστική κρίση.
Η Ουκρανία και η Δύση κατηγορούν τη Ρωσία ότι αποθηκεύει βαρέα όπλα στην τοποθεσία για να αποθαρρύνει την Ουκρανία από το να πυροβολήσει εναντίον της. Η Ρωσία, η οποία αρνείται την παρουσία τέτοιων όπλων εκεί, έχει αντισταθεί στις διεθνείς εκκλήσεις για μετεγκατάσταση στρατευμάτων και αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε το Σάββατο τις ουκρανικές δυνάμεις για αποτυχημένη προσπάθεια να καταλάβουν το εργοστάσιο. Παρέμβαση επιχείρησε και η Τουρκία το Σάββατο διεκδικώντας ρόλο «προκειμένου να διευκολύνει» την κατάσταση στη Ζαπορίζια.
Αέριο και πετρέλαιο
Ανακοινώνοντας ότι δεν θα προβεί σε προγραμματισμένη επανεκκίνηση των αποστολών φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, μιας από τις κύριες γραμμές τροφοδοσίας της Ρωσίας προς την Ευρώπη, ο ελεγχόμενος από το κράτος ενεργειακός κολοσσός Gazprom απέδωσε τη διακοπή των ροών σε τεχνική βλάβη.
Η Gazprom τόνισε το Σάββατο ότι η γερμανική Siemens Energy κλήθηκε να βοηθήσει στην επισκευή κατεστραμμένου εξοπλισμού, αλλά ότι δεν ήταν διαθέσιμη για την εκτέλεση των εργασιών.
Η Siemens απάντησε ότι δεν της έχει ανατεθεί να πραγματοποιήσει εργασίες συντήρησης για τον αγωγό, αλλά ότι είναι διαθέσιμη. Η απροσδιόριστης διάρκειας καθυστέρηση στην επανεκκίνηση του Nord Stream 1, που εκτείνεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα για να τροφοδοτεί τη Γερμανία και άλλες χώρες, βαθαίνει τα προβλήματα της Ευρώπης όσον αφορά την εξασφάλιση καυσίμων για τον χειμώνα, καθώς οι τιμές της ενέργειας οδηγούν σε αύξηση του κόστους διαβίωσης.
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά πλούσιων κρατών -Βρετανία, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία και ΗΠΑ- ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι το ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου έχει στόχο να μειώσει «την ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτήσει τον επιθετικό της πόλεμο, ενώ περιορίζει τον αντίκτυπο του πολέμου της Ρωσίας στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας».
Το Κρεμλίνο απάντησε ότι θα σταματήσει να πουλά πετρέλαιο σε οποιεσδήποτε χώρες εφάρμοσαν το ανώτατο όριο. Η Ρωσία αποκαλεί την εισβολή στη γείτονά της «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».
Το Κίεβο και η Δύση υποστηρίζουν ότι πρόκειται για απρόκλητο επιθετικό πόλεμο με στόχο την απόκτηση ενός πρώην τμήματος της Σοβιετικής Ένωσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες έχουν δεσμευτεί για νέα στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο με σκοπό την ενίσχυσή του κατά των εισβολέων που έχει οδηγήσει στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους και σε εκτοπισμό εκατομμύρια άλλους.
Η Ουκρανία εξαπέλυσε αντεπίθεση την περασμένη εβδομάδα στοχεύοντας τον νότο, ιδιαίτερα την περιοχή Χερσώνας, που κατέλαβαν οι Ρώσοι στις αρχές της σύγκρουσης.
Πηγή: Reuters, Liberal.gr
0 Σχόλια