Νέο «Καλίνιγκραντ» στην Αρκτική: Οι Νορβηγοί απέκλεισαν ρωσικά χωριά – Η Μόσχα προειδοποιεί με πόλεμο

Νέα εστία έντασης και αποστολή ναυτικών δυνάμεων από Ρωσία και Νορβηγία


Μια «θερμή» κρίση μεταξύ της Ρωσίας και της Νορβηγίας και κατ’επέκταση του ΝΑΤΟ σοβεί στο νορβηγικό αρχιπέλαγος Svalbard, έναν δίαυλο μεταξύ Νορβηγίας και Αρκτικής που οδηγεί στον Ατλαντικό Ωκεανό ή στην είσοδο από τα δυτικά στα ανατολικά, δηλαδή στο Αρκτικό Ωκεανό που βρίσκεται στα βόρεια της Ρωσίας.

Η Νορβηγία απαγόρευσε τη διαμετακόμιση των εμπορευμάτων μέσω της επικράτειάς της που απαιτούνται για την τροφοδοσία του ρωσικού χωριού Barentsburg, το οποίο βρίσκεται στο Δυτικό Σβάλμπαρντ, σε μια επανάληψη της κίνησης της Λιθουανίας με το Kαλίνινγκραντ…

Δηλώνουν ότι τα μεταλλεύματα που εξορύσσονται από το Svalbard «Ενισχύουν την ρωσική πολεμική μηχανή να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία» και απέκλεισαν από τροφές, καύσιμα και μηχανήματα τα χωριά.

Δύο ρωσικά πολεμικά πλοία του Βόρειου Στόλου, έχουν προσεγγίσει τα νησιά και δύο στρατηγικά υποβρύχια περιπολούν σε μία ακτίνα 100 μιλίων από αυτά, ενώ οι Νορβηγοί ενισχύουν την στρατιωτική παρουσία τους και έχουν στείλει επίσης δύο φρεγάτες εκεί.

Επίσης συνεχείς είναι οι περιπολίες των αεροσκάφος ηλεκτρονικής επιτήρησης P-8 από τις βόρειες νορβηγικές βάσεις,

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα δώσει ακόμα περισσότερες ΝΑΤΟϊκές βάσεις για υποστήριξη των επιχειρήσεων στην περιοχή, αλλά το θέμα είναι «Πού το πάνε οι Νορβηγοί;».

Αναμφίβολα πρόκειται για μία κίνηση κλιμάκωση και πρόκλησης ρωσικής απάντησης, προκειμένου να δοθεί η αφορμή στην Ρωσία να κτυπήσει έδαφος του ΝΑΤΟ και να γενικευθεί η σύρραξη με βασικό κατηγορούμενο την Μόσχα.

Είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο παιχνίδι γιατί αν η Ρωσία έρθει σε μετωπική με το ΝΑΤΟ π.χ. για μια θαλάσσια περιοχή, θα υπάρξουν άμεσα πυραυλικά πλήγματα στα δυτικά σκάφη επιφανείας από όπλα μη ανασχέσιμα με ότι αυτό συνεπάγεται.

Αλλά θα επιχειρήσουν να απαντήσουν και οι δυτικοί και μετά τον λόγο θα έχουν τα πυρηνικά όπλα.

Κάποιοι στην Δύση θέλουν να δουν επέκταση του πολέμου από την Ουκρανία σε άλλες περιοχές του πλανήτη, αυτό είναι το μόνο βέβαιο.

Αλλά και κάποιοι στην Μόσχα και στο Πεκίνο θέλουν να δουν «τελικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών» δοθείσης ευκαιρίας σε ότι αφορά την Ουκρανία,

Η ομάδα των πολιτικών «εξτρεμιστών» του Δημοκρατικού κόμματος στην Ουάσιγκτον, περί των πρόεδρο Τ.Μπάιντεν, έχει «ομοϊδεάτες» σε Μόσχα και Πεκίνο και αυτό μόνο καλό δεν είναι.

Η κάθε πλευρά νομίζει ότι από την κλιμάκωση θα βγει κερδισμένη, αλλά είναι έτσι;

Γιατί αν περάσουμε στο πρώτο πλήγμα σε πλοίο του ΝΑΤΟ ή της Ρωσίας ή της Κίνας, τότε ανοίγει η πόρτα του «πυρηνικού φρενοκομείου».

Η νέα αφορμή αφορά λοιπόν τον ρωσικό πληθυσμό του νησιού της που είναι μικρός, περίπου 500 άτομα και απασχολούνται κυρίως στην εξόρυξη άνθρακα από την εταιρεία FGUP GT Arktikugol.

Επίσης, στο αρχιπέλαγος υπάρχουν δύο ακόμη ρωσικοί οικισμοί, η «Πυραμίδα» και η «Γκράμαντ».

Εξαρτώνται πλήρως από προμήθειες από την ηπειρωτική χώρα, η απόφαση του Όσλο θέτει υπό αμφισβήτηση την ίδια την ύπαρξή τους και τη διατήρηση της ρωσικής παρουσίας στο Σβάλμπαρντ.

Πώς όμως κατέληξαν και λειτούργησαν αυτοί οι οικισμοί στη νορβηγική επικράτεια;

Το αρχιπέλαγος Svalbard βρίσκεται στον Αρκτικό Ωκεανό, πλούσιο σε φυσικούς πόρους και μεγάλης στρατιωτικής σημασίας. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, έχει το καθεστώς αποστρατικοποιημένης ζώνης και η μόνη χώρα που ουσιαστικά ασκεί οικονομική δραστηριότητα στο νορβηγικό έδαφος, εκτός από την ίδια τη Νορβηγία, είναι η Ρωσική Ομοσπονδία.

Ιστορικά, οι πρώτοι άποικοι σε αυτή την άγονη γη ήταν και οι Σκανδιναβοί Βίκινγκς και οι Ρώσοι Πόμορ.

Στο αρχιπέλαγος, κυνηγούσαν φάλαινες, φώκιες και θαλάσσιους ίππους, έως ότου αυτή η αλιεία έπεσε σε παρακμή και τα νησιά θεωρήθηκαν terra nullius (χωρίς άνθρωπος), όπως κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν πολλά νησιά του Αιγαίου

Όμως στις αρχές του 20ου αιώνα, η οικονομική σημασία του Σβάλμπαρντ αυξήθηκε δραματικά, καθώς κατέστη δυνατή η εξόρυξη άνθρακα για ατμόπλοια.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια