Sponsor

ATHENS WEATHER

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα...


Tου Κώστα Στούπα

Μετά τον  κόκκινο συναγερμό για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στη Γερμανία ήρθε η σειρά της Γαλλίας.

Οι επικεφαλής των γαλλικών ενεργειακών κολοσσών Engie, EDF και Total Energies μέσω της εφημερίδας Journal du Dimanche προειδοποίησαν την περασμένη Κυριακή τους Γάλλους πως νοικοκυριά και επιχειρήσεις πρέπει να μειώσουν "αμέσως" την κατανάλωση ενέργειας προκειμένου να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι τον φετινό χειμώνα για να αντιμετωπίσουν μια διαφαινόμενη ενεργειακή κρίση...

"Πρέπει να εργαστούμε συλλογικά για να μειώσουμε την κατανάλωσή μας προκειμένου να ανακτήσουμε ένα περιθώριο ελιγμών", αναφέρουν οι γαλλικές εταιρείες σε ανοικτή επιστολή τους, επικαλούμενες την απότομη μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καθώς και την περιορισμένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη εξαιτίας προβλημάτων συντήρησης.

Στη Γερμανία υπάρχουν ήδη εκτιμήσεις για την πιθανότητα ολόκληροι επιχειρηματικοί κλάδοι να χρειαστεί να κατεβάσουν ρολά ή να λειτουργήσουν εκ περιτροπής. Τούτο θα σήμαινε υποχρεωτική αργία για εκατομμύρια εργαζόμενους, μείωση των εισοδημάτων, μείωση της παραγωγής, των εξαγωγών και των κρατικών εσόδων.

Τούτα με απλά λόγια σημαίνουν ύφεση. Από την άλλη πλευρά οι υψηλές ενεργειακές τιμές σε συνδυασμό με τη μείωση της προσφοράς προϊόντων κάνουν εφικτή τη διατήρηση ή ακόμη και περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού.

Όλες αυτές οι εξελίξεις συνιστούν στοιχεία που θα κάνουν το επόμενο Φθινόπωρο (τουλάχιστον) ιδιαίτερα κρίσιμο.

Στην καθ’ ημάς Ανατολή τα πρωτοσέλιδα των ΜΜΕ ασχολούνται εδώ και εβδομάδες με τις επιδοτήσεις αλλαγής ηλεκτρικών συσκευών.

Το δεύτερο θέμα με το οποίο ασχολούνται τα ΜΜΕ και το πολιτικό προσωπικό σύσσωμο (παρά τις διαψεύσεις του πρωθυπουργού) είναι οι επερχόμενες πρόωρες εκλογές στα μέσα περίπου του Φθινοπώρου.

Αναφέρω ως πιθανή περίοδο τα μέσα του Φθινοπώρου γιατί οι εκλογές από την ημέρα της εξαγγελίας απαιτούν μια περίοδο περίπου 25-30 ημέρες μέχρι να πραγματοποιηθούν.

Υπό το πρίσμα αυτό δεν μπορεί να λάβουν χώρα πριν την 25η-30η Σεπτεμβρίου.

Μετά την εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική τα κόμματα  θα λάβουν με σειρά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Κατά πάσα πιθανότητα με βάση τις εκτιμήσεις των πολιτικών γύρω στις 10 Οκτωβρίου θα προκηρυχτούν νέες εκλογές οι οποίες θα λάβουν χώρα κοντά στα μέσα Νοεμβρίου.

Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο όπου θα  προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, το οποίο δεν είναι το επικρατέστερο, αυτή δεν θα ορκιστεί πριν τα τέλη Νοεμβρίου.

Μιλάμε για τρεις κρίσιμους μήνες όπου  η Ευρώπη και ο κόσμος θα πορεύονται εν μέσω μιας πρωτοφανούς ενεργειακής και οικονομικής θύελλας το ελληνικό "καϊκι" θα πλέει στον αυτόματο πιλότο.

Τούτο μοιάζει ιδιαίτερα επικίνδυνο τόσο για τη χώρα όσο και για την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Το σενάριο που υποστηρίζει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο αντί του τέλους της ερχόμενης Άνοιξης στηρίζεται στα εξής επιχειρήματα:

α) Ο επόμενος Χειμώνας αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολος για την οικονομία και την Κοινωνία. Τούτο σημαίνει πως η φθορά που έχει αρχίσει να παρουσιάζει η κυβέρνηση θα επιταχυνθεί. Άρα, οι εκλογές πρέπει να γίνουν πριν τον Χειμώνα...

β) Μετά από δυο χρόνια πανδημικού εγκλεισμού το Καλοκαίρι πηγαίνει πολύ καλά από την άποψη της τουριστικής κίνησης. Στις αρχές του Φθινοπώρου ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας θα μετράει ακόμη της εισπράξεις. Αυτό από άποψη συμπεριφοριστικής θεωρείται καλή προϋπόθεση για τα αισθήματα έναντι μια απερχόμενης κυβέρνησης.

Αν οι εκλογές που θα αναδείξουν την επόμενη κυβέρνηση όμως λάβουν χώρα το Νοέμβριο η κρίση θα έχει προλάβει να δείξει τα δόντια της σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας και της οικονομίας.

Επιπλέον τη διαφορά που κατέστησε τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη κυβέρνηση στις τελευταίες εκλογές δεν την προσέφερε, το "μπετοναρισμένο" κομματικό ακροατήριο αλλά μια κατηγορία ψηφοφόρων που εύκολα μετακινείται και χαρακτηρίζεται κυρίως από την εκτίμησή της στη συνέπεια και τη σοβαρότητα.

Μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το Φθινόπωρο θα θυμίσει σε πολλούς τον τρόπο που "απέδρασε" το 2009 ο Κ. Καραμανλής.

Η διεξαγωγή των εκλογών στην ώρα τους ή ένα δύο μήνες νωρίτερα προκειμένου οι δεύτερες εκλογές να μην πέσουν στο μέσο του θέρους, ενδεχομένως να εκτιμηθεί από τους απαιτητικούς εκλογείς.

Εξάλλου η διαφαινόμενη κρίση είναι διεθνής και μπροστά της γονατίζουν οι μεγάλες και άτρωτες οικονομίες. Οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης αφορούν μόνο την ποιότητα της διαχείρισης.

Από την άλλη βέβαια το πολιτικό προσωπικό και ο κρατικός μηχανισμός έχει τεθεί σε προεκλογική τροχιά. Τούτο καθιστά τη διαχείριση της κρίσης τον ερχόμενο Χειμώνα ακόμη πιο δύσκολη.

Τουτέστιν μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια