Προς πρόωρες εκλογές μετά ανασχηματισμού ή άνευ;


Κι ενώ Ελλάδα-Τουρκία «κονταροχτυπιόνται» με αφορμή την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο και το «άδειασμα» του Ερντογάν από τους Αμερικανούς, βγήκαν στη φόρα πάλι σενάρια για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο.

Εκεί κατά τις 2 Οκτωβρίου, ή μια εβδομάδα πριν ή μετά.

Τα σενάρια (ή διαρροές) συνοδεύτηκαν και με το ενδεχόμενο ενός… προεκλογικού ανασχηματισμού.

Βέβαια, ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία.

Ωστόσο, δέχθηκε εισηγήσεις ότι ο χειμώνας, ένεκα ουκρανικού χάους, αναμένεται απροσπέλαστος, εξέλιξη που μπορεί να ενταφιάσει το γνωστό αφήγημα της κυβέρνησης… βγαίνουμε από δύο απανωτές κρίσεις όρθιοι και οδηγούμαστε στην ανάπτυξη.           

Προφανώς, τα πρόσφατα μέτρα ανακούφισης για την ακρίβεια που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Έτσι, αν και ποθεί να φτάσει μέχρι το τέλος της τετραετίας ώστε να εμφανιστεί συνεπής στην υπόσχεσή του στον λαό, σκέπτεται σοβαρά να πατήσει το προεκλογικό κουμπί το φθινόπωρο.

Με έναν… προεκλογικό ανασχηματισμό, όπως είπαμε, πιθανόν στελεχωμένο από «Ταλιμπάν» που θα δώσουν τη μεγάλη μάχη για να διατηρηθεί η πρώτη θέση, μέσα από δύο απανωτές εκλογές λόγω απλής αναλογικής, με στόχους την αυτοδυναμία ή ένα ισχυρό ποσοστό που θα του επιτρέψει να είναι ρυθμιστής των εξελίξεων. Κοινώς, να ξαναγίνει πρωθυπουργός.

Ίσως έτσι να εξηγείται και η πρόσφατη μεγαλόπρεπη στήριξη από τους Αμερικανούς.

Διότι πέρα από το παρασκήνιο και τις όποιες συμφωνίες έγιναν για τα επίμαχα καυτά γεωπολιτικά μέτωπα μεταξύ των δύο πλευρών, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αναβάθμιση της κυβέρνησης στο διεθνές γίγνεσθαι.

Ατού, που κάλλιστα δύναται να χρησιμοποιηθεί στο εσωτερικό της χώρας προς εξοστρακισμό της όποιας δυσαρέσκειας έχει συσσωρευτεί λόγω λαθών, αδικιών ή ανακολουθιών της κυβέρνησης.

Πράγμα, που όπως αντιλαμβάνεστε θα πρέπει να «εξαργυρωθεί» άμεσα κι όχι μετά από έναν χρόνο.

Συνεπώς, εικάζουμε ότι ο πρωθυπουργούς μάλλον έχει αποδεχτεί τις συμβουλές και θα τολμήσει το μεγάλο βήμα.

Διαφορετικά, ο βαρύς χειμώνας που έρχεται, ενδέχεται να τον τσακίσει για ευνόητους λόγους.

Επειδή, λοιπόν, η χώρα δεν αντέχει πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ στο τιμόνι του καπετάνιου (ούτε που θέλουμε να φανταζόμαστε πώς θα διαχειριστεί όλα τα ζέοντα ζητήματα, εσωτερικά και διεθνή), ας πάρει τη γενναία απόφαση.

Άλλωστε, στην παρούσα φάση οι πιθανότητες νίκης είναι μαζί του, ενώ σε έναν χρόνο θα πάνε προς τον Τσίπρα.   

Ο θεός ας τον φωτίσει… 

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια