Σανγκάη: Απόγνωση για το lockdown στο «Παρίσι της Ανατολής» - Αγωνία με τον κορονοϊό στον πλανήτη


Η αποφασιστικότητα της Κίνας να εφαρμόσει πολιτική «μηδενικών κρουσμάτων κορονοϊού» ωθεί τη Σανγκάη, το οικονομικό κέντρο της χώρας σε οριακό σημείο και κάνει τον πλανήτη να αναρωτιέται τι πραγματικά συμβαίνει

Ο 82χρονος Γιου Γουενμίνγκ, ένας 82χρονος άνδρας από τη Σαγκάη που βγήκε θετικός στον κορονοϊό, κάλεσε πριν απο λίγες ημέρες την τοπική επιτροπή βοήθειας της περιοχής του. «Έχω εξαντλήσει τα φάρμακά μου. Δεν έχω να φάω. Νιώθω απαίσια», είπε στον γραμματέα του κόμματος, Zανγκ Ζεν.

Ο τελευταίος άκουσε υπομονετικά, λέγοντας ότι είχε ήδη παραπέμψει την υπόθεση στους ανωτέρους του και ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα. «Δηλαδή μου λες να περιμένω εδώ μέχρι να πεθάνω;» ρώτησε ο ηλικιωμένος Κινέζος.

Ο Ζανγκ απάντησε με μια θυμωμένη ατάκα, παραπονούμενος ότι και αυτός ήταν εντελώς ανίσχυρος απέναντι σε αυτή την κατάσταση: «Ανησυχώ κι εγώ. Είμαι κι εγώ θυμωμένος… Αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα…Ούτε εγώ ξέρω τι να κάνω». Ο Ζανγκ αποκάλυψε ότι οι κλήσεις για βοήθεια είχαν συσσωρευτεί τις τελευταίες ημέρες, αλλά ότι οι ανώτεροί του δεν ασχολούνται πλέον μαζί τους.

Αυτοκτονίες και κρατικά μυστικά

Σε οικονομικούς όρους, το ισοδύναμο του 40% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κίνας εκτιμάται ότι βρίσκεται υπό κάποια μορφή lockdown. Στη Σαγκάη – μια μητρόπολη γνωστή για τo εμπόριο, τον πολυεθνικό της χαρακτήρα που αποκαλείται και «Παρίσι της Ανατολής» ένα δεκαπενθήμερο εγκλεισμού έχει προκαλέσει μια αίσθηση απελπισίας και απόγνωσης στα 25 εκατομμύρια των κατοίκων της.

Ελλείψεις τροφίμων, μετακινήσεις κατοίκων με τη βία σε κέντρα καραντίνας και αναφορές για αυτοκτονίες έχουν προκαλέσει μπαράζ επικρίσεων για την απάντηση του Πεκίνου στην κρίση. Στο διαδίκτυο πολλοί κάτοικοι δεν αμφισβητούν μόνο τον τρόπο αντιμετώπισης της επιδημίας, αλλά και το επίσημο αφήγημα του Πεκίνου που δίνει έμφαση στο συλλογικό καλό. Θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν παρουσιάζει την πλήρη εικόνα της πανδημίας και οτι κάτι κρύβεται πίσω από τις εικόνες δυστοπίας που κάνουν το γύρο του κόσμου.

Πλάνα από σπάνιες διαμαρτυρίες πολιτών ανεβαίνουν στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αφαιρούνται άμεσα από τους λογοκριτές του Πεκίνου, αλλά επανεμφανίζονται σε δυτικές πλατφόρμες όπως το Twitter και το Facebook που είναι αποκλεισμένα στην Κίνα.

«Καθημερινά συμβαίνουν περιστατικά που οδηγούν τους κατοίκους στα όριά τους», έγραψε ένας κάτοικος της Σαγκάης την περασμένη εβδομάδα σε ένα ευρέως διαδεδομένο άρθρο του Weibo με τίτλο «Η υπομονή της Σαγκάης εξαντλείται»

Ωστόσο, παρά την αυξανόμενη δυσαρέσκεια, υπάρχουν ελάχιστα σημάδια ότι οι αρχές θα αλλάξουν πορεία. Θλιβερές ιστορίες εξουθενωμένων αξιωματούχων κυκλοφορούν ευρέως. Ανάμεσά τους μία ιστορία για έναν 55χρονο τοπικό υπάλληλο δημόσιας υγείας, τον Qian Wenxiong, ο οποίος λέγεται ότι αυτοκτόνησε στο γραφείο του λόγω της πίεσης που δεχόταν. Οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι πέθανε την Πέμπτη και η αστυνομία δεν διέψευσε τα φημολογούμενα αίτια.

Ο Χου Σιτζίν, πρώην συντάκτης της κρατικής ταμπλόιντ Global Times, είπε σε ένα σχόλιο ότι ο θάνατός του δείχνει ότι ο αγώνας κατά της Covid-19 στη Σαγκάη «γονατίζει» τους αξιωματούχους. Ωστόσο, επέμεινε ότι παρά την τραγωδία, η Σαγκάη «πρέπει να πετύχει την εκκαθάριση του κορονοϊού» προς όφελος της χώρας.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια