Ο πόλεμος θα τελειώσει µόνο µε πτώση του Πούτιν


Η καταστροφή της ρωσικής ναυαρχίδας στη Μαύρη Θάλασσα θα γραφτεί στην Ιστορία ως µια κρίσιµη καµπή στον πόλεµο της Ουκρανίας. Παρέσυρε στον βυθό τις ελπίδες για ένα σύντοµο τέλος του πολέµου και µπορεί να οδηγήσει σε µια ευρύτερη περιφερειακή ή παγκόσµια σύρραξη.
Αποδείχθηκε ότι ο Πούτιν δεν θα µπορέσει να νικήσει, αλλά δεν γίνεται να ηττηθεί και η Ουκρανία θα συνεχίζει να αµύνεται µε τη βοήθεια της ∆ύσης και κυρίως των Ηνωµένων Πολιτειών.

Όσο δεν υπάρχει νικητής και ηττηµένος, ειρήνη δύσκολα θα επιτευχθεί. Μόνη λύση η πτώση του Πούτιν, αλλά πόσο εφικτό είναι αυτό; Ήδη από προχθές παρακολουθούµε µια επικίνδυνη κλιµάκωση σε όλα τα επίπεδα.

Ο Πούτιν «αναβάθµισε» τη σύγκρουση από «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» εναντίον της Ουκρανίας σε πόλεµο εναντίον του ΝΑΤΟ επιχειρώντας είτε να δικαιολογηθεί απέναντι στους Ρώσους για τις βαριές απώλειες στα πεδία της µάχης είτε να προετοιµάσει το επόµενο βήµα του για κλιµάκωση των συγκρούσεων που πιθανόν να οδηγήσουν στη χρήση πυρηνικών ή χηµικών όπλων. Το βέβαιο είναι ότι ο Ρώσος ηγέτης όχι µόνο βρίσκεται εκτός των αρχικών του στόχων, αλλά πληρώνει και βαρύ τίµηµα. Το σχέδιο για κατάληψη ολόκληρης της Ουκρανίας απέτυχε, ο έλεγχος των ανα-τολικών ρωσόφιλων περιοχών του Ντονµπάς έχει βραχυκυκλώσει και µάλλον ακόµη και ίδιος έχει µπερδευτεί από την προπαγάνδα του.

Για παράδειγµα, από τη µία ισχυρίζεται ότι ελέγχει πλήρως τη Μαριούπολη, αλλά από την άλλη διατάσσει τον βοµβαρδισµό της. Είναι προφανές ότι λέει ψέµατα. Οι κυρώσεις που επέβαλε η ∆ύση έχουν οδυνηρές συνέπειες για τη ρωσική οικονοµία που οδηγείται σε χρηµατοπιστωτική και στρατηγική αποµόνωση. ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ενωση επανασχεδιάζουν τις παγκόσµιες οικονοµικές προοπτικές χωρίς το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

Προφανώς θα «µατώσουν» και οι ίδιες, κυρίως η Ευρώπη, αλλά όταν θα είναι έτοιµες θα κλείσουν τη στρόφιγγα, υποχρεώνοντας τη Ρωσία να αναζητήσει στην
Ασία αγοραστές. Ούτε η Ινδία όµως, ούτε η Κίνα είναι Ευρώπη και οι τιµές δεν θα είναι οι ίδιες.

Πολλοί διεθνείς αναλυτές εκτιµούν ότι ο «πόλεµος µόλις ξεκίνησε», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προέβλεψε ότι µπορεί να συνεχιστεί µέχρι το τέλος του 2022 και ως τότε θα χυθεί πολύ αίµα και από τις δύο πλευρές.

Ο Πούτιν σίγουρα έκανε µεγάλο λάθος όταν τον ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου, τώρα µάλλον το κατάλαβε, αλλά είναι αργά να κάνει πίσω. Για να διασώσει το κύρος του και τη θέση του είναι υποχρεωµένος να συνεχίζει για να επιτύχει µια νίκη. Θηρίο στο κλουβί, θα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος.

Γι’ αυτό άνοιξε θέµα µε τη Φινλανδία και τη Σουηδία, οι οποίες είναι έτοιµες να περάσουν το κατώφλι του ΝΑΤΟ εγκαταλείποντας την ουδετερότητά τους, γι’ αυτό απειλεί µε πυρηνικά τη ∆ύση. Και αν πιστέψουµε τις εκτιµήσεις της CIA, η οποία ως τώρα έπεσε µέσα στις προβλέψεις της, τίποτα δεν µπορεί να αποκλειστεί.

Μπάμπης Κούτρας

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια