Τώρα στρίβει δεξιά για να πάει… (πού;)


Δεν έχουν παραισθήσεις όπως γράφτηκε χθες. Έχουν την απελπισία του αδύναμου. Αυτού που το κοινωνικό τσουνάμι που δημιούργησαν τα μνημόνια τον ξέβρασε στην εξουσία, και τώρα που υποχωρεί τον παρασύρει μαζί του, αφού δεν έχει έρμα να κρατηθεί.

Γι' αυτό επιδίδονται σε τακτικισμούς, χωρίς να υπάρχει το εκείνο το πολιτικό και κοινωνικό υπόβαθρο που θα τους παρείχε στέρεη βάση. Στην αρχή και επί πολύ χρόνο, βλέποντας το ΚΙΝΑΛ να φυτοζωεί πέριξ του 8% θεωρούσαν ότι θα το ρυμουλκήσουν σε αναγκαστική συνεργασία μαζί τους. Όταν με την προεδρία Ανδρουλάκη είδαν την αύξηση των ποσοστών του, όταν άκουσαν τον νέο αρχηγό να μιλάει για αυτόνομη πορεία, κατάλαβαν ότι είχε στερέψει η δεξαμενή.

Ο πάγος της λίμνης είχε ραγίσει και το ΚΙΝΑΛ διέσπασε την κρούστα της ακινησίας. Και ου μόνον. Με την άνοδο του ΚΙΝΑΛ χάνει και την ευμενή και υποδόρια - καθότι άδηλη δημοσίως - στάση δυνάμεων εντός του κόμματος που λογίζονταν ως εν δυνάμει φίλιες. Ο Γιώργος Παπανδρέου, Ολανδρέου και Πινοσέτ κατά τον Τσίπρα, βγήκε τώρα να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «ακόμη και σήμερα καλύπτει τα όσα έγιναν στην πενταετία Καραμανλή» (συνέντευξη στα ΝΕΑ). Τόσα χρόνια σεμνυνόταν να το εκφράσει ο πρώην πρωθυπουργός!

Βλέποντας στον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχουν ξεμείνει από συμμαχίες, αφού δεν έπιασε το «Να στρίψουμε αριστερά για να κερδίσουμε το κέντρο», τώρα στρίβουν δεξιά! Τις όποιες συμμαχίες, και εικονικές να ήταν, θα μπορούσαν να τις παρουσιάσουν προπαγανδιστικά ως εναλλακτική συσπείρωση απέναντι στην πρωτοκαθεδρία της ΝΔ. Έτσι αποφάσισαν να στραφούν, δημοσίως πλέον, στον χώρο της Δεξιάς, εκείνον το χώρο με τον οποίο είχαν και πριν υπόγειες εκλεκτικές συγγένειες.

Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε το ΚΙΝΑΛ ότι διακατέχεται από «άρνηση να αποκλείσει συναινέσεις και συνεργασίες με τη Δεξιά που οδήγησαν το κόμμα αυτό σε συρρίκνωση και τη χώρα σε τραγωδίες» (Αυγή), ο ίδιος επενδύει στην ώσμωση με κάποιας μορφής δεξιά.

Από το βήμα της Βουλής την Πέμπτη διαχώρισε τη δεξιά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τη ΝΔ! Δεν θα μιλάει - είπε - για Δεξιά, θα μιλάει για αντίληψη Μητσοτάκη, που δεν είναι παρά το ανάλγητο και νεοφιλελεύθερο κομματικό κράτος των ρουσφετιών.

Προσπαθεί έτσι να διεμβολίσει τη ΝΔ με το «σύνθημα» ναι στη Δεξιά, όχι στη ΝΔ του Μητσοτάκη! Εξ ου και ο εξάδελφος Γιώργος Τσίπρας, εξέφρασε την «προσωπική του άποψη» στα «Παραπολιτικά»:

Όπως είπε, στο μέλλον με αυτό το κομμάτι (το «καλό» δηλ. της ΝΔ) θα μπορούσαν να συνεργαστούν, αφού «Στην Ελλάδα για να αλλάξουν τα πράγματα χρειάζεται να υπάρξουν πολιτικές που αναγκαστικά πρέπει να έχουν μια διακομματική συναίνεση, η οποία θα περιλαμβάνει και κομμάτια του δημοκρατικού κέντρου, της δημοκρατικής κεντροδεξιάς που δεν είναι με τον κ. Μητσοτάκη». Διαπιστώνει, δε, ότι «Υπάρχουν υγιείς δυνάμεις στο χώρο της κεντροδεξιάς για κάτι τέτοιο»!

Δεν μπορεί κανείς να προδικάσει ότι προετοιμάζουν το ακροατήριό τους για ενδεχόμενη συνεργασία με τη ΝΔ. Δεν προτρέχουμε και δεν αυθαιρετούμε ως προς αυτό. Άλλωστε ούτε ο Γιώργος Τσίπρας είπε επακριβώς αυτό. Να δημιουργήσουν πρόβλημα στον Μητσοτάκη θέλουν αφενός, να δείξουν ότι δεν είναι απομονωμένοι αφετέρου.

Ωστόσο, ένα «αριστερό» κόμμα που συνεργάστηκε χωρίς καμία ενοχή με τον Καμμένο, που ενσωμάτωσε στους κόλπους τους καθαρόαιμους δεξιούς βουλευτές των ΑΝΕΛ, γιατί τώρα θα είχε δεοντολογικό πρόβλημα να συνεργαστεί, αν το φέρουν έτσι τα εκλογικά αποτελέσματα;

ΥΓ: Σαφώς ήταν λάθος του πρωθυπουργού η αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, από το εξωτερικό. Ασχέτως αν οι ξένοι τα γνωρίζουν, τα εν οίκω καλόν είναι… εν οίκω!

Γιάννης Σιδέρης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια