Το βίντεο που δημοσίευσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας απεικονίζοντας τανκς και τεθωρακισμένα οχήματα της να εγκαταλείπουν περιοχές κοντά στα ουκρανικά σύνορα δεν έπεισε τη Δύση. Το διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου για τις εξελίξεις στην Ουκρανία κράτησε υψηλά τους τόνους, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις για την αποχώρηση των Αμερικανών πολιτών από την Ουκρανία, ουσιαστικά εννοώντας πως αναμένει μία ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στη χώρα, ειδικά από τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες μετέφεραν το προσωπικό που είχε απομείνει στην πρεσβεία τους στην Ουκρανία από το Κίεβο στο Λβιβ, ή Λβοβ στα ρωσικά, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε συγκεκριμένα πάντως πως τα δεδομένα στο πεδίο δεν έχουν μεταβληθεί, παρά την απόσυρση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στρατιωτικά, τονίζοντας πως ο Οργανισμός είχε προβλέψει από τους προηγούμενους μήνες τη στρατιωτική κλιμάκωση που επιχειρεί η Ρωσία. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τόνι Μπλίνκεν συμπύκνωσε τη σκέψη που επικρατεί στη Δύση, πως δεν κοιτούν τι δηλώνει η Μόσχα, αλλά το τι πράττει.
Μία στρατιωτική ενέργεια σπάνια συμβαίνει, όταν αναμένεται απ’ όλους. Στην Ουάσιγκτον ουσιαστικά τονίζεται πως το ζήτημα είναι που και πως θα γίνει η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση, όχι το εάν θα γίνει. Ενδεχομένως, έπειτα από τις ρωσικές μετακινήσεις στρατευμάτων, η στοίχιση των καταλλήλων δυνάμεων για μία ρωσική επιχείρηση έπεσε από το 70% στο 60%, καθώς το Κρεμλίνο αυξάνει τις επιλογές του για να δράσει σε ουκρανικό έδαφος.
Πέρα από τις ρωσικές ειρωνείες, για τις προβλέψεις περί ρωσικής εισβολής στη Δύση που συνεχώς διαψεύδονται, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα τόνισε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποσπάσουν από τη χώρα της την ευρωπαϊκή αγορά του φυσικού αερίου. Είναι αλήθεια πως το βασικό ζήτημα για όλους τους εμπλεκόμενους είναι η τύχη του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2. Η αξία του είναι πολυδιάστατη, καθώς για όσους διατείνονται πως το ρωσικό καθεστώς του Πούτιν είναι αυταρχικό και επικίνδυνο, θεωρείται πως, από τη στιγμή που θα λειτουργήσει, θα αλλάξει τα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Ειδικά για την Ουκρανία, οι συνέπειες είναι απτές και πρακτικές, καθώς χάνονται πολλά από τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα που απολαμβάνει μέχρι σήμερα η Ουκρανία.
Πάντως έχει τη σημασία του πως και το Παρίσι πλέον είναι πολύ περισσότερο επιφυλακτικό για τις ρωσικές προθέσεις σχετικά με την Ουκρανία. Όσο κι αν επιθυμεί μία διακριτή στρατηγική πορεία σε σχέση με τις ΗΠΑ, φαίνεται πως ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει αλλάξει στάση έπειτα από τη συνάντηση του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε κάθε περίπτωση, έπειτα από τη δεύτερη ημέρα του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, ανακοινώθηκε μεταξύ άλλων πως η Γαλλία θα ηγηθεί μίας νέας μονάδας της Συμμαχίας, που συγκροτείται στη Ρουμανία, μίας χώρας που η Ρωσία έχει ζητήσει να αποσυρθούν όλα τα ξένα στρατεύματα, τα όπλα και όλος ο στρατιωτικός εξοπλισμός του ΝΑΤΟ.
Ηλίας Τασόπουλος
1 Σχόλια