Μαγνητική ασπίδα για τους ανθρώπους στον Άρη προτείνει κορυφαίος επιστήμονας της NASA


Μια νέα ιδέα για να γίνει ο Άρης φιλικός στους ανθρώπους έρχεται από τα πιο αρμόδια χείλη, ενός από τους πιο διακεκριμένους επιστήμονες της NASA. Οι ακραίες συνθήκες που επικρατούν στην επιφάνεια του Άρη κάνουν απαγορευτική την παρουσία του ανθρώπου εκεί χωρίς την χρήση στολών που θα παρέχουν ισχυρή προστασία σε αυτούς που θα την φορούν. Φυσικά οι κινήσεις των ανθρώπων στον Άρη φορώντας τις στολές θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες καθιστώντας δύσκολη υπόθεση την όποια εξωτερική δραστηριότητα ασκούν.

Ο τομέας της γεωμηχανικής που προτείνει μικρότερης, ευρύτερης ή ακόμη και πλανητικής κλίμακας παρεμβάσεις για να μεταβληθούν δραστικά οι περιβαλλοντικές συνθήκες δίνει σε θεωρητικό βέβαια επίπεδο λύσεις ακόμη και για την περίπτωση να γίνει ο Άρης πιο φιλικός στην παρουσία του ανθρώπου.

Βέβαια οι εφαρμογές της γεωμηχανικής θεωρούνται από την επιστημονική κοινότητα εξαιρετικά αμφιλεγόμενες και σε ορισμένες από αυτές έχουν αναφερθεί διάφορες σοβαρές παρενέργειες που θα προκληθούν εκεί που θα εφαρμοστούν δημιουργώντας έτσι αρνητικό ισοζύγιο σε σχέση με τα οφέλη που θα παράγουν. Ο αμερικανός μεγιστάνας και οραματιστής Έλον Μασκ που δηλώνει ότι με τη διαστημική του εταιρεία, την Space X, θα δημιουργήσει τα επόμενα χρόνια μια μεγάλη αποικία ανθρώπων στον Άρη έχει προτείνει τον βομβαρδισμό του Άρη με πυρηνικές βόμβες με στόχο την αλλαγή του κλίματος ώστε αυτό να μοιάζει με αυτό της Γης. Η πρόταση αυτή έχει δεχθεί όχι μόνο έντονη κριτική αλλά ακόμη και την αποδοκιμασία πολλών ειδικών.

O Τζιμ Γκριν εργάστηκε για σαράντα χρόνια στην NASA έχοντας αναδειχθεί σε κορυφαίο στέλεχος της αμερικανικής υπηρεσίας ως Επικεφαλής Επιστήμονας. Ο Γκριν αποχαιρέτησε την NASA το περασμένο Σάββατο αφού συνταξιοδοτήθηκε και σε συνέντευξη του στους New York Times μίλησε για την τελευταία του ιδέα την οποία αφήνει προς επεξεργασία στους διαδόχους του.

Ο Γκριν προτείνει να δημιουργηθεί με τεχνητό τρόπο μια γιγάντια μαγνητική ασπίδα γύρω από τον Άρη. Σύμφωνα με τον Γκριν η ασπίδα αυτή θα εμποδίζει τα υψηλής ενέργειας σωματίδια του Ήλιου να εισέρχονται στην αραιή ατμόσφαιρα του πλανήτη και αυτό σταδιακά θα αρχίσει να προκαλεί ατμοσφαιρικές μεταβολές στον πλανήτη οι οποίες θα τον κάνουν πιο φιλικό στον άνθρωπο.

Ο Γκριν είχε αναφερθεί για πρώτη φορά σε αυτή την ιδέα του το 2017 και υποστηρίζει ότι έχει πραγματοποιήσει όλες τις απαραίτητες μελέτες και προσομοιώσεις που δείχνουν ότι είναι εφαρμόσιμη και χωρίς δυσάρεστες ή απρόβλεπτες παρενέργειες. Ο Αμερικανός επιστήμονας αναφέρει επίσης ότι οι συνθήκες στον Κόκκινο Πλανήτη θα είναι τέτοιες που όχι μόνο θα μπορεί ο άνθρωπος να κινείται ελεύθερα χωρίς στολή αλλά θα μπορούν να καλλιεργούνται στο έδαφος του φυτά. Ο Γκριν λέει ότι η πρόταση του δεν είναι βίαιη όπως η χρήση πυρηνικών όπλων και στην ουσία απλά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις οι οποίες θα υποβοηθήσουν τον πλανήτη να αρχίζει να μεταβάλει μόνος του τις συνθήκες που επικρατούν σε αυτόν.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια