Διπλή «πολιορκία» από «Όμικρον» και «Δέλτα» - Φόβος για νέα «έκρηξη» κρουσμάτων μετά την Πρωτοχρονιά


Για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα μίλησε ο Γιώργος Παυλάκης, ερευνητής, επικεφαλής τμήματος εμβολίων εθνικού ιδρύματος στις ΗΠΑ. Ο επιστήμονας επισήμανε την διπλή απειλή με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι αφού στη χώρα κυριαρχούν ταυτόχρονα τόσο η παραλλαγή Όμικρον, όσο και η μετάλλαξη Δέλτα.

Η «Όμικρον» κάνει ηπιότερη νόσηση λόγω των εμβολίων, είπε ο Γιώργος Παυλάκης στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις». «Αυτή την περίοδο βλέπουμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα του εμβολιασμού, που κόβει την βαριά ασθένεια και τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τους θανάτους, παρά την αύξηση των κρουσμάτων» επισήμανε. Ωστόσο όπως διευκρίνισε ο εμβολιασμός από μόνος του δεν αρκεί. Πρέπει ταυτόχρονα να «κόψουμε συνειδητά τις νέες μολύνσεις με περιοριστικά μέτρα».

Για τη μεταδοτικότητα της «Όμικρον»

Συναγερμός έχει σημάνει στην επιστημονική κοινότητα από την υπερμετάδοση του στελέχους Όμικρον.

«Δεν προκύπτει από πουθενά ότι θα τελειώσει η πανδημία επειδή το νέο στέλεχος της Όμικρον είναι λιγότερο τοξικό από τα προηγούμενα. Έχουμε όμως και θανάτους από την Όμικρον», επεσήμανε.

«Η Όμικρον δίνει μεγάλο ιικό φορτίο. Ήδη υπάρχουν αρκετά δεδομένα για ανθρώπους που μολύνθηκαν με την Όμικρον, μπήκαν στο νοσοκομείο και κατέληξαν», σημείωσε. «Αυτές οι διαπιστώσεις γίνονται αργά και σχετικά δύσκολα» διευκρίνισε ο κ. Παυλάκης, γιατί «πρέπει να βρούμε ανθρώπους που ήταν ανεμβολίαστοι, δεν είχαν νοσήσει προηγούμενα με κοροναϊό και νοσούν αποδεδειγμένα μόνο με την μετάλλαξη Όμικρον. Αυτό θα πάρει το χρόνο του γιατί ακόμη τα περιστατικά με Όμικρον είναι λίγα», ανέφερε.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια