Το 2022 δεν έρχεται με καλούς οιωνούς


Το 2022 δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς καθώς τα γεγονότα παραπέμπουν στην έναρξη μιας περιόδου που θα δοκιμαστεί η χώρα και κατ΄ επέκταση η Κυβέρνηση. Η πρώτη δοκιμασία προέρχεται από τη μετάλλαξη Όμικρον.

Η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η πανδημία καταπλήσσει και δημιουργεί νέα δεδομένα. Με τις καθημερινές στατιστικές της πανδημίας και τα χιλιάδες κρούσματα θα αντέξει το σύστημα υγείας; Κανείς δεν γνωρίζει, ούτε και οι ειδικοί επιστήμονες καθώς αρκετές παράμετροι της πανδημίας σε σχέση με την επικρατούσα μετάλλαξη είναι ρευστές ή άγνωστες.

Αν τελικά ισχύει το αισιόδοξο σενάριο που θέλει προς το διάστημα Μαρτίου-Απριλίου να ελεγχθεί - χάρη στα φάρμακα και στα εμβόλια - η πανδημία, η Κυβέρνηση δεν θα προλάβει να πάρει ανάσα γιατί ταυτόχρονα καλείται να διαχειριστεί αποτελεσματικά και το πρόβλημα της ακρίβειας. Τα σούπερ μάρκετ μέχρι σήμερα έχουν συγκρατήσει (σε κάποιο βαθμό φυσικά) τους προμηθευτές, καθώς ενσωματώνουν στη λειτουργία τους άλλα κόστη, όπως το ρεύμα και τον βασικό μισθό. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές σήμερα μόνον μια πρόγευση έχουν πάρει από το κύμα της ακρίβειας, καθώς το κυρίως πιάτο των ανατιμήσεων θα σερβιριστεί από τον Ιανουάριο και μετά. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στους λογαριασμούς ενέργειας, οι οποίοι παρά τα σημαντικά κυβερνητικά μέτρα για την εξομάλυνση τους, εξακολουθούν να απειλούν τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών.

Ακόμη όμως κι αν με τη βοήθεια των καιρικών συνθηκών από τον Απρίλιο ελεγχθεί η πανδημία, θα χρειαστεί κάποιο εύλογο διάστημα να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας και συνεπώς η ισορροπία στις τιμές των διαφόρων προιόντων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα περίπου το 20% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου είναι εγκλωβισμένο λόγω διάφορων εμπλοκών, είτε αυτές αφορούν τον COVID, είτε τα κινέζικα λιμάνια κλπ

Υπό τις συνθήκες αυτές, το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους δείχνει να είναι χρόνος που η Κυβέρνηση θα κριθεί από τη διαχείριση των κρίσεων που θα κάνει και προφανώς δεν υπάρχουν περιθώρια για εκλογικό αιφνιδιασμό.

Για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 η συζήτηση ίσως είναι ανοικτή, αλλά και πάλι αυτό θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της διαχείρισης του πρώτου εξαμήνου, τις εκτιμήσεις για την πορεία του τουρισμού και της οικονομίας, τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης , την αντιπυρική περίοδο κλπ.

Αλέξανδρος Κασιμάτης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια