Άλφα, Δέλτα, Όμικρον...


Του Κώστα Στούπα 
 
Αν κάτι μας έμαθε η πανδημία που ξεκίνησε το 2020 και για την οποία ενδεχομένως τα χειρότερα, είναι πίσω είναι το πόσο ευάλωτοι παραμένουμε σε δύο βασικά πεδία ως άνθρωποι και ως τεχνολογικά εξελιγμένος πολιτισμός.

Με τον όρο άνθρωποι δεν εννοώ τη βιολογική μας υπόσταση αλλά την έλλογη κατάσταση που χαρακτηρίζει το είδος μας και η οποία μας χαρίζει την ικανότητα να συνθέτουμε πολύπλοκες κοινωνικές και οικονομικές δομές οι οποίες μας επιτρέπουν να εξασφαλίζουμε όρους ασφαλούς διαβίωσης και ευημερίας.

Ενώ κάποιοι από το ανθρώπινο είδος είναι ικανοί να βγάζουν παραγωγικά και χρήσιμα συμπεράσματα από πολύπλοκες συναρτήσεις καταστάσεων κάποιοι παραμένουν σε μια κατάσταση που δεν τους επιτρέπει να αντιληφθούν τι σημαίνει οι 9 στους 10 που χρήζουν νοσηλείας να είναι ανεμβολίαστοι  σε έναν πληθυσμό που πάνω από 65% είναι εμβολιασμένοι...

Με τον όρο τεχνολογικός πολιτισμός εννοώ το επίπεδο εξέλιξης όπου ενώ είμαστε σε θέση να προσγειώνουμε διαστημόπλοια σε άλλους πλανήτες, να διασπούμε την ύλη παράγοντας ενέργεια, να μπορούμε να εξαφανίσουμε σε μερικές ώρες τη βιόσφαιρα ενός πλανήτη ή να συνθέτουμε έργα και αλληγορίες  όπως η Συμφωνία της Χαράς, Ιππείς, Οιδίπους Τύραννος, Έγκλημα και Τιμωρία, δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε ή να εξολοθρεύσουμε έναν πρωτόγονο ημιοργανισμό όπως είναι ένας ιός.

Από τις δυο παραπάνω αδυναμίες εκτιμώ πως η πιο επικίνδυνη είναι η πρώτη, δηλαδή η ευκολία με την οποία ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού μιας προηγμένης κοινωνίας μπορεί να ασπαστεί πλάνες οι οποίες μέσα σε λίγες μέρες θα μπορούσαν να διαλύσουν πολύπλοκα συστήματα κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης.

Υπό την έννοια αυτή ας υποθέσουμε πως μετά τη μετάλλαξη "Όμικρον" ακολουθούν κάποιες ακόμη με τελευταία τη μετάλλαξη "Ψ" της οποίας το ένα χαρακτηριστικό είναι πως μεταδίδεται με ακόμη μεγαλύτερη ευκολία σε σχέση με την "Όμικρον". Το δεύτερο χαρακτηριστικό της μετάλλαξης θα  είναι π.χ. μια μακρά περίοδος 2-3 μηνών ασυμπτωματικής λοίμωξης η οποία θα καταλήγει όμως σε βαριά νόσηση για την πλειοψηφία του πληθυσμού που έχει προσβληθεί.

Τούτο όμως προς το παρόν παραμένει εφιαλτικό σενάριο δυστοπικής φαντασίας.  Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να φροντίσουμε να τελειώσει σύντομα αυτή η περίοδος όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού των 7,5 δισ.  του πλανήτη παραμένει ανεμβολίαστη και ως εκ τούτου λειτουργεί ως μήτρα επώασης μεταλλάξεων.

Τα πράγματα όμως προς το παρόν δεν είναι τόσο άσχημα...

Οι εκτιμήσεις των ειδικών που υπάρχουν συγκλίνουν πως η μετάλλαξη "Ομικρον" μεταδίδεται ταχύτερα από τις προηγούμενες και άρα είναι θέμα χρόνου να είναι αυτή που θα επικρατήσει.

Από την προηγούμενη εμπειρία μας με τη μετάλλαξη "Δέλτα" και σύμφωνα με τις προβλέψεις του ECDC, προβλέπεται ότι η μετάλλαξη "Όμικρον" θα επικρατήσει στην Ευρώπη μέσα στους επόμενους δύο-τρεις μήνες, ανέφερε πρόσφατα  η καθηγήτρια παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου η οποία προσέθεσε: "ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε τις πιθανότητες να αναδυθούν νέες σημαντικές μεταλλάξεις είναι ο καθολικός εμβολιασμός".

"Τα πρώτα δεδομένα από τη Νότια Αφρική αναφέρουν ότι η παραλλαγή Όμικρον συνδέεται με ηπιότερη νόσο σε σύγκριση με τη "Δέλτα".

"Χρειαζόμαστε όμως περισσότερα κλινικά δεδομένα πριν βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Η αισιοδοξία μας επίσης πηγάζει από τις γνώσεις εξελικτικής ιολογίας σύμφωνα με τις οποίες, επειδή ο ιός θέλει να συνεχίσει να διασπείρεται, προτιμά να αφήνει τους "ασθενείς" να επιβιώνουν ώστε να μολύνουν περισσότερους ανθρώπους"...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια