Sponsor

ATHENS WEATHER

O «Ζέφυρος» της Airbus παρείχε ευρυζωνικό Internet από αέρος


Πολλές εταιρείες προσπαθούν να προσφέρουν υψηλής ταχύτητας και ποιότητας πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε περιοχές της Γης που για διαφόρους λόγους δεν διαθέτουν τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Άλλες εταιρείες (Amazon, Space X, One Web) αναπτύσσουν στόλους που αποτέλουνται από χιλιάδες δορυφόρους και άλλες (Google, Facebook) επενδύουν στη δημιουργία αυτόνομων ιπτάμενων μέσων (αεροσκαφών, μπαλονιών κ.α) που θα κινούνται για πολλούς μήνες στους ουρανούς του πλανήτη λειτουργώντας ως τηλεπικοινωνιακοί κόμβοι παροχής ιντερνετικών υπηρεσιών.

Η Airbus αποφάσισε να κάνει την δική της προσπάθεια κατασκευάζοντας ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που κινείται με ηλιακή ενέργεια. Πρόσφατα ο αεροναπαυγικός γίγαντας ανακοίνωσε ότι το Zephyr πραγματοποίησε μια πτήση στην οποία βρισκόταν στον αέρα χωρίς να προσγειωθεί για 18 μέρες και πετούσε σε ύψη που βρίσκονται εντός της στρατόσφαιρας. Ο χρόνος παραμονής στον αέρα αλλά και το ύψος που πετούσε την αυτόνομο ηλιακό σκάφος αποτελούν ρεκόρ για αυτή την κατηγορία των αεροσκαφών.

Η Airbus ανακοίνωσε ότι το Zephyr πραγματοποίησε μια νέα δοκιμαστική πτήση πάνω από την Αριζόνα στη διάρκεια της οποίας το σκάφος κατάφερε να παρέχει ευρυζωνική σύνδεση με το Διαδίκτυο στις περιοχές όπου βρισκόταν. Η συγκεκριμένη δοκιμή έγινε με την συνεργασία της μεγάλης ιαπωνικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών NTT DOCOMO.

Τα στελέχη της Airbus μετά την επιτυχή δοκιμαστική λειτουργία της παροχής ασύρματου Internet από το Zephyr υποστηρίζουν πώς όταν το αεροσκάφος αρχίζει να λειτουργεί πλήρως θα παρέχει ιντερνετικές υπηρεσίες 5G με δυνατότητα παροχής και υπηρεσιών 6G στις πιο απομονώμενες γεωγραφικά και τηλεπικοινωνιακά περιοχές του πλανήτη.

Τα στελέχη του προγράμματος του Zephyr υποστηρίζουν ότι οι δοκιμαστικές πτήσεις που έγιναν δείχνουν πώς είναι σε θέση αυτή την στιγμή να πραγματοποιήσει πτήσεις διάρκειας τριών μηνών και σύντομα θα μπορεί να παραμένει συνεχώς στον αέρα για έξι μήνες. Μπορεί η Airbus να προτάσσει τα ιντερνετικά οφέλη που θα παρέχει το Zephyr όμως όπως είναι ευνόητο θα μπορούν να προσαρμόζονται σε αυτό διαφόρων ειδών συστήματα και εξοπλισμός είτε για επιστημονικές αποστολές είτε για στρατιωτικές.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια