«Ψήνει» συγγνώμη στους πολίτες με το μάτι στο ΚΙΝ.ΑΛ.

Ετοιμάζεται για αυτοκριτική στο συνέδριο -  «Δεν χρωστάω σε κανέναν», διαμηνύει στα στελέχη του για τις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ


Τούτη την εποχή που όλα μολύνονται χρειάζεται να χτίσεις καινούριες μνήμες για να γυρίσεις το πολιτικό παιχνίδι και να κερδίσεις τις εκλογές. Την απλή αυτή αλήθεια φαίνεται ότι αρχίζει να συνειδητοποιεί ο Αλέξης Τσίπρας και γι' αυτό, όπως λέει σε συνομιλητές του, θα επιμείνει στην ανανέωση της Κουμουνδούρου με νέα πρόσωπα, ρεαλιστικές πολιτικές και ιδέες που δημιουργούν στους πολίτες την αίσθηση ότι αυτός και οι σύντροφοί του όντως έχουν αλλάξει και η εποχή των ιδεολογικών εμμονών και της λαϊκιστικής δημαγωγίας έχει οριστικά ενταφιαστεί.

Πρόθεση και επιδίωξη του Αλέξη είναι αυτή η λίστα συνεχώς να διευρύνεται και με νέα ονόματα ώστε να δημιουργηθεί μια «ανθρώπινη κυψέλη ικανών και άξιων» και μια «κυβερνοπολιτική βιβλιοθήκη» με καινοτόμες ιδέες, δημιουργικές προτάσεις, νομοθετικές πρωτοβουλίες και οικονομικό πρόγραμμα που θα χτίσουν τη «νέα εμπιστοσύνη» με τους πολίτες, η οποία, κατά τον κ. Τσίπρα, είναι «η προϋπόθεση για να γίνει πλειοψηφία στην κοινωνία η πρόταση της προοδευτικής διακυβέρνησης». Μάλιστα, δεν αποκλείεται κάποια στιγμή, πιθανώς στο συνέδριο, ο τέως πρωθυπουργός να απευθυνθεί στους συντρόφους του με τη ρήση του ποιητή: «Ηρθε ο καιρός να τους ζητήσουμε (σ.σ.: στους πολίτες) συγγνώμη αν τους φερθήκαμε ψυχρά στα περασμένα».

Τα ψηφοδέλτια

Σε κάθε περίπτωση, η ανάγκη να υπάρξει γενναία αυτοκριτική για το παρελθόν είναι επιβεβλημένη, διατείνονται αρκετοί στην Κουμουνδούρου και πρωτίστως οι βουλευτές και τα στελέχη της αριστερής πτέρυγας του κόμματος. Μάλιστα, τελευταία το επεσήμανε και ο αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων Τσίπρα και ιστορικό στέλεχος από την εποχή του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, Γιάννης Δραγασάκης.

Όπως μεταδίδουν συνομιλητές του, αν και είναι πρόωρο, η διάθεση του Αλέξη Τσίπρα για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων -και πρωτίστως του Επικρατείας- θα μπορούσε να αποτυπωθεί στη φράση: «Δεν χρωστάω σε κανέναν. Υπό την ηγεσία μου έγιναν βουλευτές, υπουργοί, πήραν αξιώματα. Ας τρέξουν τώρα οι ίδιοι. Για το κόμμα και τον εαυτό τους. Η δική μου υποχρέωση είναι απέναντι στον απλό κόσμο που θέλει να φύγει ο Μητσοτάκης και να έρθει μια προοδευτική κυβέρνηση, που θα ενδιαφέρεται να λύσει τα δικά του μεγάλα προβλήματα και όχι να εξυπηρετεί τις ελίτ του χρήματος και της εξουσίας».

Αυτή την «υποχρέωση» έρχεται να υπηρετήσει, σύμφωνα με τα λεγόμενα συνεργατών του, και η καταγγελία προχθές, Παρασκευή, στη Βουλή για «4,9 δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεις με κλειστές διαδικασίες και προσχηματικές δικαιολογίες σε ημετέρους, τη στιγμή που οι πολίτες υποφέρουν και φοβούνται από την ακρίβεια και τον κορωνοϊό». Πυρήνας και προέκταση αυτής της «υποχρέωσης» θα είναι και η εφεξής αντιμετώπιση του πρωθυπουργού από τον Αλέξη Τσίπρα με το τρίπτυχο «Δεν μπορεί, δεν θέλει και δεν ενδιαφέρεται» να ελέγξει την πανδημία, να προστατεύσει τους αδύναμους, να χτυπήσει τα συμφέροντα. Και φυσικά, η επωδός των τριών "δεν" θα είναι «ας φύγει, για να έρθουμε εμείς», που «και μπορούμε, και θέλουμε, και ενδιαφερόμαστε» για τους πολίτες και τη χώρα.

«Η τέλεια καταιγίδα»

Ο Αλέξης Τσίπρας φοβάται ότι η πανδημία μπορεί να ανατρέψει τα πάντα. Οι εκτιμήσεις ότι ο χειμώνας θα είναι «κατακόκκινος» από κρούσματα, διασωληνώσεις και θανάτους εκ των πραγμάτων θα οδηγήσει και την πολιτική αντιπαράθεση να είναι μονοθεματική.

Μάλιστα, στις συζητήσεις με τους στενούς του συνεργάτες προβλέπει ότι «τον Ιανουάριο, λόγω ακρίβειας, πληθωρισμού, κορωνοϊού, μείωσης τζίρου και λουκέτων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μπορεί να έχουμε την τέλεια καταιγίδα», η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις, μη αποκλείοντας ακόμη και αντιπολιτικές συμπεριφορές οι οποίες μπορεί να μετακινήσουν το πολιτικό εκκρεμές και δεξιότερα της κυβέρνησης και να πυροδοτήσουν διχαστικές καταστάσεις, σε μια στιγμή που η χώρα χρειάζεται συναινέσεις.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Τσίπρας θεωρεί ότι ο Μητσοτάκης έκανε λάθος που απέρριψε την πρότασή του να οριστεί μια ολιγομελής επιτροπή επιστημόνων υψηλού κύρους, η οποία θα εισηγείται τα μέτρα, με την κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση να τα αποδέχονται. Οπως λέει σε συνομιλητές του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εμμέσως έδινε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση ακόμη και να προχωρήσει σε υποχρεωτικό εμβολιασμό ή και lockdown, χωρίς να μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιο άλλο κόμμα να την κατηγορήσει, εάν αυτή ήταν η εισήγηση της επιτροπής των ειδικών.

Ο μεγαλύτερος φόβος όμως της Κουμουνδούρου είναι οι διεργασίες που προκαλούνται στο εκλογικό σώμα από μια εκλογή που μπορεί να επαναπατρίσει στο ΚΙΝ.ΑΛ. απογοητευμένους ψηφοφόρους από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η πιθανότητα η σχέση 1:4 που κατεγράφη στις εκλογές (32% ΣΥΡΙΖΑ και 8% ΚΙΝ.ΑΛ.) και επαναλαμβάνεται στις δημοσκοπήσεις (24% ΣΥΡΙΖΑ και 6% ΚΙΝ.ΑΛ.) να γίνει 1:2 οπωσδήποτε αποτελεί πρόβλημα για την Κουμουνδούρου. Ηδη υπάρχουν μετρήσεις που δείχνουν τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφουν απώλειες ενώ το ΚΙΝ.ΑΛ. να ενισχύεται.

Ένα δημοσκοπικό αποτέλεσμα της τάξεως περίπου 30%, 20%, 10% για τα τρία πρώτα κόμματα αντίστοιχα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ.) συνιστά μια εντελώς καινούρια πραγματικότητα. Και οπωσδήποτε αποτελεί πρόσθετο κίνητρο για τους ψηφοφόρους του λεγόμενου «ιστορικού ΠΑΣΟΚ» να προσέλθουν στις κάλπες για την ανάδειξη της νέας τους ηγεσία στις 5 Δεκεμβρίου.

Αν μάλιστα η νέα ηγεσία, έστω και σε επίπεδο συμβολισμών, δώσει την εντύπωση ότι «η Κεντροαριστερά επιστρέφει», και μάλιστα με ποσοστό διψήφιο που την καθιστά καθοριστικό παράγοντα στο κυβερνητικό παιχνίδι όχι μόνο με το σύστημα της απλής αναλογικής, αλλά και μετέπειτα, εφόσον δεν υπάρξει αυτοδυναμία, τότε τόσο ο Μητσοτάκης όσο, κυρίως, ο Τσίπρας πρέπει να αναπροσαρμόσουν τη στρατηγική τους για τις πολιτικές εξελίξεις, τις εκλογές και τη διακυβέρνηση.

Νίκος Φελέκης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια