IBM – Τα κβαντικά τσιπ θα ξεπεράσουν σε επιδόσεις τα συμβατικά σε 2 χρόνια


Η IBM ανακοίνωσε ότι σχεδίασε ένα νέο κβαντικό επεξεργαστή ο οποίος θα επιτρέψει στα κβαντικά συστήματα υπολογιστών να ξεπεράσουν σε επιδόσεις τους συμβατικής τεχνολογίας υπολογιστές, εντός των επόμενων δύο ετών.

Ο επεξεργαστής Eagle (Αετός) που δημιούργησε η IBM διαθέτει 127 qubits, τα οποία αντιπροσωπεύουν τη μονάδα πληροφορίας σε κβαντική μορφή. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με τα bits των συμβατικών υπολογιστών, όπου το κάθε ένα bit μπορεί να είναι 1 ή 0. Η διαφορά είναι ότι τα qubits μπορούν να είναι 1 και 0 ταυτόχρονα.

Το θέμα είναι ότι οι κβαντικοί υπολογιστές μπορούν να είναι πολύ ταχύτεροι από τους κλασσικούς, αλλά είναι με τα σημερινά πολύ πιο δύσκολο να κατασκευαστούν ενώ απαιτούν και τεράστια συστήματα ψύξης για να λειτουργήσουν σωστά.

Η IBM, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, εφαρμόζοντας νέες τεχνικές για την κατασκευή του νέου επεξεργαστή, θα είναι σύντομα σε θέση να παράγει περισσότερα qubits όταν συνδυάζονται με άλλες λειτουργίες όπως με το σύστημα ψύξης και το σύστημα ελέγχου. Σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία σχεδιάζεται για το 2022 η κατασκευή του επεξεργαστή Osprey με 433 qubits και του επεξεργαστή Condor με 1.121 qubits.

Τότε, η εταιρεία θεωρεί ότι θα είναι πολύ κοντά στο να ανακοινώσει ότι οι κβαντικοί της υπολογιστές ξεπερνούν σε επιδόσεις τους κλασσικούς υπολογιστές. Πάντως, ο Darío Gil, αντιπρόεδρος και επικεφαλής του τμήματος ερευνών της IBM, ξεκαθαρίζει ότι αυτό δεν σημαίνει ότι οι κβαντικοί υπολογιστές θα αντικαταστήσουν τους συμβατικούς μέσα σε μία μέρα.

Αντίθετα, η IBM οραματίζεται έναν διαμοιρασμό των εργασιών που θα εκτελεί το κάθε είδος υπολογιστή, ανάλογα με το που υπερτερεί η κάθε κατηγορία. «Πιστεύουμε ότι θα μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μία επίδειξη των ικανοτήτων των κβαντικών υπολογιστών – κάτι με πρακτική αξία – εντός των επόμενων δύο ετών. Αυτός είναι ο στόχος μας», δήλωσε στο Reuters ο Gil.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια