Sponsor

ATHENS WEATHER

Πολεμικές ιαχές: «Τα τουρκικά όπλα τρομάζουν την Ελλάδα - Έχουν πλέον τη δύναμη να χτυπήσουν την Αθήνα»


Στα άκρα τραβάνε το σχοινί τα τουρκικά ΜΜΕ, παίρνοντας σκυτάλη από τις εκτός ορίων από τα διπλωματικά ειωθότα εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε βίντεο που δημοσιεύει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα YeniSafak, με τον άκρως προκλητικό τίτλο «Τα τουρκικά όπλα τρομάζουν την Ελλάδα -Έχουν πλέον τη δύναμη να χτυπήσουν την Αθήνα», η Άγκυρα επιχειρεί να κάνει επίδειξη στρατιωτικής ισχύος στον απόηχο των συμφωνιών της Αθήνας με το Παρίσι και την Ουάσιγκτον, συμφωνίες οι οποίες έχουν θορυβήσει τη γείτονα.

Στο βίντεο, με έντονη δόση πολεμικού κλίματος, γίνεται αναφορά σε «γεωπολιτική υπεροχή της Τουρκίας στην περιοχή της», με τη YeniSafak να υποστηρίζει πως «το τουρκικό αμυντικό πρόγραμμα μπήκε στην ατζέντα αυτή την εβδομάδα με τοπικά όπλα και οχήματα που άλλαξαν τις ισορροπίες στο Αιγαίο».

«Μη επανδρωμένα εναέρια και θαλάσσια οχήματα, πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς, πολεμικά πλοία με ανώτερα χαρακτηριστικά, υποβρύχια που περνούν κάτω από το νερό για 21 ημέρες χωρίς διακοπή: Τα παραπάνω προσφέρουν την εμπιστοσύνη στους φίλους και φόβο στον εχθρό» προστίθεται στο δημοσίευμα.

Η προκλητική επίθεση Τσαβούσογλου με πρωτοφανείς διατυπώσεις

Είχαν προηγηθεί οι προκλητικές δηλώσεις στο CNN Turk του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Δεν θα επιτρέψουμε να καταπατηθούν τα δικαιώματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε ο τούρκος ΥΠΕΞ ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου.

«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κλαίγεται σαν μικρό παιδί. Δεν μπορεί να μην πει κλέφτρα πέντε φορές την ημέρα την Τουρκία και να μην παραπονεθεί για αυτήν. Αυτό δείχνει κόμπλεξ κατωτερότητας και φόβο» πρόσθεσε.


Κρίσιμος Νοέμβριος για την Ανατολική Μεσόγειο

Ο Νοέμβριος θεωρείται κρίσιμος μήνας για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς στην Αγκυρα εξετάζουν σενάρια για τον τρόπο αντίδρασής τους στα σχέδια γεωτρήσεων της Λευκωσίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου.

Παράλληλα, παρατηρούν με προσοχή τη συμφωνία Αθήνας – Καΐρου για το σχέδιο διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δικτύων Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας.

Στην περίπτωση του σχεδίου της Ελλάδας με την Αίγυπτο, η Τουρκία ισχυρίζεται πως αφορά την υφαλοκρηπίδα της, ενώ στην περίπτωση της κυπριακής ΑΟΖ εμφανίζεται με την πρόφαση υπεράσπισης των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

Στην Αγκυρα θεωρούν πως με τον τρόπο αντίδρασής τους στην περίπτωση του «Nautical Geo» έστειλαν το μήνυμα πως δεν αφήνουν αναπάντητη καμία ενέργεια που αφορά τα συμφέροντά τους. Και στην περίπτωση των ερευνών στα ανοιχτά της Κρήτης, αλλά και στην Κύπρο, είχαν εμφανιστεί πλοία του τουρκικού στόλου επιχειρώντας να παρεμποδίσουν το έργο των θαλάσσιων ερευνών του. 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως, κατά τις κοινές δηλώσεις του με την Ανγκελα Μέρκελ, φρόντισε να στείλει σαφή μηνύματα προς την Τουρκία, ενώ άφησε αιχμές για τη στάση -κάποιες φορές- της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, ο έλληνας πρωθυπουργός έβαλε στο τραπέζι των συζητήσεων την τουρκική προκλητικότητα, κάνοντας λόγο για εθνικές προκλήσεις με ασύμμετρες επιθέσεις όπως αυτές στον Έβρο και το Αιγαίο. Παράλληλα, μίλησε για επιθετικότητα των γειτόνων μας δίνοντας ως παράδειγμα το περασμένο καλοκαίρι, όπου η Τουρκία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό.

«Γνωρίζω κυρία καγκελάριε την δικιά σας σταθερή θέση υπέρ του διαλόγου και της εκτόνωσης των εντάσεων, και εγώ αγωνίζομαι και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για να κρατώ πάντα ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, φοβάμαι όμως ότι συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία και ότι είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πολιτική και κυρίως σε ευρωπαϊκή πρακτική απέναντι σε όσους την προσβάλουν γιατί όπως λέμε στην Ελλάδα οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους» είπε ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η Ελλάδα θέλει μόνο φίλους και το αποδεικνύει υπογράφοντας συμφωνίες με όλα τα φιλειρηνικά κράτη της περιοχής. «Επιθυμεί τις καλές σχέσεις ασφαλώς και με τους γείτονες της. Όμως δεν ανέχεται ούτε απειλές ούτε αμφισβήτησης των δικαιωμάτων της. Η θέση μας είναι σαφής και κρυστάλλινη» είπε ξεκάθαρα.

Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι στην αρχή είχε μια επικριτική στάση απέναντι στη Τουρκία ως προς την πρόθεσή της να γίνει μέλος της ΕΕ. «Είναι απαραίτητος ο διάλογος ακόμα κι αν διαρκεί περισσότερο από ότι πιστεύει κανείς. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι: τηρώντας πάντα τους κανόνες θα μπορέσει και η Ευρώπη και η Τουρκία να ισχυροποιήσουν την θέση τους και οικονομικά και παγκοσμίως όταν λύσουμε κάποια από τα προβλήματα μας» σημείωσε με νόημα.

Πάντως, προανήγγειλε ότι η νέα γερμανική κυβέρνηση θα βάλει στην ημερήσια διάταξη τις σχέσεις με την Τουρκία, διότι -όπως με νόημα είπε- «τριάμισι εκατομμύρια τουρκικής καταγωγής πολίτες ζούνε στη Γερμανία και πιστεύω ότι θα πρέπει να έχω μια ξεκάθαρη στάση όταν ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια