Ο μεγαλύτερος κομήτης που γνωρίζουμε ταξιδεύει στην καρδιά του ηλιακού μας συστήματος


Το 2014 τα όργανα παρατήρησης και εντοπισμού διαστημικών σωμάτων των αστρονόμων κατέγραψαν ένα νέο, ενδιαφέρον όσο και μυστηριώδες πολύ μεγάλο αντικείμενο. Τα πρώτα στοιχεία που υπήρχαν για αυτό οδηγούσαν τους επιστήμονες στην εκτίμηση ότι έχουμε να κάνουμε με ένα άγνωστο μέχρι σήμερα πλανήτη νάνο.

Τον περασμένο Ιούνιο οι αστρονόμοι Πέδρο Μπερναρντινέλι και Γκάρι Μπέρνσταϊν αποκάλυψαν την ταυτότητα του αντικειμένου που ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις δόθηκε σε αυτό το όνομα των δύο επιστημόνων. Ο C/2014 UN271 Bernardinelli – Bernstein είναι ένας κομήτης και μάλιστα όχι ένας απλός κομήτης αλλά ο μεγαλύτερος που γνωρίζουμε στο Σύμπαν. Η διάμετρος του πυρήνα του κομήτη υπολογίζεται στα 100-200 χλμ., είναι δηλαδή δεκάδες φορές μεγαλύτερος από ένα τυπικό κομήτη. Ο κομήτης αυτός για πρώτη φορά θα εισέλθει στις εσωτερικές περιοχές του ηλιακού μας συστήματος.

Όπως φαίνεται ο C/2014 UN271 Bernardinelli – Bernstein «κρυβόταν» στο Νέφος Οορτ. Πρόκειται για μια περιοχή στα εξωτερικά σύνορα του ηλιακού μας συστήματος χίλιες φορές πιο μακριά από τον Πλούτωνα. Στο νέφος αυτό βρίσκονται διάφορα «μπάζα» του ηλιακού μας συστήματος. Πρόκειται για υλικά και κυρίως διαστημικούς βράχους που δημιουργήθηκαν κατά τον σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος αλλά η αλληλεπίδραση τους με τους πλανήτες κυριολεκτικά τους… εξόρισε σε αυτή την απομακρυσμένη περιοχή. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει πώς το Νέφος Οορτ είναι η πηγή όλων κομητών του ηλιακού μας συστήματος.

Οι Μπερναρντινέλι και Μπέρνσταϊν σε συνεργασία με αρκετούς συναδέλφους τους προχώρησαν σε ανάλυση της τροχιάς του τεράστιου κομήτη και με δημοσίευση τους στο διαδικτυακό αρχείο επιστημονικών προδημοσιεύσεων «arxiv.org» δίνουν στοιχεία για τις κινήσεις του στο μακρινό παρελθόν αλλά και τις μελλοντικές. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο κομήτης κινείται στις εξωτερικές περιοχές του ηλιακού μας συστήματος και πολύ σπάνια αποφασίζει να εισέλθει σε αυτό αλλά ακόμη και όταν το κάνει αυτό δεν πλησιάζει  στις εσωτερικές του περιοχές.

Όμως ο κομήτης έχει ξεκινήσει ένα ταξίδι που θα τον φέρει αυτή τη φορά στην καρδιά του ηλιακού μας συστήματος. Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι το 2031 ο κομήτης θα προσεγγίσει τον Κρόνο που είναι κατά την εκτίμηση τους το πλησιέστερο σημείο σε σχέση με τη Γη που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Όμως σύμφωνα με τους ερευνητές δεν υπάρχει λόγος κάποιος ανησυχίας αφού ο C/2014 UN271 Bernardinelli – Bernstein μετά το πέρασμα του από τον Κρόνο θα πάρει τον δρόμο της επιστροφής προς την βάση του.

Οι υπολογισμοί των ερευνητών δείχνουν ότι η προηγούμενη επίσκεψη του κομήτη στο ηλιακό μας σύστημα έγινε πριν από περίπου 3,5 εκατ. έτη. Τότε είχε κάνει βόλτα μια σε μια περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση διπλάσια από τον Ήλιο από αυτή που θα βρεθεί το 2031. Η επιστημονική κοινότητα έχει πλέον σημαδέψει την έλευση του C/2014 UN271 Bernardinelli – Bernstein αφού θα μπορέσουν τότε να γίνουν καλύτερες και μεγαλύτερης ακρίβειας παρατηρήσεις του.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια