Αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι βρήκαν τη βιβλική Βησθαϊδά και την Εκκλησία των Αποστόλων


Η Βηθσαϊδά ήταν ένα παράκτιο χωριό στη βορειοανατολική ακτή της θάλασσας της Γαλιλαίας. Η Βηθσαϊδά αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη πατρίδα των Αγίων Αποστόλων Ανδρέα, Φιλίππου και Πέτρου. Σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση στη Βηθσαϊδά χτίστηκε ένας σημαντικός ναός, η Εκκλησία των Αποστόλων, ο οποίος καταστράφηκε από ένα σεισμό τον όγδοο μ.Χ αιώνα. Όμως τόσο το χωριό αυτό όσο φυσικά και η εκκλησία είχαν μυστηριωδώς εξαφανιστεί, δεν υπήρχε κανένα ίχνος τους αιώνες που ακολούθησαν με αποτέλεσμα η ύπαρξη τους να αποκτήσει μυθολογικές διαστάσεις.

Αρχαιολογική ομάδα από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ πραγματοποιεί τα τελευταία πέντε χρόνια ανασκαφές στην επίμαχη περιοχή. Η ομάδα υποστηρίζει ότι ανακάλυψε τα ερείπια όχι μόνο της Βησθαϊδά αλλά και της εκκλησίας των Αποστόλων. Οι ανασκαφές έφεραν ανάμεσα στα άλλα στο φως ερείπια ενός θρησκευτικού κτίσματος της Βυζαντινής περιόδου. Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή η ανακάλυψη είχε γίνει σε άλλη περιοχή, τα ευρήματα που εντοπίσθηκαν θα οδηγούσαν τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι είχαν βρει κάποια μέρη από ένα μικρό παρεκκλήσι.

Όμως σύμφωνα με τους αρχαιολόγους που κάνουν τις ανασκαφές τα ευρήματα που ήρθαν στο φως δείχνουν ότι ανήκαν σε ένα μεγάλο λατρευτικό χώρο με εντυπωσιακά μωσαϊκά δάπεδα και επιγραφές. Η αρχαιολογική ομάδα τοποθετεί την κατασκευή της εκκλησίας στα τέλη του πέμπτου ή τις αρχές του 6ου αιώνα μ.Χ. Αν και δεν έχει εντοπισθεί ακόμη κάποια απτή απόδειξη ότι πρόκειται για την Εκκλησία των Αποστόλων η αρχαιολογική ομάδα εκτιμά ότι το σημείο που βρέθηκε, η ηλικία και η μεγαλοπρέπεια της δεν αφήνει περιθώρια για σκέψεις ότι μπορεί να είναι κάποια άλλη εκκλησία.

Όμως υπάρχει ένα μυστήριο που η αρχαιολογική ομάδα καλείται να λύσει. Τα ευρήματα και ειδικά οι τοίχοι που έχουν αποκαλυφθεί από το κτίριο μέχρι στιγμής δείχνουν ότι δεν υπήρχε καμία πόρτα και γενικότερα καμία είσοδος σε αυτό γεγονός που προς το παρόν είναι μια σπαζοκεφαλιά.

«Μέχρι πρόσφατα όχι μόνο η Εκκλησία των Αποστόλων και ολόκληρο το βιβλικό χωριό της Βησθαϊδά αλλά πολλές μικρότερες περιοχές που ήταν ιερές για την χριστιανοσύνη χάθηκαν μετά την επικράτηση των μουσουλμάνων στην περιοχή και διατηρήθηκαν μόνο οι πιο μεγάλες και γνωστές όπως η Ιερουσαλήμ και η Ναζαρέθ» αναφέρει ο Μοντερτσάι Αβιάμ, του Ακαδημαϊκού Κολεγίου Kinneret στη Γαλιλαία μέλος της αρχαιολογικής ομάδας στην οποία συμμετείχαν και αρχαιολόγοι του Nyack College, ενός μεγάλου ιδιωτικού χριστιανικού κολεγίου στη Νέα Υόρκη.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια