O κυνηγός της Ψυχής αποκαλύπτεται


Στα μέσα του 19ου αιώνα ο Ιταλός αστρονόμος Ανιμπάλε ντε Γκάσπαρις ανακάλυψε εννέα αστεροειδείς. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ένας διαστημικός βράχος με διάμετρο 240 χλμ., ένας από τους μεγαλύτερους στην Κύρια Ζώνη αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος. Ο αστεροειδής έλαβε την ονομασία 16 Psyche από το όνομα της νύμφης της ελληνικής μυθολογίας Ψυχής.

Ο αστεροειδείς έλαβε μεγάλη δημοσιότητα όταν διαπιστώθηκε ότι διαθέτει κολοσσιαίας αξίας ορυκτό πλούτο. Οι παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι υπάρχουν τεράστιες ποσότητες χρυσού, πλατίνας, νικελίου και σιδήρου στην επιφάνεια αλλά και το εσωτερικό του. Η αξία του ορυκτού πλούτου της Ψυχής εκτιμώνται στα 7-10 πεντάκις εκατ. δολάρια.

Η NASA οργανώνει μια αποστολή εξερεύνηση της Ψυχής και έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τις δοκιμές που γίνονται στο σκάφος που θα χρησιμοποιηθεί. Δόθηκαν στη δημοσιότητα εικόνες από τις δοκιμές των κινητήρων του που θα λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια αλλά και το φυσικό αέριο ξένο.

Το σκάφος είναι προγραμματισμένο να εκτοξευτεί τον Αύγουστο του 2022 και αν όλα πάνε καλά μετά από περίπου 3,5 χρόνια αφού διανύσει περίπου δύο δισ. χλμ. θα συναντήσει την Ψυχή η οποία πιστεύεται ότι αποτελεί μέρος του πυρήνα ενός πρωτοπλανήτη στις απαρχές του ηλιακού μας συστήματος ο οποίος καταστράφηκε.

Εκτός από την Ψυχή έχουν εντοπιστεί και αρκετοί ακόμη αστεροειδείς που διαθέτουν τεράστιο ορυκτό πλούτο και υπάρχει κινητικότητα στον ιδιωτικό τομέα για να βρεθούν τρόποι απόκτησης αυτού του πλούτου. Όμως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι κολοσσιαίες ποσότητες των μεταλλευμάτων που διαθέτουν μπορεί να εξαφανίσουν την αξία τους στη Γη και στην αξία αυτή είναι βασισμένη σε μεγάλο ποσοστό η παγκόσμια οικονομία.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια