H Space X θέλει να βάλει Internet σε αυτοκίνητα, πλοία και αεροσκάφη


Μια νέα κίνηση στην προσπάθεια να αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα στον τομέα της παροχής δορυφορικών διαδικτυακών υπηρεσιών έκανε η Space X ζητώντας άδεια για να προσφέρει πρόσβαση στο Internet σε αυτοκίνητα, πλοία και αεροσκάφη. H μεγαλύτερη ιδιωτική διαστημική υπηρεσία δημιουργεί ένα στόλο δορυφόρων που θα προσφέρουν πρόσβαση στο Internet σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και ειδικά σε περιοχές που για διαφόρους λόγους δεν έχουν αναπτύξει τηλεπικοινωνιακές υποδομές.

Παρόμοιο στόλο δημιουργεί η Amazon και άλλες εταιρείες δημιουργώντας μεγάλες τριβές τόσο μεταξύ τους όσον αφορά θέματα ανταγωνισμού αλλά και κριτική από διάφορες πλευρές για αυτό το εγχείρημα. Ο κάθε στόλος θα αποτελείται από χιλιάδες δορυφόρους γεγονός που έχει παρενέργειες όπως στην επίγεια διαστημική παρατήρηση αλλά εγκυμονεί και σοβαρούς κινδύνους για την πρόκληση ατυχημάτων και την δημιουργία νέων διαστημικών σκουπιδιών.

Ο ιντερνετικός δορυφορικός στόλος της Space X ονομάζεται Starlink και αποτελείται ήδη από 1,700 δορυφόρους που έχει εκτοξεύσει με επιτυχία η εταιρεία του του Ελον Μασκ. Σύμφωνα με την Space X μπορεί πλέον να προσφέρει πρόσβαση στο Internet σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ. Η εταιρεία έχει ήδη 90 χιλιάδες συνδρομητές σε 12 χώρες και όπως έγινε γνωστό έκανε αίτηση στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ για να πάρει άδεια να προσφέρει πρόσβαση στο Διαδίκτυο όχι μόνο σε σταθερά σημεία (κατοικίες κ.α.) αλλά και σε όσους επιθυμούν να έχουν Internet εν κινήσει. Η εταιρεία ζητά να προσφέρει πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε αυτοκίνητα, θαλάσσια σκάφη και αεροσκάφη.

Δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές λεπτομέρειες αυτής της υπηρεσίας και ειδικότερα τι είδους και τι κόστους εξοπλισμός είναι απαραίτητος να υπάρχει στα κάθε είδους οχήματα και μέσα μεταφοράς για να έχουν δορυφορικό Internet ούτε και το κόστος της συνδρομής για αυτή την υπηρεσία. Οι τελευταίες τεχνικές δοκιμές έδειξαν ότι το Starlink μπορεί να προσφέρει αυτή την στιγμή ταχύτητες σύνδεσης 97 Mbps οι οποίες κρίνονται ικανοποιητικές δεδομένου ότι η μέση ταχύτητα οικιακής σύνδεσης στο Internet στις ΗΠΑ είναι τα 115 Mbps.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια