Sponsor

ATHENS WEATHER

Φταίει η κλιματική αλλαγή ή είμαστε απροετοίμαστοι;


Του Άγη Βερούτη

Την πρωτοκαθεδρία της ημερήσιας διάταξης έχουν οι πυρκαγιές.

Άλλοι λένε ότι φταίει η κλιματική αλλαγή, άλλοι κατηγορούν την οργάνωση των δυνάμεων πυρόσβεσης, ενώ κάποιοι άλλοι επισημαίνουν ότι δάση από εύφλεκτα δέντρα, γεμάτα ρετσίνι, είναι σχεδόν αδύνατον να σωθούν αν αρπάξουν φωτιά. 

Παραμένει αδιαμφισβήτητη αλήθεια το γεγονός ότι ποτέ ξανά η χώρα, με τους όποιους μηχανισμούς της, δεν χρειάστηκε να αντιμετωπίσει περισσότερες από 750 πυρκαγιές σε ένα δεκαήμερο! 

Κάτι λέει αυτό. 

Τι; 

Ότι κάποιοι, οργανωμένα ή μη, ωφελούνται από το να βρίσκεται η χώρα μας σε εμπόλεμη κατάσταση με τα στοιχεία της φύσης και ειδικότερα εκείνο της φωτιάς. 

Υπάρχουν άλλοι γνωστικότεροι από εμένα που θα πρέπει να βρουν ποιοι έβαλαν τις φωτιές. 
 
Πάντως, πριν 8-10 ημέρες άκουσα με τα αυτιά μου να σκάνε 4 διαδοχικές εκρήξεις λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στους πρόποδες του Υμηττού (στο Χολαργό μάλλον), ενώ μετά από 3-4 λεπτά πέρασαν από μπροστά μου, στην Λεωφόρο Μεσογείων, δυο μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα που έσβησαν τη φωτιά άμεσα. Άκουσα την επόμενη ότι οι εκρήξεις ήταν από "γκαζάκια"...

Αυτοί που συμμετείχαν στην επίθεση κατά της χώρας, ξεκινώντας πυρκαγιές, πρέπει να βρεθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά. 
Δυστυχώς, και εδώ η Δικαιοσύνη μας απογοητεύει. Πήρε 8 χρόνια να καταδικαστούν οι υπαίτιοι της καταστροφής στην Πελοπόννησο με τις πυρκαγιές του 2007. Άκουσα ότι οι ποινές τους ήταν εξαγορασιμες, με €15 ευρώ την ημέρα. Ντροπή. 

Ας το έχει υπόψη αυτό η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου όταν αρχίσουν να βρίσκονται κάποιοι εκ των εμπρηστών. Νομίζω δύο ήδη έχουν βρεθεί. 
Οι πολίτες χρειάζονται να τους δουν να δικάζονται εγκαίρως και μπαίνουν φυλακή, αν κριθούν ένοχοι. Ό,τι και αν σημαίνει αυτό για την επίσπευση της διαδικασίας της Δικαιοσύνης και την μη δυνατότητα εξαγοράς των ποινών τους. 

Η κοινή αίσθηση είναι ότι οι υπεύθυνοι των καταστροφών, ακόμα και αν βρεθούν, παραμένουν ατιμώρητοι. Δεν βλέπουν τη φυλακή ούτε απ’ έξω. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Αδιαμφισβήτητα. 

Επίσης, παραμένει πέραν αμφισβήτησης ότι καμία χώρα του μεγέθους της Ελλάδας δεν μπορεί να συντηρεί τεχνικά μέσα ταυτόχρονης κατάσβεσης 300-500 δασικών πυρκαγιών σε σταθερή βάση, όταν ένα τέτοιο φαινόμενο μπορεί να συμβαίνει μια ή δυο φορές κάθε 50 χρόνια. 
 
Με αυτά τα ψεκασμένα που ακούγονται για ανεμογεννήτριες δεν θα μπω καν στον κόπο να ασχοληθώ, διότι δεν έχουν καν λογική βάση. Ακόμη και αν μια πυρκαγιά δεν έβαζε στον πάγο οποιοδήποτε πλάνο εγκατάστασης ανεμογεννητριών για μια δεκαετία, οι τοποθεσίες από όπου ξεκίνησαν οι εστίες είναι άσχετες με το ότι τελικά έφτασαν οι πυρκαγιές σε μέρη όπου υπήρχαν άδειες. Όποιος υποστηρίζει πως υπάρχει παραγωγός ΑΠΕ που θέλει να συνδέσει το όνομά του με περιβαλλοντικές καταστροφές, προφανώς δεν έχει πάρει τα ψυχοφάρμακά του σήμερα. 

Πάμε πάλι λοιπόν: είμαστε ως χώρα ευάλωτοι σε πιθανό σενάριο ταυτόχρονης καταπολέμησης 300-500 πυρκαγιών; Αδιαμφισβήτητα ΝΑΙ.

Μπορούμε να κάνουμε κάτι για να μειώσουμε την έκθεση της χώρας σε αυτόν τον κίνδυνο; Επίσης, αδιαμφισβήτητα ΝΑΙ. 

Ο αριθμός και μόνο των εστιών δείχνει ότι δεν μπορεί να είναι τυχαίες όλες. Πρέπει να βάλουμε μηχανισμούς ανίχνευσης που να αποτρέπουν τους επίδοξους εμπρηστές. Δεν ξέρω αν θα είναι σταθερές κάμερες στις εισόδους των δασών, αν θα είναι θερμικές κάμερες σε κάθε βουνοκορφή που θα βλέπουν έναν εμπρησμό από την αρχή που είναι μικρή η έκταση της φωτιάς, ή αν θα είναι drones που θα πετάνε πάνω από τη χώρα σε 24ωρη βάση τους καλοκαιρινούς μήνες και θα βλέπουν που αρχίζουν οι φωτιές και ποιος βρίσκεται εκεί δίπλα τους. Κάτι πρέπει να γίνει με την ανίχνευση. Αδιαμφισβήτητα. 

Αν μια πυρκαγιά σβηστεί στα πρώτα 5´-10’ που ανάψει, η ζημιά είναι μικρή. Αντέχεται. Δεν είναι σαν να χαθούν άνθρωποι ή ζώα ή σπίτια. Άρα πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός που να μπορεί να στείλει δυνάμεις κατάσβεσης σε ελάχιστο χρόνο. Και αυτές οι δυνάμεις να έχουν  επαρκή τεχνικό εξοπλισμό. Για να μπορούν να αντεπεξέλθουν άμεσα και να δώσουν λύση. 

Αυτό σημαίνει μηχανισμό ενημέρωσης και αποστολής δυνάμεων σε ολόκληρη τη χώρα ταχύτερα από όσο λειτουργεί τώρα. Καλοί οι Ρουμάνοι πυροσβέστες, καλά να τους έχει ο Θεός τους ανθρώπους, αλλά εκεί που ζουν, 800 χλμ. βορειότερα, με δάση που έχουν πενταπλάσια υγρασία από τα δικά μας την ίδια εποχή, ακόμα και αν έρχονταν χιλιάδες στην Ελλάδα κάθε καλοκαίρι δεν θα αρκούσαν, αν δεν δημιουργήσουμε επιτέλους τους μηχανισμούς πληροφόρησης που θα μας επιτρέπουν να σβήνουμε μια φωτιά πριν κάψει το πρώτο στρέμμα. Αδιαμφισβήτητα. 

Τέλος, περί κλιματικής αλλαγής, δεν υπάρχει κάποιος νορμάλ άνθρωπος που να μην την αντιλαμβάνεται. Αν αυτό σημαίνει μεγαλύτερες ζώνες πυρασφάλειας, συχνότερο καθάρισμα των δασών, (απ)αλλαγή των νόμων περί απαγόρευσης κοπής των πεύκων (λες και μιλάμε για ελαιόδεντρα στην αρχαία Αθήνα! Έλεος πια!) ή δημιουργία λειτουργίας ειδικού μηχανισμού άμεσης ενημέρωσης των πυροσβεστικών δυνάμεων ανα τη χώρα, ας τα κάνουμε. 

Τώρα, αν προφανώς κάπου υπάρχουν και προσωπικές ευθύνες ή ολιγωρία ή οτιδήποτε άλλο, ας περιμένουμε να φανεί. 

Η σημερινή κυβέρνηση είναι σοβαρή. 

Στο κάτω κάτω ακόμα δεν έχουμε μάθει ποιες θα είναι οι συνέπειες για εκείνους που προ διετίας έστησαν παράσταση με το μισό υπουργικό συμβούλιο στην τηλεοπτική οθόνη να ξέρουν για τους δεκάδες νεκρούς στο Μάτι και να κάνουν τους ανήξερους, να έχουν αφήσει αβοήθητους στην παραλία όσους δεν κάηκαν, να πάνε να τους μαζέψουν ιδιώτες με βάρκες, να παρουσιάζουν ψεύτικα γραφικά με τις δήθεν ταυτόχρονες εστίες (ένας ηλίθιος άναψε να κάψει χόρτα στον κήπο του στην Πεντέλη τελικά), ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΜΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΑΚΟΜΑ ΩΣ ΤΩΡΑ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2 ΧΡΟΝΙΑ. 

Άγιο είχαμε!

Όταν βλέπω τη σοβαρότητα της διαχείρισης και της αντίδρασης του σημερινού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ξέρω ότι είναι άδικο να τον συγκρίνουμε με το τσίρκο της προηγούμενης πενταετίας, αλλά τί να κάνουμε. Αυτούς διάλεξε το εκλογικό σώμα για αξιωματική αντιπολίτευση. 

Ας βάλουμε μπροστά τώρα να βελτιώσουμε τις πιθανότητες υπέρ της χώρας και κατά των εμπρηστών. 

Αυτό προέχει.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια