Sponsor

ATHENS WEATHER

«Ζωντανό» δομικό υλικό που αυτοεπιδιορθώνεται


Τα τελευταία χρόνια πολλές ερευνητικές ομάδες έχουν παρουσιάσει διαφόρων ειδών «έξυπνα» δομικά υλικά τα οποία έχουν εντυπωσιακές επιδόσεις όσον αφορά την αντοχή αλλά και τις δυνατότητες που προσφέρουν στα κτίρια ή όποια άλλα αντικείμενα τοποθετούνται. Ερευνητική ομάδα του Imperial College στο Λονδίνο δημιούργησε ένα νέο τύπο τέτοιων υλικών.

Πρόκειται για μικροσκοπικά δομικά υλικά προϊόν 3D εκτύπωσης που αποτελούνται από γενετικά τροποποιημένα βακτήρια. Αυτά τα δομικά υλικά σύμφωνα με τους δημιουργούς τους μπορούν να επισκευάζουν μόνα τους τις ζημιές που μπορεί να προκληθούν από διάφορες αιτίες. Πρόκειται μάλιστα για υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διαφόρων ειδών αντικείμενα και κατασκευές.

Μπορούν να τοποθετηθούν σε παρμπρίζ αυτοκινήτων και να επιδιορθώνουν μόνα τους κάποια ρωγμή. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σκελετούς αεροσκαφών και να επιδιορθώνουν ζημιές που έχουν προκληθεί σε αυτούς. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε οδοστρώματα και να κλείνουν μόνα τους τις τρύπες και τις λακκούβες που δημιουργούνται. Το νέο δομικό υλικό αποτελείται από τρισδιάστατης εκτύπωσης φθορίζουσες κυτταρικές δομές σφαιρικού σχήματος οι οποίες διαθέτουν αισθητήρες που εντοπίζουν την εμφάνιση κάποιας ζημιάς. Οι κυτταρικές δομές αυτές διατάσσονται στο σχήμα που επιθυμεί ο δημιουργός ενός αντικειμένου ή μίας κατασκευής.

Οι ερευνητές πραγματοποιούν πειράματα για να διαπιστώσουν το εύρος των δυνατοτήτων του υλικού ενσωματώνοντας διαφόρων ειδών ζωντανούς οργανισμούς ή ουσίες για να δουν τα αποτελέσματα. «Μπορούμε να δοκιμάσουμε να δημιουργήσουμε ιατρικούς επιδέσμους με αυτό το υλικό στο οποίο να προσθέσουμε οργανισμούς που παράγουν ορμόνες και ένζυμα τα οποία θα επουλώνουν την πληγή που θα τοποθετείται ο επίδεσμος» αναφέρει ο δρ. Χοακίν Κάρο-Αστόργκα του Τμήματος Βιομηχανολογίας του Imperial College London


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια