Γιατί κονταίνουμε όσο μεγαλώνουμε;


Τα χρόνια περνούν και μαζί με την εξασθένιση της όρασης και της ακοής έρχεται και η μείωση του ύψους. Η συρρίκνωση του αναστήματος -ξεκινά από την ηλικία των 50- οφείλεται σε διάφορους παράγοντες και επιταχύνεται μετά τα 70.

Το γεγονός αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο, ειδικά για τις γυναίκες.

Ερευνητικά ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο BMJ Open συνδέουν τον αυξανόμενο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα ή εγκεφαλικό επεισόδιο με το χαμένο ύψος. Οι ερευνητές μελέτησαν γυναίκες από τη Βόρεια Ευρώπη και συγκεκριμένα 1.147 από τη Σουηδία και 1.259 από τη Δανία, γεννημένες την περίοδο 1908 με 1952.

Για να καθορίσουν την ποσότητα του χαμένου ύψους, πραγματοποιούσαν μετρήσεις κατά τις πρωινές ώρες χωρίς φυσικά οι συμμετέχουσες να φοράνε παπούτσια και σε δύο φάσεις: η πρώτη μέτρηση έγινε όταν οι γυναίκες ήταν σε ηλικία μεταξύ 30 και 60 ετών και η δεύτερη έπειτα από 10 με 13 χρόνια, όταν δηλαδή οι γυναίκες ήταν άνω των 70 ετών. Η ημερομηνία και η αιτία θανάτου παρακολουθήθηκαν για 17 έως 19 χρόνια μετά τη δεύτερη μέτρηση ύψους.

Αυτό που διαπίστωσαν οι επιστήμονες είναι ότι ανάμεσα στις μετρήσεις, οι γυναίκες έχασαν ύψος της τάξης του 0.8εκ, όμως οι τιμές κυμαίνονταν από 0 ως και 14 εκ.

Κατά την περίοδο των 19 χρόνων παρακολούθησης από τους ερευνητές, σημειώθηκαν 625 θάνατοι από όλες τις αιτίες. Όμως, κατά τη διάρκεια των 17 χρόνων, οι καρδιαγγειακές παθήσεις ήταν η βασική αιτία θανάτου σε 157 γυναίκες, και συγκεκριμένα περιλάμβανε 37 περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά και 362 περιπτώσεις που οφείλονταν σε άλλες αιτίες.

Όταν όμως η απώλεια του ύψους ήταν αξιοσημείωτη και της τάξης των 2 εκατοστών ή και περισσότερο, αυτή συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε ποσοστό 74% για τις Σουηδέζες και 80% για τις Δανέζες, υποδηλώνοντας ξεκάθαρα τον κίνδυνο. Μάλιστα, ακόμα πιο ανησυχητικά η απώλεια διπλασίασε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο και όλα τα καρδιαγγειακά νοσήματα και 71% από άλλες αιτίες.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια