Αντι-συριακό "πογκρόμ" στην Άγκυρα


Του Κώστα Ράπτη

Επικαλείται με κάθε ευκαιρία ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν το γεγονός ότι η χώρα του φιλοξενεί, κοντά μια δεκαετία τώρα, περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους Σύρους. Όμως η άλλη όψη της πραγματικότητας είναι ότι τα τελευταία χρόνια τα αντί-προσφυγικά αισθήματα διαρκώς διογκώνονται στην τουρκική κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων και των οπαδών των κυβερνώντος κόμματος, στο πλαίσιο μεταξύ άλλων της ενθαρρυνόμενης από τους ιθύνοντες συνομωσιολογίας.

Το αποδεικνύουν αυτό τα χθεσινοβραδινά επεισόδια στον κεντρικό δήμο Αλτνιντάγ της Άγκυρας, όπου περίπου χίλια άτομα ξεχύθηκαν στους δρόμους καταδιώκοντας Σύρους και πραγματοποιώντας επιθέσεις στα σπίτια και στα μαγαζιά τους.


Την αιματηρή αφορμή για αυτό το οιονεί πογκρόμ έδωσε ο θάνατος του 18χρονου Εμιρχάν Γιαλτσίν σε φιλονικία μεταξύ Σύρων και ντόπιων, νωρίτερα την ίδια μέρα.

Οι ταραχές εστιάστηκαν στις γειτονιές Εντέρ και Μπατάλγκαζι, όπου το εξαγριωμένο πλήθος έκαψε αυτοκίνητα και μαγαζιά, φωνάζοντας αντι-συριακά και ισλαμιστικά συνθήματα, σύμφωνα με το Duvar English. Αρκετοί Σύροι εγκατέλειψαν την περιοχή, φοβούμενοι για την ασφάλειά τους. Οι ζημιές καταγράφηκαν και κυκλοφόρησαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 
Περιπολικό της αστυνομίας καλούσε τους κατοίκους να μην απαντούν σε "προκλήσεις” και να επιστρέψουν στο σπίτι τους, αλλά κατά τα λοιπά οι αρχές δεν κατάφεραν να παρεμποδίσουν τα επεισόδια. Εντέλει βέβαια ο νομάρχης Αγκύρας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υποστήριζε ότι η ηρεμία αποκαταστάθηκε χάρη στην "αυτοσυγκράτηση” των κατοίκων και τις "εντατικές προσπάθειες” των δυνάμεων ασφαλείας.


Δεν πρόκειται, ωστόσο, για μεμονωμένο περιστατικό, αν και ασφαλώς είναι το περισσότερο ακραίο το τελευταίο διάστημα.

Η μεταστροφή της αλληλεγγύης προς τους Σύρους πρόσφυγες σε δυσφορία για την συνεχιζόμενη παρουσία τους αποτελεί έναν από τους παράγοντες που οδήγησαν στην οδυνηρή για τους κυβερνώντες ήττα τους στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα κατά τις δημοτικές εκλογές του 2019. Όμως τα σχετικά αισθήματα δεν τα συνδαυλίζουν πλέον μόνο αντιπολιτευόμενοι διαφόρων ειδών: αναζωπύρωση της ξενοφοβίας έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα η άφιξη ενός νέου κύματος προσφύγων από το Αφγανιστάν, καθώς και η ανάπτυξη της φιλολογίας περί ξένων (ή Κούρδων) εμπρηστών πίσω από τις καταστροφικές πυρκαγιές από τις οποίες δοκιμάζεται η γειτονική χώρα.

 
Ήδη αναταραχή στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό δημιουργεί η ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ότι η Ουάσιγκτον διαπραγματεύεται με γειτονικές προς το Αφγανιστάν χώρες (στις οποίες παραδόξως συμπεριέλαβε και την Τουρκία), ώστε να φιλοξενήσουν προσωρινά Αφγανούς αιτούμενους ασύλου, από τους χιλιάδες συνεργάτες των αμερικανικών δυνάμεων οι οποίοι ενόψει της προέλασης των Ταλιμπάν επείγονται να εγκαταλείψουν τη χώρα.


Με αυτή την αφορμή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ζήτησε τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, όμως ο Ταγίπ Ερντογάν χαρακτηριστικά δήλωσε ότι η Τουρκία ως "ισχυρή χώρα” είναι σε θέση να φιλοξενήσει και άλλους πρόσφυγες, εφόσον εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος.

Με άλλα λόγια, ο ισχυρός άνδρας της Άγκυρας επιδιώκει να οικοδομήσει και με τις ΗΠΑ μια σχέση εξάρτησης περί το προσφυγικό, ανάλογη αυτής που έχει επιτύχει με την Ε.Ε. Η διαχείριση ανθρώπινων ροών με το αζημίωτο αποκαλύπτεται κεντρικό στοιχείο της τουρκικής πολιτικής και σχετικοποιεί τη "μεγαλοθυμία” της Τουρκίας απέναντι στους πρόσφυγες. Έχει άλλωστε ήδη εξασφαλίσει πολλά πλεονεκτήματα από την παρουσία τους την τελευταία δεκαετία: από την "στρατηγική δημογραφική αποψίλωση” της αντιπάλου Συρίας και την εξασφάλιση φτηνών εφεδρειών για την τουρκική αγορά εργασίας, μέχρι την πληθυσμιακή αναμόρφωση των "ευαίσθητων” (δηλ. κουρδικών) επαρχιών στα νοτιοανατολικά. 


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια