Με όρους πολιτικής λογικής, α) η οικονομική κρίση εξαιτίας και των μνημονιακών πολιτικών, β) οι κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της επελθούσας πανδημίας με τους εδώ και ένα έτος απολύτως ατυχείς χειρισμούς της κυβέρνησης σε συνδυασμό , γ) και με τη «διαδικασία» που οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας απαιτούν για την κύρωση των μνημονίων, αναφορικώς με την Βόρεια Μακεδονία, όλα αυτά, συνιστούν σημαντικά αδιέξοδα στις πολιτικές της κυβέρνησης και προσωπικώς του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ώστε με πρωτοβουλία, που του αποδίδει το Σύνταγμα, προκειμένου να υπερβεί τα αδιέξοδα του , διόλου απίθανο είναι να προσφύγει σε πρόωρες – αιφνιδιαστικές εκλογές!..
Στόχος φυσικά του κ. πρωθυπουργού για την προκήρυξη πρόωρων και δη αιφνιδιαστικών εκλογών (θα) είναι η επιστροφή του στο Μέγαρο Μαξίμου…
Οι πρόωρες δε εκλογές, υπό το βάρος των προσωπικών αδιεξόδων του κ. πρωθυπουργού, θα επιβάλλονται κατά τρόπο αδιστάκτως βέβαιο , για το συμφέρον του ίδιου του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και των «σημερινών ενοίκων του Μεγάρου Μαξίμου»…
Και τούτο διότι από τον προσεχή Σεπτέμβριο και μετά, που η κοινωνία θα κάνει «ταμείο» , η κυβέρνηση θα πολιτεύεται σ´ένα απολύτως ανασφαλές γί αυτήν πολιτικό περιβάλλον. Εάν δε κυρωθούν και τα μνημόνια που αφορούν στην Βόρεια Μακεδονία, τότε η αναξιοπιστία κυρίως στο πρόσωπο του κ. πρωθυπουργού ,θα είναι καταλυτική και μη αναστρέψιμη!..
Ανασφάλεια όμως ευλόγως θα διαχέεται και σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα λόγω οικονομικής συγκυρίας. Προδήλως δε η ανασφάλεια αυτή προδιαθέτει και προοιωνίζει σοβαρές πολιτικές ανακατατάξεις!..
Περαιτέρω, τίθεται και ζήτημα προς αντιμετώπιση ( το οποίο βεβαίως αποσιωπάται επιμελώς) για τους «σημερινούς ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου». Το ζήτημα αφορά στη διαρκώς μειούμενη στο πρόσωπο του κ. πρωθυπουργού παραδοχή ως προς τα «ποιοτικά χαρακτηριστικά» της πολιτικής του.
Προφανώς, συνολικώς συνεκτιμόμενα όλα τα προαναφερόμενα απο τους επιτελείς του Μαξίμου, αλλά και τον κ. πρωθυπουργό ατομικώς, ,οδηγούν στο λογικό πολιτικά συμπέρασμα ότι: το 2021 θα πρέπει ,για τις φιλοδοξίες του κ. πρωθυπουργού, να είναι έτος εκλογών.
Ωστόσο ,ενέσκηψε το λεγόμενο «τέταρτο κύμα» της πανδημίας της COVID 19 που αφορά στον κορονοϊό «Δ» . Ήδη δε το απροσδόκητο τοπικό lockdown της Μυκόνου, προοιωνίζει ότι η πανδημία αυτή, που ξεπερνά τις αντοχές της παρούσας κυβέρνησης, μπορεί να καταστεί ίσως και μοιραία για τις εν γένει πολιτικές εξελίξεις…
Όμως το τοπικό, κατ´ουσίαν όμως πραγματικό, lockdown της Μυκόνου, εφόσον θεωρήθηκε απαραίτητο,ουδόλως αποκλείει ότι προσεχώς: υπό την επέλαση του λεγόμενου τέταρτου κύματος πανδημίας,της μετάλλαξης «Δ», παρόμοιο lockdown, μπορεί να κριθεί αναγκαίο , ακόμη και για όλη την επικράτεια!
ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ «ΕΝΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ»
Είναι προδήλως βέβαιο ότι ο κ.πρωθυπουργός θα επιδιώξει μεν να προλάβει τα χειρότερα, αλλά τα χειρότερα (θα) είναι πάνω από τις δυνάμεις του!
Υπ´όψιν επίσης , ως προεκτίθεται, ότι το Σεπτέμβριο η κοινωνία γενικώς και ειδικότερα η «μεσαία τάξη» ειδικώς , θα κάνουν «ταμείο»! Η «κατάσταση δε αυτού του «ταμείου» θα συνδυαστεί με το κύρος που θα αποδίδεται στις περαιτέρω πολιτικές της κυβέρνησης, και στο αν θα είναι δυνατόν να λαμβάνονται αποφάσεις σε καθεστώς αμφισβήτησης του ίδιου του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, η παρουσία του οποίου θα πρέπει να συνδυάζεται με το αναγκαίο για ένα πρωθυπουργό κύρος!..
Συνεπώς,όπως και προσφάτως απο αυτήν εδώ τη θέση έχει υποστηριχθεί, η κυβέρνηση θα περιέλθει σε κατάσταση όπως εκείνη του ΣυΡιζΑ, μετά τις ευρωεκλογές του 2019, όπου η κοινωνία λόγω «πολιτικού κλίματος» δεν απέδιδε το επιβαλλόμενο κύρος στην κυβέρνηση. Οπότε εξ ανάγκης ο κ.Αλέξης Τσίπρας οδήγησε αμέσως τη χώρα στις εκλογές του Ιουλίου 2019. Και αν ο κ.Αλέξης Τσίπρας αντιμετώπιζε τότε δυσμενές πολιτικό κλίμα, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, λίαν συντόμως θα αντιμετωπίσει όχι μόνο ανάλογο, αλλά προφανώς δυσχερέστερο πολιτικό κλίμα, λόγω της διάχυτης αβεβαιότητας και οικονομικής δυσπραγίας της κοινωνίας!..
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ «ΤΑΚΤΙΚΙΣΜΟΙ»…
Κάτω από συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής πίεσης ουδείς «τακτικισμός» μπορεί να έχει επίδραση στις συνειδήσεις που θα διαμορφωθούν κάτω από τις συγκεκριμένες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες!..
Κάτω από κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες φτωχοποίησης , ουδείς «τακτικισμός» μπορεί να επικυρώνεται και να γίνεται αποδεκτός απο τις «επαγγελίες» της «αυθεντίας»!.. Οποιοσδήποτε «τακτικισμός» υπό τις προαναφερόμενες συνθήκες θα επιδιώκει την επιβολή εξουσίας πρωτευόντως του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη (γιατί έτσι θα έχουν τα πράγματα) και δευτερευόντως της Ν.Δ.θα είναι αλυσιτελής!
Και τούτο διότι όσο και αν υποστηρίζεται απο «ένα ολόκληρο σύστημα» ο «πολιτικός λόγος» της Ν.Δ. και κυρίως του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ως «ο μόνος ορθός πολιτικός λόγος», ελάχιστη ,έως καθόλου ,επίδραση θα έχει στα «δοκιμαζόμενα στρώματα» της κοινωνίας…
Από την παρέλευση του προσεχούς Φθινοπώρου και μετά, όποτε ήθελε λάβουν χώρα εκλογές, ακόμη και με τη λήξη της τετραετίας, είναι λίαν αμφίβολη η τύχη: τόσο του κ. πρωθυπουργού, ακόμη και με τις λεγόμενες «δεύτερες εκλογές» (!), όσο και εν γένει του «σημερινού συστήματος εξουσίας»…
Εκτιμώντας ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης τα εν συντομία προαναφερόμενα , ως λίαν πιθανά να συμβούν, διόλου απίθανο είναι, (με κριτήριο τα όσα του εμφανίζουν οι επιτελείς του ως δεδομένα, ότι δηλαδή στην παρούσα συγκυρία μπορεί να έχει ή μάλλον έχει «το προβάδισμα») να επιδιώξει μέσω «του όλου συστήματος προσωπικής στήριξης του», να προκηρύξει αιφνιδιαστικά εκλογές!
Το ατυχές βεβαίως της παρούσας συγκυρίας για τους επιτελείς του Μαξίμου και για τον κ. πρωθυπουργό είναι , ότι δεν είναι δυνατόν να προκηρυχθούν εκλογές σε καθεστώς πανδημίας ,ακόμη και τοπικών lockdown !..Ιδού τα αδιέξοδα του κ. πρωθυπουργού και των επιτελών του!
Ωστόσο, ως προεκτίθεται,τίποτα δεν αποκλείεται. Η πιθανότητα αιφνιδιαστικών εκλογών, κάτω από οποιοδήποτε «πρόσχημα», είναι 50-50%… Για το λόγο αυτό η κοινωνία πρέπει να επιφυλάσσεται και να είναι σε ετοιμότητα για να δώσει απάντηση στις μέχρι τώρα μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές.
ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΗΓΕΤΗΣ ΓΙΝΕΤΑΙ «ΕΠΙΤΙΜΟΣ»…
Η ιστορία καταγράφει ότι ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης έκλεισε κατ´ουσίαν τον ενεργό πολιτικό του βίου ως ο πρωθυπουργός τριετίας! Έκτοτε λειτούργησε ως «επίτιμος»…
Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης πολύ καλά γνωρίζει, ότι ήττα ή μη αναμενόμενο ως αποδεκτό εκλογικό αποτέλεσμα στο χώρο της Ν.Δ. δεν επιτρέπεται. Και αυτό όχι μόνο από το χώρο αμιγώς της Ν.Δ.
Δεν επιτρέπεται εν γένει από το πολιτικό σύστημα στήριξης του χώρου! Γνωρίζει την επιμέρους ιστορία καθενός χωριστά, ήτοι: γνωρίζει την ιστορία αποχώρησης ή αναγκαίας παραίτησης των Γεωργίου Ράλλη, Ευάγγελου Αβέρωφ, Μιλτιάδη Έβερτ, Κώστα Καραμανλή,Αντώνη Σαμαρά, Βαγγέλη Μεϊμαράκη,αλλά πρωτίστως του ίδιου του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη . Συνεπώς γνωρίζει πολύ καλά ότι μετά από ήττα ή έστω μη επιθυμητό για τη συγκυρία εκλογικό αποτέλεσμα , οι συνθήκες υπό τις οποίες στη συνέχεια καλείται να παραστεί και να λειτουργήσει θα είναι γί αυτόν λίαν αδιέξοδες, όσο και εάν σήμερα επιδιώκει να μετασχηματίσει τη Ν.Δ. σε «κόμμα Κυριάκου»…
Ιδού γιατί τίποτα δεν αποκλείει πρωτοβουλίες, ακόμη και μη αναμενόμενες και μη συμβατές με συνθήκες πανδημίας!..
Ως κατακλείδα: ανεξαρτήτως των προαναφερομένων, η κοινωνία πρέπει να είναι σε διαρκή ετοιμότητα , ώστε σε κρίσιμη ιστορική συγκυρία , να δώσει τις αναγκαίες απαντήσεις : α) για τη στήριξη των κυριαρχικών, σύμφωνα με το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο, δικαιωμάτων της χώρας μας, καθώς και β) για την ανάδειξη του κοινωνικού κράτους δικαίου ως της απάντησης στη λιτότητα των μνημονίων και στην εν γένει πολιτική κρίση!
* Ο Πέτρος Μηλιαράκης δικηγορεί στα Ανώτατα Ακυρωτικά Δικαστήρια της Ελλάδας και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (ECHR και GC – EU)
0 Σχόλια