Σύστημα αναχαίτισης σαν το ισραηλινό Iron Dome αναπτύσσει η Νότια Κορέα


Η Νότια Κορέα ενέκρινε τη Δευτέρα σχέδια για την ανάπτυξη ενός συστήματος αναχαίτισης πυροβολικού, κόστους 2,6 δις. δολαρίων, παρόμοιο με το ισραηλινό Iron Dome.

Όπως γράφει το Reuters, το σύστημα αυτό θα έχει σκοπό την προστασία από το οπλοστάσιο του πυροβολικού της Βόρειας Κορέας, που περιλαμβάνει μεγάλο εύρος πυροβόλων μακράς εμβέλειας και ρουκέτες.

Ένα μεγάλο μέρος της περιοχής γύρω από την πρωτεύουσα της χώρας, Σεούλ, βρίσκεται εντός εμβέλειας των πυροβόλων μεγάλου βεληνεκούς και των πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών της Βόρειας Κορέας. Στο τμήμα αυτό ζει περίπου το ήμισυ του πληθυσμού της χώρας, 52 εκατ. κατοίκων.

Κατά τα τέλη του 2020 σε κυβερνητικό έγγραφο για την άμυνα της χώρας υπήρχε αναφορά στην ανάγκη ανάπτυξης ενός «Iron Dome κορεατικού στυλ» για την προστασία της Σεούλ και κρίσιμων εγκαταστάσεων.

Τη Δευτέρα επιτροπή με προεδρεύοντα τον υπουργό Άμυνας Σου Γουκ ενέκρινε το πρόγραμμα, που αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το 2035, με κόστος 2,89 τρισ. γουόν (2,6 δισ. δολάρια), όπως αναφέρθηκε σε ανακοίνωση της υπηρεσίας προμηθειών αμυντικών εξοπλισμών.

«Μέσω αυτού του προγράμματος αναμένεται να ενισχυθεί η δυνατότητα απάντησης στην απειλή του πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς και παράλληλα να εξασφαλιστεί εγχώρια τεχνολογία και να δημιουργηθούν εγχώριες θέσεις εργασίας» συμπληρώνεται.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της χώρας είπε πως, ενώ υπάρχοντα συστήματα αεράμυνας όπως οι Patriot και το THAAD είναι σχεδιασμένα για την αντιμετώπιση των ολοένα και αποτελεσματικότερων βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας της Βόρειας Κορέας, το νέο σύστημα έχει σκοπό την προστασία απέναντι σε πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς και πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών.

Ειδικοί εκτιμούν πως τα περισσότερα από τα 13.600 πυροβόλα και πολλαπλούς εκτοξευτές της Βόρειας Κορέας βρίσκονται κοντά στα σύνορα, περίπου 40 χλμ από τη Σεούλ. 


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια