Ανακαλύφθηκε πλανήτης με «εξωτικές» μορφές νερού


Σε απόσταση 48 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό του Λύκου βρίσκεται το άστρο Nu2 Lupi. Γύρω από το άστρο έχει σχηματιστεί ένα πλανητικό σύστημα με τους επιστήμονες να έχουν εντοπίσει δύο πλανήτες. Ερευνητική ομάδα που παρατηρούσε αυτούς το άστρο και τους δύο πλανήτες είδε ένα ακόμη εξωπλανήτη να ξεπετάγεται κυριολεκτικά από το πουθενά περνώντας μπροστά από το άστρο του πραγματοποιώντας ένα είδος κοσμικού… photobombing όπως το χαρακτήρισαν οι ερευνητές.

Ο εξωπλανήτης που έλαβε την ονομασία Nu2 Lupi d έχει μάζα εννέα φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης και ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από το άστρο του σε περίπου 100 ημέρες. Ο πλανήτης αποτελείται σε πολύ μεγάλο ποσοστό του από νερό αλλά όχι σε υγρή μορφή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές το 25% του Nu2 Lupi d αποτελείται από νερό όταν το νερό στην Γη αποτελεί μόλις το 0,1 της μάζας της. Όμως το νερό στον εξωπλανήτη βρίσκεται σε μορφή υψηλής πίεσης πάγου και σε υψηλής θερμοκρασίας ατμό. «Είναι ένα εξαιρετικό διαστημικό σώμα χωρίς κανένα γνωστό ισοδύναμο και σίγουρα αποτελεί έναν πολύτιμο στόχο για μελέτη από εδώ και στο εξής» αναφέρει ο Ντέιβιντ Ερενρέιχ, του Πανεπιστημίου της Γενεύης, μέλος της ερευνητικής ομάδας.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια