Sponsor

ATHENS WEATHER

Έπιασε δουλειά ο ρομποτικός εξερευνητής της NASA στον Άρη και εντόπισε μυστηριώδη πετρώματα


Τον περασμένο Φεβρουάριο προσεδαφίστηκε στον Άρη ο πλέον προηγμένος ρομποτικός εξερευνητής που έχει στείλει η ανθρωπότητα στον πλανήτη. Το ρόβερ της NASA έχει ως βασική αποστολή την αναζήτηση ιχνών ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη. Για αυτό και προσεδαφίστηκε σε έναν κρατήρα που κάποτε ήταν λίμνη άρα μπορεί να είχαν αναπτυχθεί σε αυτόν κάποιες μορφές ζωής έστω και σε μικροβιακό επίπεδο. Το ρόβερ ανάμεσα στα άλλα θα χτυπά με λέιζερ πετρώματα για να αποκαλύπτονται εσωτερικά τους στρώματα στα οποία πιθανώς να βρίσκονται τα ίχνη της ζωής που υπήρχε κάποτε στον Κόκκινο Πλανήτη.

Όμως αφού το ρόβερ πέρασε ένα αρχικό στάδιο δοκιμών των συστημάτων του και καταγραφής εικόνων στην συνέχεια οι επιτελείς της αποστολής του ανέθεσαν τον ρόλο του συντονιστή και παρατηρητή της λειτουργίας του drone που μετέφερε μαζί του. Το drone ολοκλήρωσε με επιτυχία την πρώτη φάση της αποστολής του και πήρε παράταση λειτουργίας για μερικές εβδομάδες. Ήρθε όμως η ώρα να ξεκινήσει και το ρόβερ τις δικές του έρευνες.  

Άρχισε την εξερεύνηση της περιοχής στην οποία βρίσκεται. Σε πρώτη φάση οι επιστήμονες της NASA θέλουν να διαπιστώσουν τι είδους είναι τα πετρώματα που βρίσκονται στην περιοχή που κινείται το ρόβερ. Αν πρόκειται για ιζηματογενή πετρώματα ή ηφαιστειακά πετρώματα. Τα ηφαιστειακά πετρώματα αποτελούν ένα είδος γεωλογικού ρολογιού επιτρέποντας στους επιστήμονες να ανακαλύψουν στοιχεία για την ιστορία και την εξέλιξη της περιοχής που βρίσκονται.

Τα ιζηματογενή πετρώματα σχηματίζονται από την σκόνη και άλλα υλικά και στην προκειμένη περίπτωση αν υπήρχαν κάποτε κάποιες μορφές ζωής στον κρατήρα του Άρη τα ίχνη τους πιθανότατα θα βρίσκονται στα ιζηματογενή πετρώματα. Σε αυτή την πρώτη εξερεύνηση του το ρόβερ εντόπισε και ορισμένα πετρώματα την ταυτότητα των οποίων δεν μπορούν να αναγνωρίσουν οι ειδικοί και προς το παρόν έχουν κατηγοριοποιηθεί ως «μυστηριώδη». Να σημειωθεί ότι το ρομπότ θα πραγματοποιήσει και άλλες γεωατμοσφαιρικές μελέτες στον Άρη.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια