Internet Explorer: Τελευταίο αντίο στον θρυλικό browser της Microsoft

Από τον Ιούνιο του 2022 ο IE δεν θα υποστηρίζεται στα Windows 10.


Συνταξιοδοτείται οριστικά, έπειτα από 25 χρόνια υπηρεσίας, ο εμβληματικός Internet Explorer της Microsoft, κάποτε ο δημοφιλέστερος browser του κόσμου.

Ο αρχικός web browser της εταιρείας έχει σε μεγάλο βαθμό ξεπεραστεί από τις εξελίξεις και ακόμη και η ίδια η Microsoft έχει λανσάρει ήδη τον αντικαταστάτη του, τον Microsoft Edge.

Αυτό που θα συμβεί στις 15 Ιουνίου 2022, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Microsoft, είναι ότι ο Internet Explorer 11 θα πάψει να υποστηρίζεται στα Windows 10.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Microsoft Edge έκανε ντεμπούτο το 2015, ενώ πριν από περίπου δύο χρόνια παρουσιάστηκε του ο νεότερος Edge που βασίζεται στην ίδια τεχνολογία ανάπτυξης με τον Chrome της Google (Chromium-based browser). Σχεδόν τα τελευταία πέντε χρόνια η Microsoft ενθαρρύνει καταναλωτές και επιχειρήσεις να πάψουν να χρησιμοποιούν τον Explorer και να μεταβούν στις διάδοχες εφαρμογές.

Ακόμα, η Microsoft επιβεβαίωσε αυτό που ήδη κυκλοφορούσε έντονα ως φήμη: δεν σχεδιάζει επίσημο λανσάρισμα του λειτουργικού συστήματος Windows 10X.

Το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα προοριζόταν να γίνει το λειτουργικό σύστημα που θα συνόδευε τις νέες συσκευές με διπλή οθόνη, όπως το Surface Neo. Θα ήταν μία ελαφρύτερη και με πιο απλοποιημένο περιβάλλον χρήσης έκδοση του βασικού λειτουργικού συστήματος της Microsoft. Όλα αυτά πριν την άφιξη της πανδημίας που άλλαξε τους σχεδιασμούς της αμερικανικής εταιρείας.

Ανάμεσα στις αλλαγές που έφερε η πανδημία ήταν και στις προτεραιότητες της Microsoft, η οποία άρχισε να εξετάζει την προοπτική χρήσης των Windows 10X σε συσκευές μονής οθόνης. Πλέον, και αυτό το σχέδιο ναυαγεί και η εταιρεία σχεδιάζει απλά να φέρει τα καλύτερα στοιχεία των Windows 10X στην επόμενη αναβάθμιση των Windows 10.

Ορισμένα από τα νέα αυτά στοιχεία που θα έρθουν στα «συμβατικά» Windows 10 αφορούν το νέο app container, καλύτερη λειτουργία φωνητικής υπαγόρευσης κειμένου και εκμοντερνισμένο πληκτρολόγιο αφής. Η Microsoft υποστηρίζει επίσης ότι θα συνεχίσει να επενδύει σε περιοχές όπου η τεχνολογία των 10X είναι λειτουργική τόσο σε επίπεδο λογισμικού όσο και σε επίπεδο hardware.

Τα Windows 10X επρόκειτο να λανσαριστούν κάποια στιγμή εντός του 2021 σαν ανταγωνιστής του Chrome OS της Google. Πάντως δεν ήταν η πρώτη φορά που η εταιρεία προσπάθησε να δημιουργήσει μία ελαφρύτερη έκδοση του λειτουργικού της συστήματος. Καταρχήν, υπήρξαν τα Windows RT σε συνδυασμό με τα πρώτα Surface tablets το 2012. Ακολούθησαν τα Windows 10S το 2017. Και τα δύο, πρακτικά, απέτυχαν να προσφέρουν μια απλοποιημένη έκδοση των Windows.

Η επόμενη μεγάλη αναβάθμιση των Windows 10 αναμένεται να έρθει τον ερχόμενο Οκτώβριο και θα περιλαμβάνει σημαντικές οπτικές αλλαγές, με νέα εικονίδια, βελτιωμένο File Explorer και «απόσυρση» εικονιδίων που χρονολογούνται από την εποχή των Windows 95. Φυσικά, θα υπάρχουν και τεχνικές βελτιώσεις με τη δυνατότητα καλύτερης ρύθμισης των εφαρμογών σε πολλαπλές οθόνες εργασίας, προσθήκη της λειτουργίας Xbox Auto HDR και βελτίωση της Bluetooth υποστήριξης ήχου.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια