Sponsor

ATHENS WEATHER

Κρατική αεροπειρατεία: Τι ερευνά η ΕΥΠ για τους ξένους πράκτορες στην Αθήνα


Έρευνα για να εξακριβωθούν τα «κατασκοπευτικά μυστικά», γύρω από όλα όσα εκτυλίχθηκαν κατά την παρουσία του Λευκορώσου δημοσιογράφου, Ραμάν Προτάσεβιτς, στην Αθήνα, ξεκίνησε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Η ΕΥΠ πιάνει το νήμα από την αρχή, χωρίς να θεωρεί δεδομένο τίποτα από όλα όσα έχουν ειπωθεί και γραφτεί. Το πρώτο ερώτημα είναι εάν υπήρχε ομάδα ξένων πρακτόρων που παρακολουθούσε τον Προτάσεβιτς επί ελληνικού εδάφους.

Υπάρχουν ήδη πολλές ενδείξεις, βάσει των οποίων η απάντηση είναι μάλλον καταφατική. Το λευκορωσικό καθεστώς φαίνεται ότι γνώριζε την ακριβή ημέρα και ώρα αναχώρησης του δημοσιογράφου από την Αθήνα. Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair δήλωσε πως πιστεύει ότι πράκτορες είχαν επιβιβαστεί στο αεροσκάφος από την Αθήνα και αποβιβάστηκαν στο Μινσκ. Τέλος, ο αρχηγός της Αστυνομίας της Λιθουανίας δήλωσε ότι 126 επιβάτες αναχώρησαν από το αεροδρόμιο της Αθήνας και 121 αφίχθησαν τελικά στο Βίλνιους. Πέντε δηλαδή επιβάτες παρέμειναν στη Λευκορωσία. Από αυτούς ο ένας ήταν ο Προτάσεβιτς, ο δεύτερος η σύντροφός του, συνεπώς απομένουν τρία «μυστηριώδη» πρόσωπα που «εξαφανίστηκαν».

Από εδώ και πέρα η ΕΥΠ θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις σε μία σειρά από ερωτήματα.
  • Ποιοι και πόσοι ήταν οι ξένοι πράκτορες που παρακολουθούσαν τον Προτάσεβιτς στην Αθήνα;
  • Που διέμεναν;
  • Καταγράφηκαν από κάμερες ασφαλείας;
  • Προσέγγισε κάποιος εξ αυτών τον δημοσιογράφο κατά την παρουσία του τελευταίου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»;
  • Επιβιβάστηκαν ως «ταξιδιώτες» στο αεροσκάφος που μετέφερε τον Προτάσεβιτς;
  • Αν ναι, με ποια στοιχεία ταυτότητας.
Δεδομένου ότι ο δημοσιογράφος κινούνταν σε κάποια από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, φαίνεται ότι οι ξένοι πράκτορες ήξεραν πώς να είναι «αόρατοι».

Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να συνθέσουν το παζλ των προπαρασκευαστικών ενεργειών που μπορεί να έκαναν ξένοι πράκτορες σε ελληνικό έδαφος, μέχρι να επιβιβαστεί ο Λευκορώσος δημοσιογράφος στο αεροπλάνο της Ryanair στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η ομάδα πρακτόρων που τον παρακολουθούσε εικάζεται ότι ήταν αυτή που μπορεί να ειδοποίησε τις ειδικές υπηρεσίες της Λευκορωσίας για την ημέρα και ώρα αναχώρησης (και φυσικά την πτήση) του Προτάσεβιτς από την Αθήνα.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το πιθανότερο είναι οι πράκτορες που παρακολουθούσαν τον Λευκορώσο δημοσιογράφο να έχουν καταγραφεί (ενδεχομένως με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά, ενδεχομένως και όχι) από δεκάδες κάμερες ασφαλείας. Μία εκτίμηση είναι ότι αυτό δε μπορούσαν να το αποφύγουν και το γνώριζαν, χωρίς όμως να πτοούνται καθώς ήξεραν ότι θα έχουν την απόλυτη κάλυψη από τη στιγμή που θα προσγειωθεί το αεροπλάνο στην πατρίδα τους. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών έχει ήδη ξεκινήσει έρευνα για όλα τα παραπάνω, αναζητώντας απαντήσεις που θα βοηθήσουν τις ελληνικές Αρχές να ξεδιαλύνουν το κουβάρι των κατασκοπευτικών μυστικών.

Ήταν υποψιασμένος

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης σημειώνουν ότι θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι οι ξένοι πράκτορες είχαν πάνω τους «γνήσια» έγγραφα που δεν αντιστοιχούσαν στα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς τους. Βέβαιο επίσης θα πρέπει να θεωρείται ότι επρόκειτο για καλά εκπαιδευμένους πράκτορες με ειδικές γνώσεις στην αντιπαρακολούθηση. Ο Ραμάν Προτάσεβιτς είχε μπει εδώ και καιρό στο στόχαστρο του λευκορωσικού καθεστώτος και γνώριζε ότι μπορεί να τον παρακολουθούν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του. Έτσι ήταν υποψιασμένος και αυτό ανέβαζε το επίπεδο δυσκολίας της παρακολούθησής του.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο Ραμάν Προτάσεβιτς παρέμεινε στην Ελλάδα για περισσότερες ημέρες από την αρχηγό της ηγέτιδας της λευκορωσικής αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχάνοφσκαγια (πρώην υποψήφια για τη λευκορωσική προεδρία). Ο δημοσιογράφος ήρθε στη χώρα μας για να καλύψει ειδησεογραφικά τη συμμετοχή της Τιχάνοσφκαγια στις εργασίες του «Φόρουμ των Δελφών». Ωστόσο, η Τιχάνοσφκαγια αναχώρησε από την Αθήνα και ο δημοσιογράφος παρέμεινε για λίγες ακόμα ημέρες στην Ελλάδα (πιθανότατα για διακοπές). Αυτό σημαίνει ότι οι πράκτορες δε θα μπορούσαν να γνωρίζουν το πρόγραμμά του από τη στιγμή που αυτό δεν ταυτιζόταν με αυτό της Τιχάνοσφκαγια, παρά μόνο με τη φυσική του παρακολούθηση.

Σημειώνεται ότι η αρμόδια υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. για την άφιξη επισήμων στην Ελλάδα είχε ενημερωθεί για την παρουσία της Τιχάνοσφκαγια στην Αθήνα και είχε ακολουθήσει το σχετικό πρωτόκολλο.

Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναφορά, σύμφωνα με την οποία ο δημοσιογράφος επικοινώνησε (λίγο πριν την επιβίβασή του στο αεροπλάνο) με φίλο του, αναφέροντας ότι ύποπτο άτομο (ρωσόφωνο) τον πλησίασε και προσπάθησε να τραβήξει φωτογραφία το ταξιδιωτικό του έγγραφο. Το ερώτημα είναι εάν πράγματι υπήρξε παρουσία υπόπτου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Σε περίπτωση που υπήρχε, το άτομο αυτό θα πέρασε κάτω από πολλές κάμερες ασφαλείας για να προσεγγίσει τον Προτάσεβιτς. Επίσης, εάν υπήρξε πράγματι ύποπτος που προσέγγισε τον δημοσιογράφο, τότε ο μυστηριώδης αυτός άντρας πιθανότατα συνδέεται με την ομάδα πρακτόρων που παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο στην Αθήνα.

Ποιος είναι ο Προτάσεβιτς

Ο Λευκορώσος δημοσιογράφος είναι ένας από τους ιδρυτές της αντιπολιτευόμενης υπηρεσίας ειδήσεων NEXTA, κανάλι στο Telegram που έχει γίνει μια από τις κύριες πηγές ειδήσεων για τις διαδηλώσεις στη Λευκορωσία. Είναι ένα μέσο απέναντι από τον Λουκασένκο, τον πρόεδρο της Λευκορωσίας. Ο δημοσιογράφος είχε καλύψει ενεργά τα όσα έγιναν στις εκλογές του 2020, καθώς και τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ο Λευκορώσος δημοσιογράφος, που απήχθη με αυτόν τον τρόπο από το καθεστώς Λουκασένκο, είχε πει –σύμφωνα με αρκετά ειδησεογραφικά δίκτυα- νωρίτερα την Κυριακή σε συναδέλφους του ότι είχε αντιληφθεί να τον παρακολουθούν ενώ βρισκόταν στο αεροδρόμιο της Αθήνας.

Την Κυριακή το λευκορωσικό καθεστώς εξανάγκασε πτήση της Ryanair από την Αθήνα προς το Βίλνιους να προσγειωθεί στο Μινσκ, με σκοπό να συλληφθεί ο δημοσιογράφος που επέβαινε σε αυτήν.

Ο Ραμάν Προτάσεβιτς αντιμετωπίζει κατηγορίες που συνεπάγονται το ενδεχόμενο επιβολής της θανατικής ποινής.

Αλέξανδρος Καλαφάτης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια