Η επιστροφή δεν θα είναι ρόδινη...


Του Κώστα Στούπα

Παρά τη χαλάρωση των μέτρων αποστασιοποίησης, το άνοιγμα σχολείων, των εμπορικών καταστημάτων, της εστίασης και άλλων δραστηριοτήτων τα νέα κρούσματα αλλά και οι θάνατοι από την πανδημία Covid-19 έχουν τεθεί πλέον σε σταθερή καθοδική τροχιά...

Το Σάββατο οι απώλειες είχαν πέσει στους  37 και οι διασωληνωμένοι στους 586, όταν στις κορυφές του Απριλίου και του Νοεμβρίου είχαμε φτάσει τους 100 θανάτους την ημέρα... Την ίδια μέρα εξήλθαν από τα νοσοκομεία λόγω ίασης 379 άτομα ενώ οι εισαγωγές περιορίστηκαν στις 267.

Ο αριθμός όσων έχουν ολοκληρώσει και τις δυο δόσεις του εμβολιασμού προσεγγίζει το 1,7 εκατ. ενώ πάνω από 3,1 εκατ. έχουν κάνει την πρώτη δόση.

Η συμβολή των εμβολίων στην ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας παρά τη χαλάρωση των μέτρων είναι προφανής.

Όπως ήταν ο τίτλος του άρθρου της 5ης Μαϊου τα χειρότερα είναι πίσω πλέον...

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η οικονομική δραστηριότητα θα εκτοξευθεί σαν πιεσμένο ελατήριο τους επόμενους μήνες. Ο κόσμος είναι... πιεσμένος από το πολύμηνο "κλείδωμα", οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί και είναι προφανές πως όλοι χρειάζονται να... ξεδώσουν...

Μερικές από τις πρώτες παρατηρήσεις των αλλαγών που λαμβάνουν χώρα μετά το "ξεκλείδωμα" της οικονομίας είναι η αδυναμία των επιχειρήσεων που προσπαθούν να επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας, να βρουν προσωπικό για απασχόληση.

Τούτο δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες χώρες που "ξεκλειδώνουν" τις οικονομικές δραστηριότητες. Κάποιοι αναλυτές ανησυχούν πως αυτή η κατάσταση μπορεί να επιταχύνει τις πληθωριστικές πιέσεις και να προκαλέσει αναταράξεις στην αγορά εργασίας και το εργατικό κόστος.

Λάθος κίνητρα...

Επιπλέον, είναι προφανές πως όσο υπάρχουν τα κίνητρα των επιδομάτων  πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν να εισπράττουν λιγότερα και να κάθονται παρά να εργάζονται. 

Κάποιοι ενδεχομένως δεν αναζητούν εργασία γιατί φοβούνται ακόμη μην ασθενήσουν ή να μεταφέρουν τον ιό σε ευαίσθητα μέλη των οικογενειών τους.

Το ίδιο συμβαίνει και με αρκετές επιχειρήσεις που ούτως ή άλλως φυτοζωούσαν και οι επιδοτήσεις που ελάμβαναν την περίοδο του "κλειδώματος" αποτελούσαν αιτία παράτασης του βίου τους.

Πολλές επιχειρήσεις θα κατεβάσουν ρολά μόλις αποσυρθούν τα μέτρα υποστήριξης αλλά και πολλές θα προσπαθήσουν να καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί.

Το ισοζύγιο δεν θα το γνωρίζουμε πριν το τέλος του χρόνου όταν λογικά θα έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα.

Προς το παρόν γι’ αυτό που είμαστε βέβαιοι είναι πως το δημόσιο πρωτογενές  έλλειμμα στο πρώτο τετράμηνο του ΄21 έφτασε τα 6,2 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 5,2 δισ. ευρώ και έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1,5 δισ. ευρώ το 2020.

Παρά ταύτα  στο οικονομικό επιτελείο εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για το μέλλον, επικαλούμενοι την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών τον Απρίλιο κατά 15% σε σύγκριση με το 2019.

"Ο προϋπολογισμός δεν είχε συνυπολογίσει την ύπαρξη παρατεταμένων πολύμηνων lockdowns το 2021", δήλωσε ο  αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, "συνεπώς η μείωση αυτή (σ.σ. των εσόδων) είναι αναμενόμενη και σχετικά περιορισμένη, λαμβανομένων υπόψη των μεγάλης έκτασης πρόσθετων περιοριστικών μέτρων που ήταν αναγκαία για την υγειονομική διαχείριση της πανδημίας. Τα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές δείχνουν ότι η οικονομία έχει αρχίσει ήδη να ανακάμπτει σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, συνεπώς αναμένουμε ότι οι φορολογικές απώλειες που συνδέονται με τα πρόσθετα lockdowns θα πάψουν να επηρεάζουν τα δημόσια έσοδα εντός των αμέσως επομένων μηνών".

Τούτα ακούγονται λογικά. Το ερώτημα που προκύπτει όμως αφορά την επόμενη μέρα. Τουτέστιν τη μέρα που η διεθνής κατάσταση θα επιστρέψει στην κανονικότητα και η κατάσταση του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ για την Ελλάδα θα παρουσιάζει αθεράπευτη επιδείνωση.

Τι θα συμβεί το 2022 με χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία κλπ αν επιστρέψουν οι αυστηροί ευρωπαϊκοί κανόνες για έλλειμμα κάτω του 3% και μείωση του χρέους; 

Θα βιώσουμε πάλι ένα σχίσμα μεταξύ Βορρά και Νότου το οποίο θα βάλει σε δοκιμασία την Ευρωζώνη και θα δώσει ώθηση στον λαϊκισμό και στον ευρωσκεπτικισμό;

Στις χώρες-κλειδιά για το μέλλον της Ευρωζώνης, τη Γερμανία και τη Γαλλία, θα έχουν εκλογές το ερχόμενο και το επόμενο Φθινόπωρο αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών και οι μεταβολές στα εκλογικά σώματα των δύο χωρών κυοφορούν τις εξελίξεις για τις επόμενες δεκαετίες.

Η επιστροφή στην κανονικότητα το 2022 δεν θα είναι τόσο ρόδινη...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια